Audiofielen zijn idioten

Euh, wacht, laat me dat van een qualificatie voorzien: de meeste audiofielen zijn idioten. 😀

Hilarische commentaren door mensen die zichzelf kenners noemen, over het verschil in geluidskwaliteit tussen een opname gemaakt met een Sony PCM-D50 en met een minder bekend merk, de Zoom H4 van Samson.

Copypaste van een paar stukjes opinies van zelfverklaarde kenners, wie weet hoe lang staan ze er nog op:

 • D50 a bit smoother … H4 is kinda muddy in comparison
 • The Zoom H4 slighly softer approach but muddled – lost focus at certain points. The Sony Sounds very digital to my ears not to harsh and neither muddled – Very balanced and enjoyable. SONY WINS PLUS LOWER BACK GROUND NOISE TOO.
 • Sony delivers it in much better fashion and H4 seems very disjointed. Sony wins first round using internal speaker
 • Sony has pro approach very like studio finish – frequency is very balanced across the full range. Zoom H4 is not even worth talking about; to describe this is that its lost in somewhere in space !! Now, I can see why Sony is expensive.
 • The Sony does sound better in all areas
 • Sony is smooth, more balanced and has more quality to it. Zoom h4 sounds fine at certain areas but seems to have wow/flutter like digital jitter
 • Sony is commendable performer… H4 is very muddy; not to my taste
 • the H4 sounds very scrambled. The Sony with internal mic ‘yet not perfect’ but nonetheless outperforms the entire Zoom family. Even if H4n was pumped with steroids it still no match to the mighty Sony pcmd50.

De clou van de zaak? De meneer die de vergelijking gepost had, had helemaal per ongeluk voor de Sony het exact zelfde geluidsfragment gepost als voor die H4. Er was dus niet het minste verschil tussen dat “uitstekende” Sony-geluid (dat eigenlijk het geluid van de H4 was) en het modderige H4–geluid.

Mbwahaha. Zo grappig.

[via]

Doe mee met de conversatie

10 reacties

 1. Ik herinner me een gelijkaardig experiment met wijn. Men had een hele dure wijn in de fles van een goedkope wijn gegoten en vice versa. De commentaren waren te vergelijken met bovenstaande commentaren. De ‘goedkope’ wijn was het drinken niet waard.

 2. Die audiofielen laten zich vaak vangen door materiaalsnobisme. Ikzelf heb een zoom H2 en daar ben ik zeer content over. De bass response van dat ding is fenomenaal voor de prijs. Als je met een stereomicrofoon de ronde bas accoustiek van een studiomonitorsysteem kan horen ben je al een heel einde hoor. Ik heb daar al behoorlijk wat sound effects mee gemaakt. Je kan er zelfs surround mee opnemen.

  Het ruist misschien een beetje meer als de sony maar met een microfoon van die orde ga je ALTIJD ruis hebben, is het niet het toestel zelf dan is het wel de achtergrondruis van de locatie die je op pikt.

  Als je aan sound design doet process je die dingen toch altijd plat in een of andere editor. Het komt er op aan dat de bron

  Als ze dan toch vergelijkingen willen maken , dan moeten ze de “consumer” dingen maar vergelijken et aaton/neumann systemen. Dan kan je iets zeggen.

 3. oeps:

  “Het komt er op aan dat de bron op een zo groot mogelijk frequentievlak kan waargenomen worden door de microfoon.” … moest daar nog bij 🙂

 4. zijn vaak erg star met vaak een gebrek aan elektronische kennis.
  ze geloven in kabel steuntjes en andere snake oil
  voodoo producten die zogenaamd je geluid zouden
  verbeteren,dat doen ze door:het placebo effect.
  toch zijn er veel factoren die het geluid beinvloeden:
  de akoestiek van de kamer word vaak erg onderschat,die is meer bepalend dan de prijs of kwaliteit van het weergave systeem.
  ik ervaar het dag in dag uit,welke speakers of versterker ik er ook neerzet of gebruik(ook hele dure) alles blijft schel klinken in deze woonkamer.
  mijn zelfde installatie klonk bij mijn ouders in de woonkamer prachtig,echt een wereld van verschil.
  waarom zouden audiofielen allemaal idioten zijn
  dan kunnen we dat ook zeggen van de flatscreen of
  full led tv hype of full hd.
  goed beeld en geluid zorgt dat je het dieper kunt ervaren en meer ”vergeet” dat je naar apparatuur zit te kijken en luisteren,kortom het word echter.
  alleen 999% van alle tv’s en stereo apparatuur klinkt
  niet natuurlijk of echt maar indrukwekkend,heeft een bepaalde sound zodat mensen het kopen en overdonderd raken,pas na weken luisteren komen ze erachter dat de installatie toch niet zo goed is als bij zo’n vluchtige demo in een audio zaak.
  beluister apparatuur altijd in je eigen woonkamer
  in de winkel klinkt het altijd anders omdat de akoestiek anders is plus nog het lawaai van anderen.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.