Toiletten en dingen

Waarom laten sommige mensen het toilet achter met de toiletbril naar boven? Kan iemand mij dat eens verklaren?

Stel ik kom uw huis binnen en ik zet mij op een stoel aan tafel, en als ik wegga zet ik die stoel niet terug onder de tafel waar hij stond, maar ergens anders: dat zou niet gepast zijn. Of stel ik zet mij in uw zetel, en als ik wegga leg ik de kussens die er lagen ergens in de keuken. Of ik neem een boek uit uw bibliotheek en in plaats van het terug te zetten, leg ik het ergens open op een tafel.

Men laat de dingen achter zoals ze waren. Men laat geen, of tenminste zo weinig mogelijk, sporen van zijn aanwezigheid achter.

Een toilet dat dicht was, open achterlaten, is op het randje. Maar een toilet dat dicht was, achterlaten met de toiletbril naar boven, dat vind ik er zó enorm over, dat ik me zelfs niet kan inbeelden waarom iemand dat zou doen.

Is het “kijk, ik heb rechtopstaand staan pissen en kijk, er is bijna helemaal niets naast gespat”? Is het “kijk, ik ben mans genoeg om met mijn handen aan een toiletbril te zitten potelen waarvan ik niet weet wie er allemaal op gezeten heeft en wie met welke lichaamsdeel waar heeft tegen zitten bengelen”?

Of is het territoriumdrang, een soort alfamannetjesgedoe, geur- en urinesporen achterlaten?

In alle geval: bah.

25 reacties op “Toiletten en dingen”

 1. Die toiletbrildiscussie is altijd te verregaand geweest naar mijn mening. Ik weet meestal zelf niet hoe ik de bril heb achtergelaten, laat staat dat ik er op ga letten hoe anderen dat doen.

 2. Ge laat het toilet achter zoals g’het gevonden hebt. Un point c’est tout.

  En als ge’t niet meer weet: dicht. Toiletbril naar beneden, deksel toe. Een toilet dat dicht is, daar heeft niemand iets tegen.

 3. Kweetniet. Als ik mijn toilet proper tegenkom met het deksel omhoog, dan ben ik denk ik zelfs blijer dan het tegenkomen met het deksel dicht, want dan moet ik minder moeite doen.

 4. “Men laat de dingen achter zoals ze waren. Men laat geen, of tenminste zo weinig mogelijk, sporen van zijn aanwezigheid achter.”

  Dit. Zohard!
  Ik tweette dit vandaag nog: http://twitter.com/Vromant/status/17971631582. (toen ik op het toilet zat, serieus)

  Anyway, iets waar ze in mijn familie niet zo goed in zijn maar wat ik wel belangrijk vind. Gebruik je iets van mij, ok, maar leg het achteraf terug op zijn plaats waar je het gevonden hebt. Maak je iets vuil, kuis het op en leg de kuisspullen ook terug op hun plaats. Ga je kamperen in het bos, ruim je rommel op laat niets achter. Ga je om met mensen, zorg dat ze een positieve herinnering aan je overhouden.

  Groot gelijk hebt ge.

 5. Ewel, ik kan alleen zeggen dat vriendjes die “gewoon” deden en netjes gingen zitten echt wel een streep (euhmmm) voor hadden. Nooit gesnapt waarom mannen… enz enz…of zo. Brrrrr

 6. Als je een toilet dat dicht was open mag achterlaten, dan mag je datzelfde toilet ook achterlaten met de bril omhoog. De bril is een functioneel iets dat je plat legt of omhoog zet al naargelang de functie die je het wil laten vervullen.

  Dat gezegd zijnde: een compromis is inderdaad van het toilet altijd netjes dicht achter te laten. Als de huisgenoten die moeite niet kunnen doen, dan zijn er geen regels meer en laat je het toilet gewoon achter in zijn laatste functionele staat.

  Maar eigenlijk is er geen probleem als niemand er een discussie van maakt.

 7. I couldn’t care less! Dit is zo’n vrouwending. Wat is het probleem als alles proper en netjes is?

 8. Het heeft niet alleen met proper en netjes te maken.

  Het heeft ermee te maken dat men de dingen achterlaat zoals men ze aangetroffen heeft.

  Als ik een kamer binnen kom waar de tv uit stond, dan vertek ik niet met de tv aan. Als er en fruitmand op de tafel stond, dan zet ik die fruitmand niet in de zetel. Als de telefoon op dié hoek van de tafel stond, dan staat die daar ook als ik weg ga.

  Het heeft ook een béétje met proper en netjes te maken: als jij absoluut met je handen wil prutsen aan een wc-bril waar voortdurend mensen op gaan zitten, een ding wiens voornaamste functie is om urinespatten tegen te houden: doe vooral. Maar verplicht mij niet om hetzelfde te doen.

