Uitgelezen vandaag

Het was nog eens heel lang geleden dat ik boeken uitgelezen had.

Veel boeken beginnen, en twintig boeken tegelijkertijd aan het lezen zijn, dat wel. Maar boeken uitlezen, met mijn druk schema van, euh, allerlei andere dingen doen, dat kwam er niet echt meer van.

Deze vakantie moet het anders worden!

Vandaag alvast goed begonnen: twee boeken uitgekregen.

Neil Gaiman’s Graveyard Book (langzaam te lezen, in stukjes van een half hoofdstuk per keer, en in te beelden dat men pakweg tien is en voorgelezen wordt door zijn ouders) was goed. Goed zonder meer. Niet wereldschokkend uitstekend, zeker niet middelmatig, maar goed. Junglebook maar dan in een kerkhof, ongeveer.

Het had met veel gemak een keer of tien zo lang kunnen zijn, er hadden met nog meer gemak een stuk of tien vervolgen aan kunnen gebreid worden.

Maar Gaiman is gelukkig geen (shudder) J.K Rowling. Hij schrijft er ook te goed voor en hij heeft er teveel verbeelding voor, tenandere.

Van harte aangeraden. Vanaf een jaar of, oh, kweetniet, acht of negen of zo.

Daarnaast ook Judith Herrin’s korte inleiding tot de geschiedenis van Byzantium gelezen. Getiteld, wel ja, Byzantium.

Bit of a curate’s egg, het boek, vond ik. Zeer vluchtige schetsjes van verschillende aspecten van Byzantium door de eeuwen heen, met buiten een ruwe chronologische volgorde niet echt een structuur erin. Links en rechts glimpsen van razende interessantheid, en Herrin blijft herhalen dat Byzantium niét saai was, en wél relevant, en wél inventief, en niét statisch, maar zelfs in hapklare hoofdstukjes kreeg ze me niet geboeid. Het hielp ook niet dat ik de indruk had dat duizend jaar Byzantium op zoef géén tijd voorbij was, en dat er zeker in de middenste pakweg vijfhonderd jaar niets van belang gebeurde.

Ik hoop dat ze nog boeken schrijft over het onderwerp. Maar dat ze zich dan beperkt tot één eeuw, of tot één onderwerp (de paardenrennen? militaire geschiedenis? relaties met Venetië c.s.?).

Voor volgende week op de plank: slechte (vermoed ik) pulp, boek dat er goed uitziet, verzameling SF.

8 reacties op “Uitgelezen vandaag”

  1. Wat Byzantium betreft: bijzonder veel plezier beleefd aan de drie delen van Byzantium van John Julius Norwich. Ik werd zelfs zo meegesleurd dat me een diepe droefenis overviel bij de val van Constantinopel.

  2. Moh, The Graveyard Book heb ik ook net uitgelezen. Heb je die ook in de Fnac gevonden in dat hoekje helemaal vanachter links bij de Engelse literatuur (wat mij betreft het leukste plekje van de verdieping)? Ik had het vooral gekocht omdat de tekeningen zo mooi waren (en omdat Neil Gaiman geweldig is), maar het was ook heel leuk om te lezen. Ik bleef wel achter met het gevoel dat het eigenlijk veel te kort was. Ik heb het op de salontafel beneden laten liggen en volgens mij hebben de helft van mijn huisgenoten hem ondertussen ook al gelezen, afgaande op de periodieke verdwijning van het boekje =)

  3. Nee, ik had het gekocht op het internet, van zodra ik wist dat het uit was.

    Het lag al een hele tijd in huis voor ik het uitgelezen had, net omdat het zo kort was. Ik spaar mijn Gaimans op, ze zijn allemaal altijd te vroeg uit. 🙂

Reacties zijn gesloten.