Klavier

Ik heb me trouwens deze namiddag op weg naar de proclamatie op school een toetsenbord gekocht. Zo’n bloetoef-gedoe, dat ik er ook op mijn telefoon mee kan schrijven.

Een gemak! Dit, bijvoorbeeld, is helemaal op mijn telefoon geschreven, ver weg van computers en dingen, op de trappen van de school.

Ik had het al een tijd geleden gezegd, dat ik met mijn telefoon eigenlijk voor heel veel zaken genoeg heb, en dat ik mijn computer eigenlijk niet zo heel veel nodig heb, als ik op weg ben — wel…

Ik heb een nieuw droomtoestel. En het wijkt niet eens zo enorm veel af van wat ik in gedachten had een paar jaar geleden:

– Formaat: mijn Kindle-met-cover is nét de ideale grootte, iets kleiner dan een A5.

– Gewicht: um ja, mijn Kindle-met-cover is ook zo ongeveer ideaal van gewicht. Driehonderd-en-een-beetje gram: ik moet er met één hand mee over straat kunnen lopen, en ik moet het zonder een lamme pols te krijgen een hele namiddag kunnen vasthouden.

– Scherm: als ik zou moeten kiezen tussen een scherm als dat van een laptop nu (lichtgevend, slecht voor in de zon) of voor een scherm zoals dat van een e-boekreader (uitstekend in de zon, slecht in het donker, geen animatie of kleur mogelijk), dan zou ik het eigenlijk nog niet zo weten. Op straat lopen of in het park zitten en op een comfortabele manier kunnen lezen in volle zon *kan* gewoon niet met een laptop/iPhone/iPad, en dat is toch wel imperatief. Aan de andere kant: ik wil niet lezen met een nachtlamp, en ik wil toch ook wel bewegend beeld. Het best van de twee werelden dan maar? Een openklapbaar toestel met aan de ene kant een Kindle-scherm en aan de andere een iPhone 4-scherm?

– OS en dergelijke: I don’t give a rat’s ass. Het mag Windows 7 (mobile of niet) zijn, het mag OSX of iOS-iets zijn, het mag nog iets anders zijn. Van zodra er een Kindle-app op staat (wat ongetwijfeld het geval zal zijn, het meesterplan van die gasten is Buy Once, Read Anywhere) en het op het internet kan, ben ik tevreden.

– En verder: the usual. GPS, telefoon, gyroscoop en watnog voor AR en spelletjes, eventueel een camera al hoeft dat niet zo nodig, voldoende geheugen/opslag (die twee worden toch hetzelfde), snel genoeg, voldoende batterijduur — minstens 12 uur aan intensief gebruik. Het hoeft geen klavier te hebben als ik er met een extern op kan. En connectiviteit, natuurlijk: draadloos internet overal, zoals mijn telefoon en mijn Kindle.

Het komt dichter, alsmaar dichter. Binnen vijf à tien jaar lopen we allemaal met The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy op zak.

Doe mee met de conversatie

7 reacties

 1. En dan nu dé question jambon: zullen e-readers gewone boeken vervangen. M.i. wel. Het zal lang duren en sommige types boeken zullen vermoedelijk overleven (denk: dure artboeken), maar de gewone boeken gaan er m.i. het bijltje bij neerleggen. ETA: +- 2025.

  You?

 2. Zuiver op beeldkwaliteit zijn we er wel bijna: in het donker (‘t is te zeggen, overal behalve in zonlicht en ander fel kucht) is de resolutie van de nieuwe iPhone voor tekst beter dan 90+% van de boeken. En voor (kleuren)beelden is er geen beter alternatief.

  Comics, bijvoorbeeld: ik zie niet waarom ik ze nog zou kopen op papier als ik iets ter grootte van een comic kan hebben dat vele keren (véle keren) betere beelden heeft. Hell, zelfs zo’n iPad met zijn lageresolutiescherm is beter dan een 20ste-eeuwse vierkleurendruk.

 3. Gij hebt duidelijk nog geen Windows Mobile telefoon gehad, gij. Die dingen zijn het tegengestelde van intuïtief, altijd de traagste van de klas, zelfs met de nieuwste processoren en halen er echt wel de fun volledig uit.

  Maar Android, dà’s een ander verhaal! Een iPed of een Apad voor iedereen!

 4. Ik veronderstel dat je iPhone dan “gejailbraked” is? Ik heb mij nl laten wijsmaken dat dit niet out-of-the box werkt.
  En heb je dan een Apple BT keyboard of bestaan er nog kleinere zonder dat je daarom aan gebruiksgemak inboet?

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.