Kak

Dat is de Europese Unie voor u.

In Engeland hebben ze geeneens een identiteitskaart, maar om het land binnen te mogen, is er wel allerlei officieel papier nodig.

En tot zover de reis, dus: Louis had geen identiteitskaart mee, dus we mochten de Eurostar niet op.

Volgend weekend zijn er dingen te doen en lukt het niet meer, de week daarna zijn de tickets ‘s morgens uitverkocht, dus binnen drie weken is het vroegst dat het nog eens kan.

Wat voor een complete nonsens, eigenlijk. Vrij verkeer van mensen is blijkbaar beperkt tot deze kant van het kanaal.

Doe mee met de conversatie

20 reacties

 1. Jammer voor jullie reisje, maar eigenlijk wel begrijpelijk. Ook als je bijvoorbeeld naar Frankrijk gaat met kinderen moeten die een paspoort of een identiteitskaart hebben. En als je als ouder alleen reist met je kind, moet je zelfs een papier hebben waarin staat dat je van de andere ouder de toestemming hebt om alleen naar het buitenland te reizen (af te halen in de gemeente, dat papier). Ik heb zo eens gehoord over mensen die met hun kinderen op weg waren naar Disneyland en op de Thalys controle kregen daarrond. Die mochten ook allemaal rechtsomkeert maken.

 2. ai ai, Louis is waarschijnlijk zwaar ontgoocheld.

  Ik veronderstel dat men ervan uitgaat dat iedereen dat weet. Want ik merk dat men op de website van Eurostar niet duidelijk vermeldt dat je een identiteitskaart moet meebrengen. Zelfs onder de topic ‘check-in’ wordt er niet over ID gesproken. Ze zouden zo’n zaken beter op de tickets printen. Ik ken er nog die zo een reis in het water hebben zien vallen.

 3. Heb het ook voorgehad vorig jaar en het is inderdaad kak. Terwijl je dan de situatie probeert uit te leggen aan de enorm teleurgestelde kinderen, word je ook nog eens zichtbaar voor iedereen tot aan de uitgang van het station geëscorteerd.
  Enfin, toch in mijn geval.

 4. Louis was wel teleurgesteld, maar niet zo erg: ik heb hem meteen gezegd dat het dan voor volgende week zou zijn (uit het oog verloren dat er dingen te doen zijn, toen ik in Brussel stond, namelijk).

  Er was wél een ongelooflijk irritant onbeleefde dame aan de Eurostarterminal, die absoluut een stempel op mijn kaartjes wou zetten om ze ongeldig te maken.

 5. wij hebben kameraden die naar kroatie gingen met hun kinders en mogen terugkeren zijn naar wenen om in de ambassade een papierke af te halen.

  ge moet trouwens met uw kind erbij zo’n ID afhalen. Alleen krijgt ge dat blijkbaar niet.

 6. vrij verkeer van personen geldt effectief enkel voor de landen die het verdrag van Schengen ondertekend hebben.
  UK vluchten op Zaventem vertrekken ook altijd van B-pier terwijl andere Europese vluchten vanop pier A (zonder douane controle) vertrekken.

  Wel heel frustrerend als zo een trip in het water valt. Pfff

 7. Het klopt ECHT van dat als alleenstaande ouder reizen. Zo’n formulier kan je op het stadhuis halen. Ik weet het toevallig wel, en het lijkt mij evident, maar inderdaad, behorende tot de EU is het misschien niet evident. Anderzijds vind ik het wel normaal met kinderen…

 8. Wij hebben zo eens heel veel geluk gehad dat ze ons in Slovenie a) binnen hebben gelaten zonder geldige IDs voor de kinderen (we hadden alleen van de halfslachtige geboortetags) en ook b) ons terug buiten hebben gelaten. Het heeft wat gebarentaal en gezever gekost, maar ‘t is gelukt.

  Dat het een onooglijke grensovergang was, zal er ook wel mee te maken hebben gehad.

 9. nooit dat filmpje gezien vroeger in die show van Luc Allo waar de broertjes Verreth naar Londen aan het racen waren tegen mekaar?

  Allo stormde toen met één van die broers door de controle aan de Engelse kant van de Eurostar

  hij werd onmiddellijk achterna gezeten en opgepakt

  waarop Allo verontwoordigd “vrij verkeer van mensen” stamelde

  waarop de Engelse ambtenaar kurkdroog repliceerde met “This is the UK, not the European Union”.

 10. Schengen countries:
  Austria, Belgium, Denmark, Finland, France, Germany, Greece, Iceland, Italy, Luxembourg, the Netherlands, Norway, Portugal, Spain and Sweden.

  Starting 21 December 2007 : Estonia, Czech Republic, Hungary, Latvia, Lithuania, Malta, Poland, Slovakia and Slovenia.

  Starting 12 December 2008 : Switserland

 11. Ik heb ook al mijn id moeten tonen op de Thalys (zat er toen wel al op), hoewel dit inter-Schengen was.
  Wou toen niet moeilijk doen, de sfeer inons groepje zat er goed in, maar ik heb wel ergens spijt dat ik dat niet gevraagd heb.

 12. Wel: nee, ik weet dat niet.

  In mijn hoofd leven we in Europa, en is een grens oversteken niets speciaals meer.

  In de middeleeuwen, dan waren er stadswachten aan de ingang van de stad. Dertig jaar geleden waren er grensovergangen, en moesten er papieren getoond worden om van Zelzate naar Westdorpe te gaan.

  Tegenwoordig is dat allemaal al zo lang geleden — ik zie niet in waarom ik een papier nodig heb om te bewijzen dat ik met mijn zoon de trein op kan stappen van Gent naar Brussel, of van Brussel naar Londen.

 13. Wist je trouwens dat kinderen in Gent verplicht hun ‘gratis-buspasje’ al-tijd bij zich moeten hebben? Mijn dochter gaat op woensdag naar de tekenschool en vergeet dat al eens in haar (andere die aan de kapstok hangt thuis) jas. Boete: 75 euro. Dat kind en haar 2 vriendinnen van Ledeberg tot op het Zuid bang gemaakt, om dan te zeggen dat ze de boete voor één keer zouden laten vallen. Toemme toch. Aan de ene kant versta ik het wel, maar bon.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.