Kindle, eerste indruk (deel twee)

Amazon heeft lessen geleerd van de beste, als het op Out of the Box Experience aankomt, dat was mijn allereerste gedachte toen ik de doos van mijn Kindle kreeg.

Maar als ik de doos van de Kindle vergelijk met die van de iPhone, kan het contrast niet groter zijn.

De doos van de iPhone schreeuwt superioriteit uit. “Kijk eens hoe ongelooflijk awesome ik ben,” zegt ze. En ook wel “Kijk eens hoeveel geld ik gekost heb.”

De Kindle zegt “ik ben vriendelijk, zowel voor mens als voor milieu”, zo op het eerste gezicht. Alles is ingepakt in ruw, onafgewerkt, warm,  zwartwitbedrukt karton, as opposed to het matglanzende vierkleurenbedrukte van de iPhone, waar dan ook nog eens plastiek in zit.

Kindle

Het toestel zelf heeft een scherm met electronisch papier, dat enkel electriciteit gebruikt als er van afbeelding moet gewisseld worden — dat wil zeggen dat het mogelijk was om er een boodschap op te zetten die zei wat er moest gebeuren:

Kindle

…en daar is het dat ik een beetje in de soep gedraaid ben. De boodschap zegt zeer duidelijk dat de kabel in het stopcontact moet, maar er zat alleen een UK-stekker bij. Ondertussen heb ik al een adaptor, maar bon. Ik heb hem niet in het stopcontact gestoken maar in mijn computer, en dat heeft de batterij niet opgeladen, met als gevolg dat mijn eerste dag Kindle niet zo’n goeie dag was.

…maar bon. Toen was alles nog koek en ei, bij het uitpakken.

Het toestel zelf voelt prettig aan: niet te groot, niet te klein. Mat wit plastiek, dat stevig aanvoelt, niet te zwaar en zeker niet te licht: ongeveer het gewicht van kleine hardcover. Het scherm is verrassend veel stabieler en de letters van verrassend veel betere kwaliteit dan ik verwacht had.

De Kindle start op met een scherm dat meteen de toon zet:

Kindle

Daarna is er een verwelkomingsboodschap van Jeff Bezos, en het is echt wel ongelooflijk hoe goed die Kindle leest in open lucht, en nog meer als er zon op zit:

Kindle

Next up: een handleiding, en dan een uitnodiging om naar de winkel te gaan.

Jammer, vind ik, dat er geen voorbeeldbibliotheek bij zit. Ik weet wel dat het moeilijk is om voor iedereen goed te doen als ze dat zouden doen, maar toch: een paar klassiekers erop en een paar meer geavanceerde voorbeelden met lay-out en beelden en zo, zou fijn geweest zijn. Zoals het nu is, zit er enkel een (heel erg degelijk) woordenboek in.

Ik heb dan maar meteen een boek gekocht op Amazon. Ik kan niet zeggen dat het verblindend snel is, maar het lukt wel. Ik ben nog maar één keer zonder netwerk gevallen sinds ik het ding heb, en voor de rest is het ongeveer 20% zeer traag versus 80% redelijk van snelheid, afhankelijk van de coverage.  

De Kindle gebruikt namelijk geen wifi om op het internet te raken, maar wel een modem om naar AT&T’s gsm– en 3g-netwerk te raken. Zonder bijkomende kost, zeggen ze bij Amazon, maar dat is dan wel omdat de bijkomende kost meteen bij de prijs van het boek gerekend wordt.

Een boek kopen is een magische ervaring, vind ik.  Kopen kan ook op de Kindle zelf, natuurlijk, maar via de computer is het sneller. Naar Amazon gaan, kopen voor Kindle, en hopla een halve minuut later staat het boek op uw toestel, zonder dat het ding aan de computer heeft moeten vasthangen of niets. Wijs!

*
*    *

Wat doet het ding allemaal?

