Stop de sluipende verhollandisering

Sorry, maar: neen.

3-04-2009 9-41-28

Zware jongens, tot daar aan toe. Gaston en Leo hebben ooit zo’n film gemaakt, dus ach, waarom niet.

Amok maken? Dat is Hollands. Ik zie niet één zichzelf respecterende Vlaming in pakweg een klassituatie roepen “hé nou amokmakers, zo is het welletjes geweest” of iets dergelijks.

Het wordt wel eens gebruikt in onze contreien, vermoed ik. In ondertitels van tv-programma’s of zo.

Maar superbajes? Superbajes? Are you fucking kidding me, De Standaard?

Super bleeding bajes?

Schaam u verdomme eens meteen heel, heel erg diep.

Doe mee met de conversatie

18 reacties

 1. ’t Was gewoon een kwestie van aantal karakters, jong. Anders zou dat nooit in dat vakske passen. Zware jongens maken amok in ‘super-bajes’ is flink wat korter dan Zware jongens veroorzaken ravage in supergevangenis. Snappie?

 2. Precies het wordt hierboven al beschreven AMOK ik Maleisisch … ik ben een Hollandse in Bandung(Ind.) geboren oefffff (ben ik slecht dan?)die toch soms heerlijk amok heeft gemaakt in haar vroegere leventje met een grote glimlach beetje boefje op zijn tijd heeft menigeen verblijd … Kan ook een mooie slogan van maken … LET’S MAKE HAPPY AMOK … ciaociao van een echte SOMS ondeugende Hollandse … Keep on smiling was weer gezellig op je blog Michel ..
  Adieu & mooi weekend alvast Benona

  Toch houden België&Holland v.v. van elkaar toch?;-)

 3. De ( OK, zogezegde) keuze is:

  – Onafhankelijk VL. Binnenin , want het zal 200% inward looking zijn: binnenin vol zelfverklaarde genieën, ie meer dan behoorlijk particularistisch. Bijv. de westfluten ontdekken ineens dat ze beter af zijn met de één of andere unie met Noord Frankrijk. Er bestaan n reeds structuren voor.De Limburgers revalorisren hun betrekkeingen met – internationaal – alles wat daar in de streek geografisch bijeenligt. Er bestaan … , ja. Ze hebben alle op hun manier ook nog gelijk.
  – Er zijn de Groot Nederlanders. Zelfde taal, zéér ongelijke cultuur. Die gaan naar de pieren.
  – Er zijn de Belgicisten. Die willen dat …, ok.

  Niet moeilijk, die keuze.

 4. At the end of the story hebben Vlamingen iets tegen ” sluipend”. Alhoewel ze die policy truc altijd zelf toegepast hebben, lepel na lepel.

  Komt er een verhollandsing aan?
  Nee.

  Waarom niet? Omdat:
  – de oppositie – in VL- uit de onderbuik komt.
  – men aanvoelt dat de groot nederlandse gedachte neerkomt op :

  De ” Groot Nederlandse Gedachte ”

  – véél hollanders ( dat zijn de zelfverklaarde genieën ,de pretentieusen uit Randstad). Dat zijn de lieden die weten wat goed voor je is, zonder je vooraf die vraag gesteld te hebben.

  En vervolgens :

  – veel gewone nederlanders ( Zeeland, Limburg, het noorden , you name it).

  – 6 miljoen dissidenten. Dat zijn de VL. ” Dissidenten ” , waarom? O a omdat ze hun mooie taal, binnenin erg divers, gereduceerd zien tot , tja, zuid nederlands.

  Daar valt géén peil op te trekken.

 5. Nog één? Is het toegelaten?

  Wat gaan die VL doen? Zich gedragen als leeuwen? Als de onbekampbaar fieren?

  – Neen, alhoewel het hun zogezegd symbool is vinden ze dat belachelijk. Ze zijn géén leeuwen. Ze weten beter.Ze lachen daar wat om.

  – Het zijn de erfgenamen van de Vos ( Reynaert., het oer vlaamse epos).Een heel ander dier.

  De sluwen, de lepen.

 6. Ha! Benona en Bernard! Wij van onze kant gluimeren al lang rond met leuterende mergpijpen, zodat nog niet zo lang geleden ons iemand vroeg: smosterpapfietematrulle? waarop wij kordaat antwoordden: gloept uw slots over de trutels misschien?

 7. Vreemde reactie toch, Michel.
  Wat is er mis met ‘bajes’? Ook al wordt het vaker gebruikt in Nederland, iedereen kent dat woord. En het is mooi meegenomen dat het woord ‘superbajes’ in Nederland voor exact hetzelfde ding gebruikt wordt, namelijk een speciale afdeling voor de allerzwaarste jongens. Het woord staat trouwens tussen aanhalingstekens. Was ‘Grootste nieuweerds zoeken boel in superbak’ dan zoveel beter geweest?
  Ik kan me wel wat dingen voorstellen waar een krant zich veel veel meer om zou mogen schamen…

 8. Iedereen kent het woord “gossiemijne” ook, vermoed ik.Wil niet zeggen dat ik op de grond ga rollen van geluk als ze het in De Standaard gaan gebruiken, met of zonder aanhalingstekens.

  Ik mot het niet, dat taaltje.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.