e-Reader dagboek, deel 3

The Lost City of Z is uit. Was vanmorgen al uit, eigenlijk, nog op de trein.

Goed? Mja. Te lezen samen met 1491: New Revelations of the Americas Before Columbus. Percy Fawcett, de man waar het boek voornamelijk over gaat, was een zeer bekende ontdekkingsreiziger, die in 1925 verdween op zoek naar een verloren beschaving in het Amazonewoud. Een soort Indiana Jones, maar dan in het meer verbeten (en naar het einde van zijn leven toe: in het meer zweverig, genre Madame Blavatsky en seances). The Lost World, boek en film(s)? Gebaseerd op Fawcett.

Fawcett was er van overtuigd dat er daar ergens het oerwoud een verloren beschaving was – hij kwam er op wegens ervaringen ter plaatse (wat de indianen hem vertelden en de archeologische sporen die hij vond, petrogliefen en steles en bakken potscherven en dingen), en door de ooggetuigenverslagen van de vroegste blanken in het gebied met elkaar te vergelijken. De legende van El Dorado, onder meer, en nog een hele stapel andere, soms compleet van de pot gerukt lijkende dingen.

In The Lost City of Z reist de auteur Fawcett achterna, is hij de eerste zowat al Fawcett’s persoonlijke papieren en dossiers kan inkijken, spreekt hij met allerlei mogelijke mensen, en komt hij uiteindelijk te weten hoe en waar Fawcett schielijk kwam te gaan. Oh, en vindt hij nog eens die verloren stad (al wist de wetenschap ondertussen wel al die bestond, maar bij deze werd bevestigd dat Fawcett het meer dan bij het rechte eind had voor wat dat betreft).

(Niet dat hij helemaal gelijk had: tot het bittere eind kon hij er niet bij dat het de Indianen zelf waren die die beschaving hadden gehad, hij bleef in een helemaal 19de-eeuws racistisch gedachtengoed zitten. En ook dat spiritistisch gedoe was typisch negentiende eeuw, natuurlijk.)

Een fijn boekje, maar veel te kort. Ik was onaangenaam verrast toen ik in drie kwart van het boek zat en het er net naar uitzag dat het helemaal wetenschappelijk ging worden, en maar dat het toen plots gedaan was. Ik was wél aangenaam verrast door het laatste kwart van het boek, dat een heel erg grondig voetnotenapparaat is, een katern foto’s (die ik eigenlijk liever in context had gezien in plaats op het einde gegroepeerd), en door een leeslijst en bibliografie.

Ik had nét gedaan met het boek toen ik op mijn werk toekwam.

‘s Avonds de Kindle weer bovengehaald in het naar de trein stappen, en toen ging ik dus beginnen aan Malazan-dinges, maar toen zag ik Jack Vance staan, en ben ik daar aan beginnen lezen: het was al heel lang geleden dat ik Lyonesse nog eens gelezen had.

Oh ja: The Lost City of Z, coming to a screen near you één dezer jaren, produced by and starring Brad Pitt.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.