…dat vragen Koen en Jan in de commentaren alhier.
Weldus. Zo’n Kindle is gemaakt om Kindle-formaat-files te lezen (.azw).
Die .azw-bestanden zijn, heb ik me laten vertellen, aangepaste Mobipocket-bestanden. Wikipedia is uw vriend voor meer uitleg, maar het komt erop neer dat Amazon Mobipocket heeft gekocht in 2005 en dat de Kindle .mobi en .prc-bestanden kan lezen. Op voorwaarde dat ze niet copieerbeveiligd zijn. Als ze wel copieerbeveiligd zijn, zijn er omwegen, maar bon.
En gewone tekst zonder opmaak, zoiets dat uit Notepad komt bijvoorbeeld, dat kan die Kindle ook lezen. Zonder enige tierlantijnen genre italiek en vet of lettertypes dan wel, laat staan klikbare inhoudsopgaves of afbeeldingen, dat kan natuurlijk niet in enkel-tekst.
Audiogewijs leest de Kindle ook mp3–bestanden en aa-bestanden van Audible. Het is dus een optie om naar muziek te luisteren tijdens het lezen, of bij voldoende licht te lezen, en ‘s avonds een audioboek op te zetten.
…en tot zover, eigenlijk, de ingebouwde formaten.
Of nee, wacht, er zijn ook nog beeldformaten: jpg, gif, png of bmp. Als je een subdirectory “Mijn boek” maakt, je dumpt daar een reeks afbeeldingen in en je zet die directory in de \images-directory op de Kindle, dan wordt “Mijn boek” een boek in uw persoonlijke Kindle-bibliotheek.
De redenering, blijkbaar, was dat er ook manga moest kunnen gelezen worden op de Kindle. Ter info trouwens: afbeeldingen 600 pixels breed en 760 pixels hoog, dan komen ze perfect op het scherm van 600×800.
…maar tot zover dus: awz en mobi/prc met opmaak, txt zonder opmaak, en afbeeldingen. Niet zéér indrukwekkend. Geen PDF bijvoorbeeld. Of Word.
Maar! Wanhoop niet!
Het goede nieuws is dat Amazon een omzettingsdienst heeft.
Elke Kindle komt met een emailadres, iets in de vorm voornaam_nummer at kindle dot com. Als je naar dat adres een mail stuurt met een document in attachment, dan stuurt Amazon het naar .awz-formaat omgezette document, voor een nominaal bedrag, via AT&T’s wereldwijde GSM-netwerk naar uw Kindle.
En, nog beter: als je de USB-kabel van de Kindle bij je hebt, dan kun je documenten gratis laten omzetten. In mijn geval stuur ik dan een mail-met-attachment naar michel_24@free.kindle.com, en dan krijg ik in mijn eigen mailbox een awz-bestand, dat ik dan alleen maar moet slepen naar mijn Kindle.
Hey presto!
Amazon kan Word-files converteren, en RTF, en HTML, en PDF. Dat is dus, met andere woorden, zowat alles.
Want als uw document nu geen Word of PDF of HTML is, dan is er bijzonder weinig kans dat het niet naar één van die formaten kan omgezet worden.
Neem Microsoft’s .lit-formaat bijvoorbeeld, voor hun eigen Microsoft Reader (magnifiek programma, mijn favoriete manier om boeken te lezen was met Reader op een tabletpc totik die Kindle had), dat kan met de (gratis) ABC Amber LIT Converter omgezet worden naar Word of PDF of allerlei.
Hoe ziet dat er dan uit?
Een testje. Ik had een Word-document dat er zo uitzag:
…en ik heb dat in .doc, .docx en .pdf doorgestuurd naar Amazon. Dit kwam terug:
DOC
DOCX
Moraal: pdf doet blijkbaar niet alle tabellen goed, docx werkt niet goed (vooral omdat die pijlen in docx niet als beeld maar als wijzigbare smart art of zoiets meegestuurd worden, vemoed ik), en doc is pretty damn good. Al komen zeer brede tabellen met veel cellen er niet goed door (minder brede tabellen die beter kunnen schalen, doen het beter).
In de echte wereld wil dat zeggen dat het wel degelijk mogelijkis om allerlei bestaande eBooks om te zetten en te lezen op Kindle. Dat ziet er dan zo uit in uw inhoudsopgave:
Allemaal boeken die zogezegd van u zijn, in plaats van van de auteur, wat bij het eerste en laatste boek in de lijst niet het geval is wegens gekocht (het voorlaatste “boek” is een fotoalbum).
Omgezette boeken zien er door de band degelijk uit:
Bij omgezette documenten met hyperlinks erin, worden de hyperlinks vaak, maar niet altijd, bewaard — ik heb er nog geen systeem in kunnen vinden:
Merk hierboven ook op, trouwens, het ingebouwde woordenboek dat me een definitie van precede geeft. En dat een beeld dat boven de inhoudsopgave stond blijkbaar niet omgezet werd.
Lang niet alle formattering wordt overgenomen, maar de belangrijkste dingen wel: normale/grote/kleine tekst, vet, italiek, onderlijnd, paragrafen, lijsten, tabellen, afbeeldingen, uitlijning.
Soms loopt het verkeerd, jazeker.
