Ik las het vanmorgen in de snelte in de krant, ergens onderaan een ander artikel staat het me bij: Leterme komt terug in de regering.
Niet als, ik zeg maar iets, onderstaatssecretaris van administratieve vereenvoudiging, beter bestuur en duivenkoten of zo, nee: meteen de grote trom.
Buitenlandse zaken. Hij kan alvast beginnen oefenen op zijn Marseillaise — ah ha ha, een fijne witz die ongetwijfeld dozijnen (pdw)-adepten mij vandaag al zullen voorgedaan hebben, ik heb het internet nog niet gelezen maar het lijkt me onvermijdelijk.
Nee serieus.
Leterme minister van buitenlandse zaken. Ik vind het nauwelijks te bevatten.
Reacties
26 reacties op “Leterme”
Staat dat al vast? Moet die moron niet verkozen worden of zo? Kunnen we die niet allen samen vetoën?
Ik snap het probleem niet. Leterme is toch een perfect uithangbord voor België ?
Ik heb mensen die destijds beweerden dat hij zou terugkomen als minister, vierkant uitgelachen. I guess they’re laughing now.
Euh, wat heeft Leterme eigenlijk misdaan behalve niet zijn broek willen afsteken en vooroverbuigen voor de franstaligen gelijk V-man gedaan heeft?
Trachten zo weinig mogelijk te doen en dan nog misdoen, dat verdient een tweede kans (onderwijs)
Yves “wie gelooft die mensen nog” Leterme. Ha. Ha. Ha.
Nu ja, deze keer heeft hij tenminste geen beloften gedaan die hij kan breken. ’t Is altijd dat gemak.
Ik hoop dat hij toch eerst nog ontslag neemt als senator, de eed aflegt in het Vlaams Parlement, prompt aangewezen wordt als gemeenschapssenator, om zich vervolgens als Vlaams parlementslid te laten vervangen om federaal minister te kunnen worden.
Uw commentaar betreffende Leterme is pover en u onwaardig.
Vermoedelijk geschreven in uw elan van uw verhaal van dinsdag ” ploef weg” waarbij u een zeer verontrustende verwarde indruk maakt. Best toch professionele hulp zoeken.
Apprecieer overigens uw dagelijkse stukjes. Hopelijk gaat het u in de toekomst beter.
Het spijt me dat ik u teleurstel.
Yves Leterme is ongetwijfeld een bijzonder sympathieke mens, bekwaam ook wellicht.
Maar de manier waarop hij nu (blijkbaar) stoemelings terug op het hoogste niveau dreigt te raken, vind ik persoonlijk onkies.
Nog naast al de andere zaken die in het lang en in het breed elders te lezen zijn over willens en wetens loze en onrealistische verkiezingsbeloftes tijdens de zowat meest cynische verkiezingscampagne ooit — ik hoop van ganser harte dat dat “wie gelooft die mensen nog” hem zijn hele politieke loopbaan blijft achtervolgen –, het failliet van het communautair overleg, twee-en-nog-altijd jaar immobilisme, de niet-aanpak van de bankencris, de niet-aanpak van de zelfgeforceerde communauteire nonsens…
nog naast dat alles dus: een man die als premier op de nationale feestdag van België zijn eigen volkslied verwart met dat van Frankrijk, die man langs de voordeur terug in de nationale politiek heisen, uitgerekend als minister van buitenlandse zaken?
Schrijf het verhaal van Yves Leterme vier jaar geleden in om het even welk satirisch tijdschrift ter wereld, en geen mens die het grappig vindt, omdat het zó bij de haren getrokken is, dat niemand zich ook maar zou kunnen inbeelden dat het écht zou kunnen gebeuren.
U vervalt in de bekende algemeenheden en bekende feiten.
Wat mij vooral stoort is
1/ dat u in uw blog concrete politieke commentaren geeft wat uw volledig recht is doch uw blog minder aantrekkelijk maakt.
2/ dat u toch op dinsdag een zieke indruk maakte
( verwardheid) wat thans schijnbaar in verbeterd.
vronte
Toffe mensen wel, zich storen aan het feit dat iemand beter wordt. Sja.
Een zieke indruk? Het had er misschien iets mee te maken dat ik een paar dagen ervóór met buikgriep in bed lag, en als ik niet in bed lag, over het toilet stond te kotsen. Ja, nu u het zegt.
Oprechte spijt dat zelfs dat over gaat.
En als het de allereerste keer is dat u mij lees stoom afblazen over politiek, dan leest u het hier nog niet erg lang, denk ik. 🙂
Een beetje zielig: ik bent het niet eens met wat je zegt, dus je zal wel ziek zijn (in het hoofd de stille implicatie).
