Doe mee met de conversatie

3 reacties

 1. Is dat de foto van de klas waarin ook Wittgenstein zat?

  ‘k Geloof het niet, dat was in het middelbaar.

  Ook uit de oude Hitlerdoos. De tekeningen van het dorp Ardooie, die AH er maakte toen hij er tijdens de eerste wereldoorlog als soldaat vertoefde, bestan nog steeds.

 2. @ Bernard: Klopt.

  Uit De Wittgensteins van Alexander Waugh:

  ‘Ludwig, die anderhalf jaar jonger was, was in de kost bij een zekere familie Strigl in de provinciehoofdstad Linz, waar hij overdag lessen volgde aan de Staatsoberrealschule, een meer praktisch gerichte openbare middelbare school met ongeveer driehonderd leerlingen. Volgens de latere aantekeningen van een van zijn medescholieren was het overgrote deel van hun docenten aldaar ‘geestelijk gestoord, en velen van hen vervielen later tot regelrechte krankzinnigheid; hun kragen waren smoezelig. […] Alles aan hen wasemde ongewassenheid (sic?) uit, ze waren de voortbrengselen van een proletariaat dat verstoken was van elke individuele, onafhankelijke gedachte, dat zich kenmerkte door een ongeëvenaarde onwetendheid en bij uitstek geschikt was om de pijlers te vormen van een uitgehold staatssysteem dat godzijdank intussen tot het verleden behoort’. Die leerling, hij was maar zes dagen ouder dan ‘Lucki’ – heette Adolf Hitler.’ (pp. 50 & 51)

  Beiden waren overigens buitenbeentjes (hoewel nooit vrienden, laat staan dat ze regelmatig met elkaar omgingen), en werden door hun leraren even onheus behandeld.

 3. Even een zijsprong naar echt grote politici en hun scholen. Het betere werk, tegen alle waanzin & circumstances in.

  Eén van de allergrootsen van de XX eeuw is zondermeer Zhou En Lai, de zo goed als eeuwige eerste minister onder president Mao in China. Een geadopteerde mandarijnenzoon, intellectueel, diplomaat, enz. Lees bijv de biografie geschreven door Han Suyin.

  Die was oa leerling geweest van de Sociale Hogeschool van Henegouwen. De socialistische vakbondsschool, toen. Ga na.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.