Doe mee met de conversatie

4 reacties

 1. 2 jaar geleden kregen wij als ouders van elk aangeleerd kinderliedje uit de peuterklas ook een blad mee waarop tekst en muzieknoten staan. Leuk om thuis met je kind te oefenen.
  Sinds vorig jaar mogen de juffen uitsluitend nog tekst meegeven, Sabam verbiedt alle vormen van verspreiding van bladmuziek en heeft daarover een contractuele afspraak met het kleuteronderwijs.

 2. Als ik me het goed herinner uit m’n cursus mediarecht, zijn scholen vrijgesteld van Sabam bijdrage als het gebruikte materiaal in het kader van de lessen is. (Afgespeelde muziek, geschreven muziek wordt wel heffing op gedaan, dacht ik.)

 3. Kort antwoord:

  1) Geldt een stoelendans als een reproductie in de zin van de auteurswet? Ja, zonder meer.

  2) Kan een school beroep doen op een uitzondering uit die auteurswet? Ja: art. 22 §1, 3° Auteurswet stelt: “wanneer het werk op geoorloofde wijze openbaar is gemaakt, kan de auteur zich niet verzetten tegen (…) de kosteloze privéuitvoering in familiekring of in het kader van schoolactiviteiten”.

  Hierbij dient wel opgemerkt dat deze uitzondering inzake schoolactiviteiten “richtlijnconform” moet worden geïnterpreteerd (zie richtlijn informatiemaatschappij 2001), wat er kort gezegd op neerkomt dat het een gebruik “ter illustratie van onderwijs of voor wetenschappelijk onderzoek” moet zijn, d.w.z. het moet enigszins gerelateerd zijn met de eindtermen.

  Een schoolfeest valt daar niet onder, een film tijdens de lessen waarschijnlijk wel, een stoelendans in een kleuterschool waarschijnlijk ook.

  Als je beroep mag doen op die uitzondering, ben je vrijgesteld van betaling van reproductievergoedingen zoals Sabam (zie J. Corbet, Auteurswet, tweede editie, p. 142).

  Samengevat: ik denk niet dat een school voor een stoelendans Sabam moet betalen.

  (en noot: ik neem aan dat je er geen bezwaar tegen hebt dat ik deze vraagstelling en het antwoord op mijn blog overneem)

 4. @Ivan: het is niet Sabam die verspreiding van bladmuziek verbiedt. Je bedoelt wellicht Semu.
  Verder sluit ik me aan bij Tijs, tenzij het natuurlijk op een schoolfeest gebeurt

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.