Als West-Vlaming zou ik Leterme moeten verdedigen. Nu hebben (hadden) we er één aan de top. Maar dat doe ik niet. Hij heeft over zich die typische West-Vlaamse mentaliteit. Een harde werker maar geen teamplayer, een soort humor die voor velen als cynisme en beledigend overkomt. Wat ik ervan denk? Dat hij mede de oorzaak is van het huidige immobilisme in de nationale politiek. Dat hij voor een groot deel verantwoordelijk is voor een verstoorde (verziekte) relatie met de Walen. Om grote hervormingen mogelijk te maken is een serene sfeer nodig. Volgens mij zal het nog jaren duren eer die sfeer er eventueel terug is. Pas dan zal er vooruitgang geboekt kunnen worden. Hoe je het ook draait of keert. Als leider van de bende bén je verantwoordelijk. Hij zal het blijven meedragen. Het is dan ook zeer begrijpelijk dat velen het er moeilijk mee hebben dat hij nu via de grote poort weer binnenkomt. Als zijn “mentaliteit” al niet pakt in grote delen van Vlaanderen en Wallonië, dan hou ik mijn hart vast hoe het hem zal vergaan in het buitenland. Een potje cynisme in Congo, Rusland of kweet-niet-waar-overal en straks zit heel de wereld op onze kap. Ik mag er niet aan denken …
Zelfs zonder over de persoon te oordelen, moet zijn zichtbaar ongemak op bijeenkomsten met buitenlandse staatshoofden toch voldoende reden zijn om hem die post niet aan te doen. Laat die mens op begroting.
Blix zit er helaas knal op.
@rendv: 93.633 stemmen bij de Vlaamse verkiezingen (5de meeste); 796.521 bij de Federale (300000 meer dan de 2de). Ik denk dat dat wel kan gelden als “verkozen worden” 🙂
Voor de rest: zie ook Bert Anciaux. Héérlijk toch, zo een gemeenschappelijke vijand die je kan karikaturiseren. Dan hoeven we helemaal niet kritisch na te denken over onze eigen mening.
We zijn alleen maar tegen populisme als anderen het gebruiken?
Dat die man na zijn gekloot van de afgelopen jaren toch nog 355.000 voorkeurstemmen kreeg en nu op zo’n manier naar het hoogste niveau mag terugkeren alsof er niets gebeurd is, zegt volgens mij meer over stemmend België dan over Leterme zelf…
Leterme-stemmers: wie zijn ze? Wat drijft hen? En waarom gaan ze niet ergens anders wonen?
@CloVision:
Wait, what? Als West-Vlaming zijn we verplicht om elkaar te steunen? Wait, what? Wat een gezever.
Het feit dat de persoon van Leterme op den duur zelf een belemmerende factor voor de vorming van een federale regering was, maakt het erg vreemd (ongewenst) dat hij er nu als minister zou instappen. Dat hij niet goed kan communiceren lijkt op buitenlandse zaken een bijkomende reden tot gefronste wenkbrauwen.
“Hij is een dweil en heeft maanden met zich laten sollen, maar kom, hij heeft toch zijn best gedaan!”, dat verdient toch uw stem!
Ik kan erg moeilijk geloven dat een nieuwe ministerpost voor Leterme “de wil van het volk” zou zijn, zoals dat in een democratie hoort.
Het is frappant om vast te stellen hoe sterk de werking van de politiek verschilt met die van de privé-sector. Als je daar een aantal (grote) mislukkingen opstapelt ben je per definitie afgeschreven. Blijkbaar kan voor de politieke wereld het omgekeerde worden gezegd.
Wou Yves Leterme niet eerst van alle “blaam gezuiverd worden” alvorens terug te komen? Moet hij dààr eerst niet op wachten, eigenlijk? Alweer een gebroken belofte. Wie gelooft die man nog?
@huug: die 100000 stemmen rekent men blijkbaar als blaamzuivering
(wat héérlijk toch om advocaat van de duivel te mogen spelen).
@blix: je bedoelt vast dat bv. de verloning van bankiers en andere grootverdieners uit de privé wel transparant en op basis van objectieve verdienste worden vastgelegd?
Ja, zo’n raad van bestuurlid van de zoveelste naar de pieren gaande bank… zou dat ook verbrand zijn voor het leven?
@Sponzen Ridder & Michel: Ik had het eerder over de “gewone” werknemer en niet zozeer over de CEO of de topbankier.
Wat ik wilde zeggen is dat een werknemer in de privé-sector de gevolgen van een (zware) blunder sterker zal voelen dan iemand uit de politiek. En dan denk ik niet alleen aan een toppoliticus zoals Leterme, maar bijvoorbeeld ook een tweederangs politicus zoals Dirk Vijnck.
(althans, dat is mijn mening)