 9. @ Michel: gaat die TV vergelijking niet wat te ver?
  Ik zou eerder zeggen: Je komt in een kamer waar de TV aanstaat op, pakweg, VijfTV. Je verandert van kanaal (Eén), en schakelt niet terug naar het oorspronkelijke kanaal wanneer je weggaat.

 10. Ik merk altijd aan ons toilet wie er op bezoek geweest is. Iedereen heeft zo zijn eigen “toiletmerken” of zo. Bij de ene is alles zoals het was, bij de andere is het toilet dicht, bij nog iemand anders staat de bril nog omhoog…

  En ja, ik erger mij ook dood aan dat laatste geval.

 11. En wie ergert zich het meest, da ventje die zelf slordig is en alles verliest of niet weet waar hij het gelegd heeft. Maar….hij weet wel of de bril omhoog of omlaag was, you must be kidding Michel!

 12. Euh… wát?

  Wat heeft mijn medisch probleem dat ik dingen kwijt neig te raken te maken met boertigheid van mensen die hun toiletbril naar omhoog zetten, als waren ze chimpanzees die met urine hun territorium markeren?

 13. Een typische discussie die ik dikwijls met andere vrouwen dan de mijne heb.

  Stel dat ik de bril naar beneden doe, dan moeten de mannen die 2x aanraken, en is dat dus enkel een voordeel voor de vrouwen (50% van de volgende toilet-kandidaten).

  Statistisch gezien is het dus het meest geëmancipeerd en eerlijkst om de bril achter te laten op de manier waarop je zelf het toilet hebt gebruikt; naar boven of naar beneden.

  Andere argumenten om de bril naar beneden te doen heb ik hier niet gelezen.

 14. Ik heb mij al vaak afgevraagd waarom zo weinig (eigenlijk ken ik er geen) mensen een eigen urinoir hebben. Dubbel voordeel: geen discussies meer over de wc-bril omhoog of omlaag en doorspoelen met een halve liter water ipv een halve emmer.

 15. Bwah, op zich is het properder om een toilet met het deksel naar beneden achter te laten als je ergens op bezoek bent, maar dat is gewoon een kwestie van etiquette: het toilet met de deksel naar beneden is ‘deftiger’ dan deksel omhoog, laat staan bril omhoog.

  Wat dus niet wegneemt dat ik andermans toilet ook al eens aantref met de bril omhoog. of dat een toilet metdeksel naar beneden een evenmin appetijtelijk zicht oplevert.

  Maar die TV- en kussensvergelijking gaat veel te ver. Dan kan je evengoed verwachten van je gasten dat ze hun servies en glazen afwassen voro ze vertrekken.

  Enne: ik ruik enige smetvrees. Ik zou nu niet echt van een toiletbril eten, maar er zit normaal gezien niks op of aan dat je niet met wat zeep en water van je handen krijgt en je handen wassen na het toilet is nog net iets elementairder dan de bril weer naar beneden doen. Het feit dat urine behoorlijk steriel is, helpt daar overigens ook wel aan 🙂

 16. Ga je die mensen dan vertellen waarom, of gewoon niet meer uitnodigen?

  Ik heb “het” (bril omhoog laten staan) eens gedaan bij vrienden en de vrouw des huizes (goede vriendin) sprak me er onmiddellijk over aan. Ik vond het overdreven, maar begrijp het wel omdat het hun WC was en ik de gast.

  Grappig dat hierrond discussies ontstaan. Ik ben vrij strikt in vanalles en nog wat (orde in het huis en zo), maar de WC-bril: je m’en fous éperdument… 🙂

 17. Shit man, wilt geloven dat ik er nog nooit een seconde bij stil heb gestaan. En al zeker niet bij dat “zitten bengelen”, wat me enigszins verstoorde sinds ik dit gisteren las.

 18. Reakties met big smile gelezen, wat een discussie.
  Michel vraagje: hoe heb jij het toiletpapier hangen???
  Daar heb ik iets mee, het papier moet van de muur hangen dus niet! tegen de tegels, voor mij logisch makkelijker en schoner. Vele denken andersom. Mocht ik het papier bij jou verkeerd zien hangen heb ik soms de neiging om de rol om te draaien. Ernstig want dan laat ik een spoor achter oefffff 😉 en mag ik nooit meer bij je op bezoek komen snik. Gelukkig is dit alles virtueel her. GoodLuck!

 19. Moest ik niet beter weten, ik zou denken dat het door een vrouw geschreven was.

  Als een man liefst rechtstaand wil plassen, OK, maar dan moet hij wel het toilet kuisen. Niks zo vies als de urinespetters van de muren te moeten wassen.

 20. Sinds m’n toenmalige vriendin me er rond m’n 18de op wees dat ze het walgelijk vond wanneer mannen de bril laten opstaan na het toiletbezoek hou ik me er rigoreus aan de bril altijd neer te klappen.
  Erger nog, ik erger me ondertussen zelf aan bezoekers die de bril él-ke keer laten opstaan. Noem het een kwestie van beleefdheid.

Reacties zijn gesloten.