En nu nog een referendum tegen klokkengelui

In Zwitserland hebben ze net bij referendum een verbod op minaretten gestemd.

29-11-2009 15-57-56

Godsdienst beoefenen is mijn ding niet echt, maar is dit niet een beetje een brug te ver?

Godsdienstvrijheid is gegarandeerd door het EVRM en zo, was dat niet? De voorstanders van het verbod voeren aan dat het geen probleem is wegens alsdat minaretten niet door de Koran verplicht worden, maar als het een verbod op kerktorens of klokkengelui was geweest, wat dan?

Ah well.

Doe mee met de conversatie

33 reacties

 1. Ik vind het weer zo’n non-discussie. Vind ik dat elke godsdienst die redelijk vertegenwoordigd is in een bepaald dorp recht heeft om een gebedshuis te bouwen? Jazeker.

  Vind ik dat er bouwvoorschriften moeten zijn (en die zijn er wellicht) om het authentieke karakter van die dorpen te bewaren? Jazeker.

  Ik vind dus bijgevolg dat een minaret in een dorp geen bouwvergunning moet krijgen. En een nieuwe kerk wel.
  Maar in een grootstad, die toch al volstaat met bouwwerken van allerlei slag, waarom niet?

  En het lawaai van minaretten en kerkklokken, da’s weer een heel andere discussie.

  (Dit alles zonder de discussie te volgen of te weten waarover het precies gaat. Ik heb het op het nieuws gezien, en dat was het zowat.)

 2. @Els: Tendens, schmendens. Wat hier speelt is net hetzelfde effect als bij de Oosterweelverbinding: geef mensen iets om tegen te stemmen, en ze stemmen er uitgesproken tegen.

  Ik zou ook tegen gestemd hebben, maar ik zou net zo goed tegen meer kerken, boeddhistische tempels of massazelfmoordloodsen van de sekte van de Opperste Waarheid stemmen. Maar daarover organiseert men geen referenda.

 3. Klokkengeluid maakt deel uit van de Europese geschiedenis en cultuur.

  In Irak moeten ze geen klokken luiden en hier geen gejank door de micro.

  Lijkt me de veelvuldigheid van normaal te zijn.

 4. Maken die lawaai? Vallen die op in het straatbeeld?

  Indien er ergens met ja wordt geantwoord …

  Wanneer ik de dag van vandaag in de (West-)Europese hoofdsteden kom merk ik dat er geen ziel meer is. Niks, nul, nada, noppes.

  Het zijn Amerikaanse steden geworden. Zonder ziel, zonder geschiedenis, zonder inhoud tenzij dan geweld, drugs, bendes en van die dingen.

  Europa moet eens dringend gaan beseffen dat ze de geschiedenis beter moet gaan beschermen of het zullen nog zeer droeve tijden worden.

 5. Hetzelfde overigens met beesten, planten en ander natuurspul.

  Beesten die hier niet horen, horen hier niet. Planten die hier niet horen, horen hier niet.

  Indien men niet snel recht gaat trekken wat de laatste 50 jaar is krom getrokken dan gaat u eens zien waar de natuurramp van de toekomst in schuilt.
  Niet bij CO2 wat louter dient om belastingen te innen en wanhopig strompelende economieën een nieuw elan te geven.

 6. Laat ons vooral ook het geluid van de Alpenkoeienbellen niet vergeten af te schaffen. Of beperken tot Milka-reclames.

 7. Christenen bouwen geen torens meer.
  Dat is het hem juist. Wat deel uitmaakt van ons historisch erfgoed maakt daar deel van uit.

  Van mij mogen ze elke kerk plat branden maar dan verliest je eigen land/streek/stad daar wel een pak aantrekkingskracht door.

  Dat kan niet gezegd van minaretten of Arabisch (!!!) gebral door een micro.

  Waarom doet men daar toch zo moeilijk over, gewoon om zogezegd politiek correct als wereldverbeteraar gekend te staan…

  Wat is er overigens mis met de Quick?
  🙂

 8. We moeten in Belgie dringend een referendum tegen fermettes organiseren. Die dingen zijn hier ingevoerd door de Fransoos, die horen hier niet.

 9. Praktisch onuitvoerbaar en openlijk racistisch. Een goede dag voor onze open samenleving.

  Obama zei het al in een van zijn Midden-Oosten speeches: vrijheid moet geen excuus worden om anderen te beroven van hun godsdienstvrijheid.

  @Takke: Weleens in Amsterdam geweest? Niet dus.

 10. Het volk heeft gesproken. Het volk heeft gelijk. Dat is democratie. Zou meer moeten gebeuren. Waarom niet ook over klokgelui, fastfoodketens en fermetten. Ik denk trouwens niet dat die aan 57,5 procent nee gaan komen.

 11. Over dat klokkengelui.

  Een tijdje geleden in sint-amandsberg is er een drukkingsgroep ontstaan om het klokkenspel van de kerk van de Heilig Hart Parochie het zwijgen op te leggen.

  Takke, als je alles wat niet ‘belgisch’ of ‘oorspronkelijk’ is wil wegbannen uit het straatbeeld, zal ook in Gent héél weinig overblijven…
  Het is niet omdat iets oud is dat het ‘authentiek belgisch is’, het kreeg vroeger gewoon de kans om authentiek te worden. Het is gewoon intriest dat mensen de islam/diversiteit als iets zien dat terug te dringen is als was het een uitheemse kikker. Kijk om u heen, het is een (welkom) en inherent onderdeel van onze samenleving, desalniettemin met zijn bijkomende problemen.

  Geen minaretten, maar de goedkope pita en werkkrachten zijn zeer welkom!