Boeken lezen, natuurlijk, om te beginnen. Bij het lezen gebruikt een mens vooral zijn duimen: er zijn links en rechts op precies de juiste hoogte twee grote knoppen om vooruit te bladeren, en links is er een kleinere knop om terug te bladeren.

De letters… het hangt ervan af. Er zitten voor zover ik zie zeker drie verschillende lettertypes in, waarvaan één (de slab serif) veel leesbaarder is dan de andere (sans en serif; klik voor detail):

Screen_shot-47587 Screen_shot-47589

De letters kunnen groter en kleiner gemaakt worden, en vooral bij de serif maakt dat de typografische fouten nog wat opvallender — de kerning is bij tijd en wijlen echt afgrijselijk:

Screen_shot-47588

Het is niet enorm vervelend, en andere lettertypes vallen wel veel beter mee:

Screen_shot-47594

Het lezen zelf is, als de batterij niet helemaal leeg is tenminste, behoorlijk goed. Niet hypersnel, en dat is in eerste instantie teleurstellend: even snel vlugvlug door een boek bladeren zit er niet in. Een blad “omslaan” duurt een fractie van een seconde, en het hele scherm flikkert, dat is eigen aan die electronische inkt.

Met een dag gebruik heb ik er al geen last meer van, in tegendeel: ik duw al op “volgende pagina” als ik op een paar regels van het einde van een blad zit, en in de tijd dat hij flikkert, kan ik nog de laatste regels lezen van het vorige blad en al beginnen aan de eerste regels van het volgende.

Oh, en zoals hierboven te zien, is er ook een text-to-speech. Niets spectaculairs, maar het doet wel zijn werk.

Wat kan het ding nog?

 • Het is een foto-album: steek uw foto’s in een subdirectory in de images-directory en hij toont ze als een boek met de naam van de subdirectory.
 • Het is een mp3–speler (maar dan zeer primitief): steek uw mp3’s in de Music-directory en ze kunnen spelen terwijl je aan het lezen bent.
 • Het is een webbrowser (maar in Europa enkel op Amazon.com en Wikipedia).

Morgen of overmorgen meer over de interface, met een aantal wel interessante keuzes.

Grootste compliment, en eigenlijk meteen alles wat ik er over zou moeten zeggen: na een paar minuten verdwijnt de Kindle, en blijft alleen het boek over.

Screenshots (shift-alt-G, easter egg!) tot afscheid:

Screen_shot-47593 Screen_shot-47586

Screen_shot-2751 Screen_shot-47595

Doe mee met de conversatie

13 reacties

 1. ’t is niet de kerning van die serif die mij ’t meeste stoort, maar wel de verticale uitlijning en ongelijke x-hoogte van de letters. Kijk eens naar die petieterige ‘u’ en die ‘a’ (in Amman) en de ‘r’ die van de lijnen afzakt (in ever en certain). Slecht lettertype, slechte hinting of slechte anti-aliasing?

 2. Wat mij vooral zou overhalen zo’n dink te kopen is de mogelijkheid om een pdf van bvb een tijdschrift of een handleiding die je van het internet plukt ermee te lezen. Al eens geprobeerd? En hoe zit het dan met de omschakeling van de graphics naar grijstinten? Ondertussen hou ik mijn visa-kaart krampachtig weggeborgen 😉

 3. Zeer leerrijke review!

  Praktisch vraagje. Ik heb op m’n HD in de loop der jaren zo’n GB aan diverse e-documenten verzameld: vooral digitale boeken (in doc, html, txt, pdf, jpg, lit en andere, meer obscure formaten), maar ook tijdschriften (hoofdzakelijk in pdf).

  Kan je die dingen ook laden en lezen op een Kindle?

 4. Over die kabel…
  Ik dacht ook dat er alleen een Amerikaanse stekker bijzat. Uiteindelijk bleek dat je die er kunt aftrekken en dan verschijnt er een mini usb-stekker die in de Kindle gaat. Zo kan je hem opladen door de andere, normale, usb-stekker in de computer te steken.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.