Dé oplossing voor vegetariërs!

Eergisteren op de trein aan het praten met Greet. Greet is recentelijk gevegetariseerd: een zoveelste slachtoffer van Jonathan Safran Foer’s Eating Animals.

Hey, respect. Ik eet graag een biefstuk en een lamslijkje en zo, maar ik ga mijn opinies niet opdringen aan de mensen. Ik eet ook graag schimmel en soja, namelijk. En slakken en groenten en dingen.

Ik heb vooral respect voor wie zegt dat het uit principe is, dat ze vegetarist zijn: niets zo stom als iemand die zegt dat “vlees gewoon niet lekker is”. Met al die verschillende soorten vlees begod, in al die duizenden smaken en bereidingswijzen.

De volgende vraag waar ik dan meestal mee zit, is hoever dat principe gaat: wat wordt nog als vlees gerekend?

Ik ken mensen die de streep trekken bij zoogdieren: varkens niet OK, kip en zalm wel OK. Andere mensen trekken de streep bij “alles behalve vis”. Nog andere vinden gevogelte OK maar bambi’s niet. Of allerlei andere vreemde combinaties die ik meestal redelijk arbitrair vind: dolfijnen zijn uiteindelijk meer vis dan koe, en pakweg kangoeroe’s, dat zijn eigenlijk meer land-octopussen dan wat anders.

In Pulp Fiction eet Jules geen varken omdat hij het vieze beesten vindt:

– Pigs are filthy animals. I don’t eat filthy animals.

– But bacon tastes good, pork chops taste good…

– Hey, sewer rat may taste like pumpkin pie, but I’d never know ’cause I wouldn’t eat the filthy motherfuckers. Pigs sleep and root in shit, that’s a filthy animal. I don’t eat nothin’ that ain’t got sense enough to disregard its own feces.

Er is iets voor te zeggen, maar waterdicht is het niet: dolfijnen zijn geen vieze beesten, maar toch zijn er veel mensen die dat niet graag eten, bijvoorbeeld.

Allerlei argumenten over wat wel dan niet “vlees” is, een mens kan er verloren in lopen. Greet hield het op “in het bezit zijn van een centraal zenuwstelsel”. Ja tegen mossels, neen tegen schaap, met andere woorden. En een heel spectrum tussenin: zeer wellicht onder geen enkel beding chimpanzee eten, misschien als het écht niet anders kan een garnaal.

En toen kreeg ik een ingeving. De gedroomde oplossing tegen vegetanismes! Wat geen centraal zenuwstelsel heeft, is niet vies om op te eten! Ha!

Kijk, dit is een –oh here dat beestche– biggetje, waar geen vegetariër aan zou beginnen eten:


varken1.jpg

Varkens zijn intelligente beesten, ze zien verschrikkelijk af als ze opgekweekt worden, en het is objectief gezien vreselijk vies wat voor lijden er allemaal aan een varkenskoteletje of een speenvarkentje voorafgaat.

Ze zitten in veel te kleine hokken, ze kunnen nergens naartoe, biggen zijn verstoken van de liefde van hun moeder. Ze eten elkaars staarten en oren op, ze worden neurotisch, ze moeten volgepompt worden met medicamenten. Ze krijgen eten dat geen echt varkenseten is, ze worden vetgemest en vetgemest en dan in camions op elkaar gestouwd om geslacht te worden.

Als het goed weer is en ze aan de buitenkant van zo’n doodstransport, zien ze voor de eerste en enige keer in hun te korte leven de zon, en ademen ze voor de eerste en de enige keer in hun miserabele leven de buitenlucht in. Autostradebuitenlucht vol fijn stof, weliswaar, maar toch: voor één keer niet de weeë geur van gangreneus rottende aangeknauwde ledematen, uitwerpselen, machineolie en rauwe miserie die geen varkensprozac kan wegwerken.

MAAR!

Ik heb de oplossing, en ze is zo eenvoudig als ze geniaal is!

De biggetjes, als ze een paar dagen oud zijn, worden humaan verdoofd en geopereerd:

varken2.jpg

Het hoofd wordt geamputeerd, en de slokdarm rechtstreeks aangesloten op een zuignap met trechtervoedsel. Misschien moet er wel nog een stuk van de hersenen blijven zitten, maar dat zou dan alleen moeten zijn om ademhaling en peristaltiek en zo te regelen — al de rest mag weg (en meteen in de voeding gedraaid worden, geen enkele reden om al die proteïnen te gaan verspillen).

En dan zijn er meteen een hele resem problemen opgelost: die beesten moeten niet meer rondlopen, wat zeg ik? ze moeten zelfs niet meer op hun poten staan: een paar haken onder de voorpootjes, en ze kunnen als (levende!) hespen opgehangen worden, met een tube bovenaan waar eten in gepompt wordt, en een tube onderaan waar afval uitgepompt wordt. Opgehangen op verschillende niveaus: wég plaatsgebrek! Weg agressie! Weg depressieve varken!

