Soms vraagt een mens zich af

Er zijn een stapel van die best practices over hoe men een community kan in gang duwen, hoe men er kan in slagen om een constructieve dialoog, of toch minstens een respectvolle conversatie, of toch minstens beleefde reacties te krijgen en te houden.  

Ik blijf het fascinerend vinden hoe ze daar bij Clint gewoon hun voeten aan vegen.

Dag na dag na dag blijven de mails toekomen in mijn brievenbus, en ik weiger me uit te schrijven. Niet omdat het mij interesseert — hun dingen blijven een mengeling van zaken die dagen eerder al elders te zien waren, non-verhalen en zwakke pogingen-tot — maar omdat ik wil zien hoe ver ze het kunnen drijven voor ze het daar bij Think Media voor bekeken houden.

Clint

Neem een verhaal over Sandrine vandaag. Ik vind die al van in de tijd van Idool eigenlijk echt wel goed zingen, en vooral: ik vind ze een bij momenten Vlaanderen-overstijgende uitstraling hebben.

Sandrine dus, die is van plan een jaar naar de VS te verkassen, en te zien of ze daar iets kan gedaan krijgen. In tegenstelling tot de schrijverder van dienst bij Clint (“Bang voor de eenzaamheid heeft ze niet”) probeert ze tenminste zich uit de Vlaamse klei te trekken. Al het beste gewenst, denk ik dan.  Nee?

Neen, volgens de meerderheid van het zootje ongeregeld dat zich — veelal als “anoniem” — in de commentaren ophoudt, daar bij Clint. De eerste reactie zet al meteen de toon:

Grappig, ze verkoopt in België met moeite vijf platen, ze schrijft geen enkel nummer zelf, heeft met moeite optredens, heeft haar ontslag aangeboden als VRT présentatrice, MAAR ZE GAAT HET MAKEN IN DE VS, yea, right! Net zo’n grote loser als haar broer.

Maar Sandrine, ge moogt me altijd eens goe afzuigen met die dikke zaadlippen van u!

De tweede reactie doet het gedeeltelijk in het Engels, toch wel mooi dat het aangepast is het onderwerp:

I will make her gag with my dick, en dan mag ze al het slijm oplikken!

We hadden al bekrompen jaloezie, we hadden al gefrustreerde pseudo-macho, wat ontbreekt er nog in de Clint-commentaarders-top drie? Juist:

goed nu morgen er nog 10.000 volgen

Drie reacties ver en we hebben onze eerste racist! (alhoewel, “dikke zaadlippen”, dat telde misschien ook al)

En dan gaat het verder op dat elan. Niet de minste poging om in te grijpen, niet één iemand van een redactie die de moeite doet om die mestvaalt een beetje in toom te houden. En als het nu eens gráppig zou zijn, maar nee. Altijd dezelfde twintig reacties:

Tes een redelijk lelijk wijf die ik dus niet zal missen.

Dat ze maar naar de VS gaat, daar zijn er zwarte genoeg, zal ze minder opvallen

Eeks, Gunther Van Handenhoven met een pruik op, haha! Komaan Sandrine, pijpen!!!

Die eindigt dus ook in de porno-industrie, zoals veel van die naieve wanna-be hoeren die het eens effe gaan maken in de States. Cum bath whore!

zwijg, laat ze vertrekken, weer een profiteur minder.

Als er iemand voorzichtig zegt dat de reactie niets ter zake doend en vulgair zijn, komt er wel reactie op. Ene “anoniem” (verrassing, verrassing):

hou uw kankerkop! freedom of speech you know? En verdwijn nu, voor ik je een nekschot kom geven.

Freedom of speech al wat een mens wil, maar ik blijf me écht oprecht afvragen of de dame van de “adverteren op Clint.be”-pagina nooit eens klachten krijgt van de adverteerders. Als ik de Sandrine-pagina een paar keer ververs, zie ik advertenties van Axa en Belgacom-Proximus staan — willen die écht geassocieerd worden met dit soort website-inhoud?

Is er ergens een website waarop kan gegokt worden hoe lang Clint het op deze manier nog uitzingt?

Doe mee met de conversatie

20 reacties

 1. Toevallig heb ik mij vandaag (na onder andere die kop) uitgeschreven op de Clint nieuwsbrief. Ik had er echt genoeg van. Ik kan mij zelfs niet herinneren hoe ik in hun bestand ben terecht gekomen.

