Spamnesten

Spam is toch een heel vreemd iets.

Er zijn per dag men-wil-niet-weten-hoeveel pogingen om spam achter te laten op dit weblog, en door de band springt Mollom daar behoorlijk kordaat mee om.

Maar soms komen er toch door. Daarnet bijvoorbeeld, van ene “Dilerrs”, die niet meer te zeggen had dan

I support all the positive reviews are really good fellows!

…en die daarbij op zijn naam een link achterliet naar 1–news.net, een website met zo op het eerste gezicht geen reclame of andere spam. Weird.

Maar wat dan nog weirder is, is dat als het gebeurt dat ik manueel een spamcommentaar moet wegdoen, dat er dan meestal op precies dezelfde post nóg staan:

28-10-2009 9-09-22

“Hezbollah” als trefwoord om spam aan te trekken of zo?

Doe mee met de conversatie

6 reacties

 1. Hm. Poisoning the well tactiek? Je kan immers feedback sturen naar Mollom over het spambericht. Mollom is immers een neuraal netwerk dat uit die feedback leert.

  Ik moet zeggen dat er bij mij ook wel dingen doorkomen. Voor zover ik kan nagaan werd de captcha niet verschalkt. Misschien wordt sommige spam gewoon manueel achter gelaten? Als in China WoW gold farmen al big business is: go figure!

 2. Hetzelfde op mijn blog, met Akismet running. Indien ze er doorkomen is het meteen een batch van een paar berichten: wschl verslikten de Akismet servers zich op dat moment even en bestempelden ze de berichten als ham. Ik vermoed hetzelfde voor Mollom: servers verslikken zich even en *boembafte* u’ve got spam!

 3. Mijn ervaring? Akismet heeft nooit gewerkt (zelfs niet 1 dag, ik kreeg gewoon evenveel spam binnen als toen akismet nog niet geactiveerd was), Mollum heeft teveel last van false positives (“I’m not sure whether you’re a spambot or not, so I’m giving you the Captcha” en die worden vervolgens opgelost door een botnet van horney people die de captcha oplossen in ruil voor free porn) en laat daarnaast even vrolijk spam door.

  De oplossing voor mij is zonder meer wp-spamfree. Sinds de installatie: ZERO spam (en optioneel een counter die bijhoudt hoeveel spam er werd tegengehouden ook)

  Hoeveel false positives er zijn, weet ik helaas niet, maar ik heb alleszins nog geen enkele klacht. Bovendien, wanneer je het algoritme erachter bekijkt, lijkt het me zeer sterk dat er een false positive mogelijk is.

 4. @Bert: wat dat laatste betreft moet ik je tegenspreken. In het Mollom is er nagedacht over het hergebruik of het doorspelen van CAPTCHA’s aan pornoverslaafden. Elke CAPTCHA wordt op een veilig manier door Mollom geregistreerd en uitgegeven. Als het antwoord van elders komt, dan wordt het meteen afgekeurd. Ik zeg niet dat het nooit zal voorkomen, maar de kans dat de CAPTCHA’s zouden worden misbruikt lijkt me eerder klein te zijn.

 5. Ok, zou kunnen, dat ga ik niet tegenspreken. Maar dan nog blijft het feit dat er af en toe captcha’s bovenkomen bij levende personen (hou ik niet van) + occasioneel spam die doorgelaten wordt.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.