En ze hebben geen hersenen meer om af te zien, dus ook meteen wég bezwaar van vegetariërs dat het dingen met een centraal zenuwstelsel zijn! En als die varkensrompen regelmatig met electrische schokken gestimuleerd worden, krijgen we nog extra-kwaliteitsvol vlees ook, vermoed ik!

Meer vliegen in één klap dan te overschouwen zijn!

Doe mee met de conversatie

31 reacties

 1. Een tweede, iets (iéts) serieuzere bedenking: Ik vermoed dat er inderdaad een stuk hersenen gaat moeten blijven zitten. Als ik mij niet vergis, stuurt de hersenstam de signalen voor ademhaling, het kloppen van het hart, en andere zaken. Dus minstens die thalamus kunnen ze niet amputeren. Tevens dénk (IANANeurologist) ik dat datzelfde stuk van de hersenen ook pijnprikkels ontvangt vanuit het lichaam. Met andere woorden kan zo’n robotvarken nog steeds pijn voelen. Het voelt geen angst of zo, maar pijn is pijn.

 2. Neenee, ik dacht dat salami van varken gemaakt werd. Blijkt het toch wel andersom te zijn zeker?

  En ter uwer informatie, ik heb 27 jaar van mijn leven in de polders gewoond. En nu woon ik op het randje tussen de stad en platteland.

 3. In mijn ervaring als ik varkens opensnijd, zit daar salami in. Het kan zijn dat ik het gedroomd heb ook, natuurlijk.

  En ik zeg “trr stadsmens” als algemene reflex, eigenlijk. Ilse doet dat ook.

  Ah, en van die hersenen: hebben ze wel nog pijn als ze het niet beseffen? ‘t Is een filosofisch probleem.

  Misschien gewoon sligs kweken.

 4. Leer die reflex al maar rap af dan: ik durf wedden dat ik mij momenteel dichter bij een levend varken bevind dan gij. Ha! So there!

  Ik denk ook gelezen te hebben dat er nog meer stukken hersen nodig zijn voordat er een onderscheid kan gemaakt worden tussen pijn, jeuk of misselijkheid.

 5. Laat het even gewoon duidelijk zijn: vegetariërs eten niets vlees, niks vis, geen schelpdieren, geen vogels.

  Het is blijkbaar hip om je vegetariër te noemen maar dan allerlei regels op te bedenken. “Ik drink niet, behalve in gezelschap en op feestjes, en ‘s avonds in de zetel bij het feeds lezen en onder de middag bij mijn eten”, zoiets.
  Pseudovegetariërs wat ik je brom. Wij kunnen het dan gaan uitleggen.

 6. Ik wacht al jaren vol ongeduld op een wetenschappelijk artikel dat stelt dat planten ook iets in zich hebben dat als een vorm van intelligent leven gedefiniëerd wordt. Veel planten reageren immers op hun omgeving, en is daar geen minimum aan bewustzijn voor nodig? ‘t is allemaal een kwestie van definities, maar geef toe dat het dolle pret moet zijn om met een vegetariër te discussiëren die tot het besef komt dat naast dieren, planten eten ook niet OK is 🙂

 7. Voor alle duidelijkheid: Greet (ikzelf dus) eet ook geen weekdieren (oa geen mosselen dus), geen insecten en geen gelatine (als ik tijdig doorheb dat ze ergens in verwerkt werd). Er staan hoogstwaarschijnlijk producten op mijn menu die niet veggie zijn, al doe ik hard mijn best om goed op te letten. Maar er zal vast af en toe wel iets foutlopen. Ik ben dus duidelijk “genen echten”. Zolang dat mijn hipheidsfactor maar niet in gevaar brengt kan ik daar mee leven. Met excuses voor de overlast die dit bij de serieuze vegetariërs veroorzaakt.

  Los daarvan: de conversatie op de trein was ronduit hilarisch. Net zoals dit blogartikel. Ik vind dat je toch minstens één keer per maand naar Brussel moet pendelen, eigenlijk.

 8. Veggie = geen enkel dier eten, ook geen mossel en ook geen insect. En ook geen dierlijke bestanddelen zoals gelatine. Het is eigenlijk poepsimpel hoor. En vlees is ongezond, slecht voor het milieu, slecht voor de wereldvoedselproblematiek en ook gewoon niet lekker. Lang leve donderdag veggiedag oftewel iedereen 1 keertje per week veggie eten. En als er nog een iemand afkomt met ‘wat als planten ook pijn blijken te hebben’…

 9. Jamaar, er is niet zoiets als een zwart-wit dit is een dier, en dit is geen dier. Er is een grijze zone, en ‘t is dat dat mij wel interesseert:

  Een spons is een dier. Een poliep is een dier.

  Daar nog naast: het is gewoon praktisch onmogelijk om te zeggen “ik eet helemaal geen beesten”.