  Merci Michel, nu voel ik mij minder alleen 🙂

 2. ik had de reacties nog nooit gelezen op clint, en omg ben ik daar blij om, dat is niet meer platvloers dat is kelders of nog zoiets heel laags toch…..
  soms ben ik beschaamd een mens te zijn :-/

 3. Zijn dit meestal geen gasten van 14 à 16 jaar die geen last hebben van enige opvoeding? Ik weet wel dat er een breed publiek is voor de (non-)onderwerpen die daar aangesneden worden, maar net zoals bij andere (online) magazines is er toch maar en zeer beperkte groep die reageert. Kijk al maar naar dit blog: hoe dikwijls reageer ik? Bij Clint zijn het nu toevallig seksueel gefrustreerden. Beetje pech voor Clint natuurlijk :-).

  Waarmee ik op geen enkele manier de commentaren op Clint wil goedkeuren. In geen geval.

 4. Sinds het internet en fora bestaan begin ik meer en meer inzicht te krijgen in de menselijke psyche. En ik word er niet bepaald vrolijk van… Ik troost mij met de gedachte dat het maar een bepaald percentage van de bevolking is dat reageert.

 5. Grappig. Als je ziet waarmee sommige adverteerders worden gelinkt. Gratuit je banners online zwieren dmv een of ander goedkoop multimediapakket en ziedaar. Mocht ik marketing-gewijs werken bij dexia of eender welk andere onderneming en je materiaal verschijnt bij zo’n baggerzooi, … not good!

  Clint.be heb ik twee maal bezocht. Een keer via een ridicule flauwe stunt (die ik me zelfs niet meer herinner), een andere keer was het per ongeluk.

  Ik meidt zo’n

 6. Vreemd dat de nieuwsbrieven en de site van http://www.zita.be hier niet genoemd worden. Daar wordt dezelfde redactie gevoerd en zijn de reacties van de burger van hetzelfde allooi. Het zijn duidelijk geen gasten van 14 tot 16 jaar maar alledaagse burgervaders die zich graag eens laten gaan achter hun scherm en achter een schuilnaam. Dat vermoed ik toch gezien de toon en de woordenschat soms. . Het is inderdaad angstaanjagend om te denken dat het je buurman kan zijn. Ik stoor me elke dag aan de Zita-mails maar ben nog altijd niet uitgeschreven. De nieuwsgierigheid is voorlopig nog groter dan de degout maar het kampt en ik weet zeker dat het niet lang meer wachten is tot de druppel enz…. Ik zit ook al een tijdje te denken hoe je dergelijke wansmakelijke projecten kan verbieden zonder in censuur te vervallen. De adverteerders erop aanspreken omdat ze naast die junk willen staan is één ding maar het blijft spijtig genoeg een goede plaats om te staan: een pak volk leest het. Ik dacht dat we ons met z’n allen beter uitschrijven en heb mij ooit bij zita speciaal ingeschreven om zo’n oproep te doen. Het was op een moment dat ook een groot aantal habitués zich aan het opwinden waren over het niveau van de berichtgeving. Maar er heeft geen kat op mijn oproep gereageerd. Wie een beter idee heeft, laat het mij zeker weten!

 7. Via internet is het enorm gemakkelijk om je mening te geven. Makkelijker en laagdrempeliger dan in real-life. Als die mening dan nog niet wordt gemodereerd zoals op sommige ‘nieuwswebsites’ dan krijg je situaties als dit.

  Het is natuurlijk je eigen keuze om die websites al dan niet te bezoeken. Wat ik mij afvraag is of het toestaan van reacties eigenlijk een meerwaarde biedt voor die websites.

  Een website als HLN is enorm snel met het brengen van het nieuws, maar omdat de reacties en de manier van schrijven daar meestal ondermaats zijn wacht ik dan nog liever een uur en lees het verslag op DSO.

 8. Zie overigens ook de fora van DSO over de formatieonderhandelingen. De retoriek die daar soms wordt gehanteerd als iemand de evidentie van de Vlaamse / NVA eisen in vraag durft te stellen vind ik beangstigend. Er is sprake van”verraders”, “vijfde colonne”, “ga dan ergens anders wonen”. En dat is dan niet eens anoniem.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.