PDF’s die eigenlijk reeksen beelden zijn, worden soms omgezet maar te klein gemaakt, en soms worden er alleen stukken van pagina’s omgezet:
Soms slaat slaat de converteerder van Amazon helamaal tilt, ook, zoals bij _why’s (poignant) guide to Ruby, waarbij sommige letters minuskuul en onleesbaar zijn, en de overgrote meerderheid van het boek (op sommige tekeningen na) wel verkeerd omgezet Chinees lijken:
…maar all in all: dat zijn uitzonderingen. Over het algemeen ben ik behoorlijk tevreden, toch wel. Zelfs relatief ingewikkelde en relatief grote en lange PDF’s worden leesbaar omgezet, witness deze bijvoorbeeld:
En het omzetten gaat zodanig snel, meestal binnen de minuut, zelfs voor PDF’s van ettelijke megabytes, wat het bijzonder eenvoudig maakt om een paar lange webpagina’s om te zetten naar Kindle voor on the road:
Reacties
15 reacties op “En wat kunt ge daar allemaal op lezen, op zo’n Kindle?”
Michel, dus pdffen gevonden op het internet kunnen op de Kindle belanden via hun omvormdienst.
Wat belet Amazon te doen zoals indertijd Napster of Limewire of Gnutella moest doen na een paar rechtszaken van content providers en de content van uw Kindle te scannen op illegaal omgezette boeken ? Verwijderen kunnen ze al, ze moeten gewoon zeker zijn dat dat boek geen legala copie is en hops! weg ermee.
Voor zover ik weet hebben ze geen enkele manier om te weten of een PDF legaal is of niet.
En met die mailto:[email protected] wil je testen hoe spam bestendig hun service is?
Voor zover ik begrepen heb, kan ik alleen daar mail naar sturen. Dacht ik toch.
Ik heb een samengeraapte versie van The Merchant of Venice opgestuurd en krijg toch geen onmiddellijke bounce. Als het wordt omgezet ben ik wel benieuwd hoe het eruit ziet: het is een PDF gecombineerd uit een 10-tal andere PDF’s waaraan paginanummers zijn toegevoegd.
Bounce noch boodschap: ik krijg het ook niet doorgestuurd; Ik had het al eens geprobeerd vanop mijn werkmail ook, met hetzelfde resultaat.
Enkel het adres dat ik bij Amazon gebruik, kan naar mijn Kindle mailen. 🙂
Over dit topic staat deze week interessant leesvoer op kottke: http://kottke.org/09/10/people-read-more-than-books
Excellent !!! Mijn dank is aanzienlijk groot.
Michel ? Webwereld.nl spreekt wat de Kindle betreft over “een kat in een zak kopen”.
http://webwereld.nl/nieuws/63963/internationale-kindle-blijkt-kat-in-de-zak.html#source=news_list
Kort samengevat : internationale klanten betalen voor nieuwe ebooks meer dan Amerikaanse klanten; de webbrowser werkt niet buiten de US; het aanbod is territoriaal gebonden; nederlandse boeken amper aanwezig vanwege formaat; ruim 50 euro verzendkosten; enkel Amerikaanse adapter.
Is dit ook jouw ervaring ? Kosten en baten tegen elkaar is de Kindle misschien toch niet zo’n goed idee ?!
Ik ging het er ook ooit eens over hebben, maar in het kort:
– internationaal betaal je inderdaad iets meer voor boeken, da’s om de verzendkost via dat draadloos netwerk te betalen. Ik kan daarmee leven.
– de webbrowser werkt enkel op Amazon en Wikipedia. Dat is ruim voldoende voor mij, ik heb een iPhone die op andere sites kan.
– ik lees toch geen Nederlandstalige boeken, dus dat maakt me ook niet uit
– verzendkosten en invoerrechten: dat weet iedereen, dat het geld kost om iets vanuit de VS naar hier te krijgen, dat is niets speciaals voor die Kindle.
– Amerikaanse adapter is (had ik ook voor) een probleem: normaal gezien zou e Kindle ook via USB moeten opladen, maar dat blijkt niet op alle computers te lukken. Ik heb een aanpassingsstekker, en het opladen lukt via USB op de juiste computer, dus het is geen probleem meer voor mij.
Het enige dat overblijft, en dat ik inderdaad knap vervelend vind, is dat het anbod territoriaal gebonden is, en beperkter dan ik had verwacht. Lang niet alle boeken zijn in Kindleformaat te krijgen, helaas.
Wat ik graag willen zou, is dat apparaat op USB aansluiten en (desnoods zelf geconverteerde) boeken op die kindle plempen. Gaat dat lukken of begint de K dan te steigeren?
Euh, Henk? Lees anders eens wat hierboven staat? 🙂
Hoi,
Ivm de adapter.
Volgens de site van amazon is het een adapter die 140V tot 240V aankan.
Moet die normaal dan niet werken hier ? (aangezien wij 220V hebben)
I stand corrected, het is gewoon de stekker die het probleem geeft.
Het omzetten van de files door amazon gebeurt wel heel snel moet ik zeggen
[…] … t-was.htmlhttps://blog.zog.org/2011/03/lendle-kindle-lendle.htmlhttps://blog.zog.org/2009/10/en-wat-kunt … indle.htmlEr staan er nog een paar, maar ik denk dat deze de interessantste zijn. (Heb ze niet allemaal […]