PEBKAC

Ha, die keer van mijn muis die onverklaarbaar vreemd deed?

De muis werkt te traag op mijn laptop. Awoert! Wat gedaan?

Ik doe alles wat een normaal mens zou doen:

 • Settings van de muis aanpassen: geen effect. Of ‘t is te zeggen: een béétje effect, het gaat iéts sneller, maar het blijft te traag (en hoe sneller ik de muis zet in Windows, hoe onnauwkeriger ze wordt, zelfs op trage snelheid).
 • Computer eens heropstarten: geen effect.
 • Proberen met een andere muis: andere muis gedraagt zich normaal.
 • Proberen met nog een andere muis: nog andere muis gedraagt zich normaal.
 • Proberen met de nietwerkende muis op een andere computer (desktop thuis): muis werkt perfect.
 • Proberen met de nietwerkende muis op nog een andere computer (laptop van Sandra): muis werkt ook perfect.

Vandaag, zuiver toevallig, ben ik erachter gekomen wat het was, and it’s a doozy.

Om het uit te leggen: een gelijkaardig probleem, een klassieker in zijn genre. Iemand belt naar IT om te zeggen dat hij het beu is dat zijn wachtwoord alleen werkt als hij rechtstaat.

“Huh?” zegt IT daar uiteraard op. Een wachtwoord werkt niet, of het werkt wel. Hoeiemand zit of staat, heeft daar geen effect op.

‘”Toch toch,” zegt de mens, “kom maar af, dan toon ik het u.”

En inderdaad. Persoon gaat aan zijn computer zitten, geeft zijn loginnaam en wachtwoord in: computer says no. Persoon zet zich recht, geeft naam en wachtwoord in: welome to computer.

IT gelooft zijn ogen niet, vraagt om het nog eens te doen: zelfde resultaat. En een derde keer. Een raadsel! Tot er één van de aanwezigen zeer aandachtig kijkt naar wat er gebeurt.

Iemand een idee?

Het was een wel heel erg letterlijke PEBKAC (problem exists between keyboard and chair, een alternatieve manier om te zeggen “het is de schuld van de gebruiker”) – wat het was, is dat de mens een iets andere keyboardlayout had dan normaal. Zoiets van de grootteorde van het verschil tussen een Belgisch en een Frans AZERTY, bijvoorbeeld. Hij had zijn wachtwoord aangemaakt met een ander toestenbord.

En als hij neerzat, typte hij blind, wegens gewoon om aan een keyboard te zitten en te typen. En dan gaf hij een verkeerd wachtwoord in. Maar als hij rechtstond, was hij niet in de houding van blind typen, en typte hij zijn wachtwoord met één vinger in, toets voor toets, al kijkend naar de toetsen. En dan maakte hij geen fouten in zijn wachtwoord.

Welnu, bij mij was het iets gelijkaardigs: het was mijn muismat. Ik heb een uitstekende muismat, die ik al een hele tijd gebruik. Maar over de afgelopen weken en maanden was mijn muismat blijkbaar afgesleten, en te blinkend geworden voor mijn optische muis. Waardoor de muis, net zoals op een glazen tafel bijvoorbeeld, niet goed werkte.

Een andere muis had het probleem niet met mijn muismat, en als ik met mijn muis naar een andere computer ging, dan nam ik mijn muismat niet mee natuurlijk.

En vandaar.

En nu heb ik een nieuwe mat, en alles is weer in orde.

Trrr.

Beeld u in dat ik met dit probleem naar een IT-support-afdeling was gegaan.

Doe mee met de conversatie

8 reacties

 1. GAST!! You crack me up :p

  Da’s toch het eerste wat je probeert, ne keer een andere ondergrond…en trouwens, waarom herken jij het probleem niet aan het gedrag van de muis? Een muispijltje van een muis op een slechte ondergrond flikkert en springt onregelmatig heen en weer, etc. En als het slijtage van de muismat is dan is het effect minder aan de zijkant van de muismat waar hij minder versleten is.

  Ik heb een gelijkaardig probleem eens gehad toen ze de bureau’s op het werk hadden geboend met één of andere middeltje. Dan reflecteerde het oppervlak blijkbaar nét genoeg om problemen te veroorzaken, terwijl de muis het voordien op de blote bureau perfect deed. Muismatje gaan vragen en probleem opgelost.

 2. Neenee, ik weet hoe een kapotte muismat “aanvoelt”, en dat was het niet: het was zonder haperen, zonder springen, zonder flikkeren, gewoon trager dan normaal.

  Als het zou haperen zoals op een te blinkend bureau, dan had ik het wel meteen doorgehad, natuurlijk.

  En als het meteen zou gebeurd zijn in plaats van zoals nu heel erg geleidelijk tot het te erg werd, zou ik het ook wel gemerkt hebben.

  En nee, de muismat ziét er niet versleten uit, en het is over de gehele oppervlakte. ‘t Is zo’n mat die er als een tapijt uitziet, en die normaal gezien bijzonder uitstekend is. Tot ze een jaar elke dag gebruikt wordt, blijkbaar.

 3. “Revkas? Wat betekent revkas? En sinds wanneer logt die Vuijlsteke in het Russisch?”, dacht ik. Toen was het dus gewoon een Engelstalige afkorting. Soms is het kennen van meerdere alfabetten een nadeel, blijkt.

 4. Om het verhaal volledig te maken: sinds gisteren ben je uitgerust met een nieuw muismatje van bij een klant. All problems solved. Leve de klant!

 5. Lachen met Michel 🙂 De beste ‘muismat’ is voor mij nog steeds een gelamineerd houten bureaublad… of een semi-glossy magazine (maar dat slijt ook snel). Ik haat muismatten. Voor je het weet zit je op de rand, moet je je muis weer opheffen. Bweuh.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.