  Op alles wat we eten zitten ontelbaar veel spinachtigen — mijten. Net zoals er overal nematoden in zitten.

 10. Zijn bacterieën en microben ook geen dieren?

  Mag er wel gekust worden? Is dat geen uitwisseling van vloeistoffen vol levende wezens?

  M.i. moeten échte vegetariërs ook stoppen met enige vorm van sexuele interactie op straffe anders massamoordenaars te worden.

  Bovendien is het niet hebben van kinderen zo ongeveer het beste dat je op milieuvlak kan doen.

 11. 🙂 persoonlijk heb ik altijd problemen met “geen vlees eten uit principe” het is niet uit te leggen vind ik persoonlijk
  maar goed niet te serieus worden, hilarisch stukje!

 12. Vegetariers hebben het niet gemakkelijk, dus als je ze als vleeseters echt willen helpen: Zet u over het feit dat ze bestaan. Ik laat u met rust over uw vlees, laat mij met rust over mijn niet-vlees.

  Uw plan is leuk, maar niet helemaal veggiproofwaterdicht Michel.
  Een varken, hersens of niet, blijft schijten (mest).

  Een varken, hersens of niet, blijf je veel te veel eten geven dat je anders aan ‘de arme negerkens’ zou kunnen geven.

  En dan zal ik het zelfs niet hebben over de hormonen, de waterspilling/vervuiling, de luchtvervuiling, hoeveel het kost, de overbodigheid ervan, de kap van het regenwoud, de prijs van andere levensmiddelen die de lucht in gaan, het onbeschaafde etc.

  En Michel, ‘t is vree grappig uw varken, maar ik zou het niet eten.

  … of mag ik het allemaal zo serieus niet nemen? 🙂

 13. Zijn er eigenlijk nog geen extreme vegetariers die zich weigeren te wassen? Dat is pas een massa-slachting met chemische producten en zonder onderscheid voor kinderen, ouderen of geslacht.

  In feite, hoe vuiler je bent, hoe meer diervriendelijk, de oude hippies gaven tenminste nog het goede voorbeeld. 😉

 14. Anders eens luisteren naar wat Freddy De Vadder te zeggen heeft over vegetariërs. Het komt er op neer dat we die beesten best wél opeten, aangezien de massa scheten die ze uitstoten mee verantwoordelijk zouden zijn voor de opwarming van de aarde.

 15. Ik eet alleen vlees van vleeseters. Dus geen koe of kip, maar wel leeuw, vos, tyrranosaurus rex en zo. Walvis isheerlijk: had maar niet al dat plankton naar binnen moeten werken… Varken is een randgeval. Niet als ze op mais en patatteschellen zijn opgekweekt, maar zo eentje dat de Chinees in “Deadwood” aanwendt om lijken te doen verdwijnen, daar mogen ze mij al-tijd een smakelijk gebraadje van serveren!

  Qua groenten heb ik het ook vooral voor vleesetende planten, maar ik ben er eigenlijk niet zo fanatiek mee bezig.

 16. Ik eet weinig tot geen vlees omdat ik het niet lekker vind. Het meeste vlees dat men dagdagelijks eet, bedoel ik dan.
  Een biefstuk, een koteletse, sossiesen? Bah, neen merci. Een struisvogelbrochette, een kalkoenfileetse? Yes please!
  Maar ook al zijn er zoveel verschillende soorten vlees, ik doe niet de moeite om op zoek te gaan, ik mis het echt niet als ik een paar dagen geen vlees op mijn taloore krijg.

 17. Beetje laat gezien, maar ik ben toch niet akkoord met dat amputatiegedoe. Als er een biggetje aan het spit geserveerd wordt op een communietfeest of een trouw of zo, zou ik toch wangetjes willen kunnen oppeuzelen. Xnay on the no-head piggie!

 18. Voor die koppen is er trouwens zeker een markt hoor. Zondag serveren we 20 kg varkenswangetjes op een culinaire wandeling in Turnhout.

  En had iemand twintig jaar geleden gezegd dat ik geen vlees mocht eten omdat dat slecht is voor de negerkes…

 19. Er zit een dun laagje tussen vegetariërs en veganisten vind ik… Zelf ben ik begonnen met “minder vlees te eten”, nadien overgestapt naar: geen vlees meer eten. (nadat ik het boek van Jonathan Safran Foer had gelezen en mijn toenmalige vriend actief bezig is met die dingen. En nadien maakte ik me plots de bedenking dat ik misschien ook wel eens moet nadenken over mijn kledingaankopen: mag je nog wel lederen jassen kopen? Of zou ik niet beter wat minder eieren gaan eten? Hoe zit dat eigenlijk met soja? Ik ben er niet altijd van overtuigd dat dit wél zo ethisch is als m’n beweerd… (over de transport nog maar te zwijgen: dan kan je beter een koe op de wei zetten en toch maar beter melk drinken)… Zoveel vragen, zoveel verschillende antwoorden. Help…

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.