  Intriest

 12. Het is de gemakkelijkste weg, he, een referendum.

  Dan moet de overheid geen visie ontwikkelen, de weg niet tonen, vooral geen dialoog met de andere aangaan, en kiezers niet tegen de haren strijken.

  Als het maar niet te moeilijk is, oh nee, denken, ik moet er niet aan denken, mezelf in vraag stellen, hellep!

  “Amused to death”, heet dat.

  En ik wil een referendum over de uitdrukking “naar de toekomst toe”.

 13. Ik eet geen pita, een groothandelaar in pitavlees heeft mij eens uitgelegd wat er in zit.
  Hij eet zelf ook geen pita.

  Verknoei je eigen land toch rustig verder jong, wat zal ik er toch mee inzitten.

 14. Overigens, noem mij eens iets Belgisch buiten trappist en ander bier wat je in veel landen terugvindt.

  Juist, de frieten zijn Vlaams wegens niet te eten in Wallonie en er is helemaal niks Belgisch te vinden behalve dan waanzinnige toestanden.

  Wat deel uitmaakt van het historisch erfgoed. Islam maakt geen deel uit van het Vlaamse erfgoed en dat mag je hen ten alle tijden gerust zelf vragen. Wel zonder camera’s he.

 15. Kijk, ik ben geen voorstanderv an referenda. Dat gaat om de zogezegde voklswil. Op één ogenblik. Disregarding the broader context De eigengereidekleine gemeenschap.

  Referenda.

  Enkel kleine entiteiten organiseren zoiets. Steden, kleine gemeenschappen.

  Bijv Zwitserland.Helvetia.

  In essentie : een opsomming van gecombineerde valleien. Elk vanuit zijn / haar, tja, leefwereld, dal/ vallei. Je ruikt het al van veraf: de combinatie van “elk in zijn dal” & “we wensen geen lid te worden van de EU omdat we volautomatisch profiteren van het mana van de bankenuitzondering”

  Zo gaat het eranan toe .

  Wist je bijv dat het vrouwenstemrecht er jaren tegengehouden is door die refs’ ? Ga na.

  Het is zoiets als – VL vertaald- bijv de boernkrijg tegen de fr revolutie. Een paaredenemedie tegen de nieuwe tijden.

  Zoek verder.

 16. @ Takke. Ach man, we leven in één wereld. In de xenofobe onzin die je hier spuit staat geen enkele reden om niet met elkaar proberen samen te leven. Maar als je niet verder wil kijken dan je kerktoren, kom dan niet zagen dat je de wereld niet begrijpt.

 17. Als we dan toch in 1 wereld leven dan wil ik je plannen horen om een kerk te gaan bouwen in Turkije of Marokko om de 2 grootste importeurs maar te noemen.

  Juist, jij leeft in een eigen virtueel wereldje waar alles is toegestaan als er ook maar iets vreemds wordt bekritiseerd.

  En voor de rest, Gerrit, hoop ik dat je nog vele koekjes zal krijgen van je eigen bereide deeg.

 18. Inderdaad, Takke, dat is onze wereld, en die barst van de ongelijkheid en de onrechtvaardigheid. Al eeuwen en eeuwen, hoor. Moeten we daarom vrijheid van godsdienst laten varen?

  Bekijk het eens van de “andere” kant: hoeveel doden vallen er vandaag in Moslimlanden door toedoen van de o zo democratische Westerse politiek en economische belangen? Alsof wij alleen maar de grote weldoeners zijn.

  Hoezo, in mijn virtuele wereld is alles toegestaan?

  Ik zie dat mijn kinderen in een multiculturele school goed functioneren met kinderen van de meest verscheiden achtergronden. Ik wou graag dat die koek groter wordt, ja. Maar als een basisschool al geen moskee meer mag bezoeken, heb ik weinig hoop voor Vlaanderen.

  Eén advies: laat je niet zo bang maken.

 19. Takke, onze ‘Vlaamsche Frieten’ worden gemaakt met de vrucht van een plant afkomstig uit Zuid Amerika. Een plant die hier in den beginnen hier niet groeide dus.

  Kan je me misschien je weekmenu even doorsturen zodat ik een en ander kan schrappen opdatje niet in gewetensproblemen zou komen tijdens het eten?

 20. Pralines, uitgevonden door een Zwitserse immigrant, en cacaobonen komen uit Amerika!

  Tomaten! Spaghetti!

  Vlaams: de uitloper van het volksvreemde Germaans dat het oorspronkelijke Keltisch heeft verdrongen!

  Of nee, ‘t zijn alletwee Indo-Europese talen die het oorpsronkelijk whatever hebben verdrongen!

  En het argument van “ge moet dan zelf eens proberen in Marokko een kerk te bouwen”: zelfs nog gesteld dát het zo zou zijn dat dat daar niet gaat, et alors?

  Is ons rechtsstelsel plots op reciprociteit gebouwd? Als er geen persvrijheid is in China, dan hebben Chinezen hier ook geen recht op persvrijheid?

 21. Toch vreemd dat je dan zo voor het gemengde en cultuurloze Amerikaanse systeem bent.

  Daar gooien ze ook alles op een hoopje, gaan er eens met de mixer door en zeggen dan hoe fantastisch het allemaal wel niet is.

 22. “Het gemengde en cultuurloze Amerikaanse systeem.”

  Waar staat dat we dat verkiezen? En daarbij, de US is totaal niet “cultuurloos”. Waar pleit je voor? Rassenscheiding? Een soort van zuiverheid? Noem mij 1 “zuivere” cultuur.

  Maar I rest my case, hoor. Het is officieel, nu: do not feed the trolls.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.