Zozie: het jaar is nu ook officieel ingezet op school. We hebben vanavond de twee eerste voorlichtingen gehad: die van het zesde leerjaar (Zelie) en (het einde van) die van het derde kleuterklasje (Anna).
De derde kleuterklas, die hebben we ondertussen al vier keer meegemaakt, en het zal toch raar doen, nooit meer een kind bij juffrouw Lieve hebben. In het zesde leerjaar gaan ze op bosklas, en is het blijkbaar weer aan het omslaan, dat er misschien binnenkort weer gewoon écht geschiedenis en aardrijkskunde en biologie zal zijn in plaats van die ene pot nat die werkelijkheidsonderrichting of zo heet.
Oh, en zou er ook opnieuw iets veranderd zijn aan de zinsontleding, en wel in de zin dat er weer sprake zou zijn van ene lijdend voorwerp en een meewerkend voorwerp en zo, in de plaats van wat ze nu hebben (en sla me dood, ik weet niet wat het precies is).
Allez ju. Everything old is new again, dus.
Reacties
14 reacties op “Voorlichting”
Direct en indirect object misschien? Lijdend en meewerkend voorwerp zijn nooit weg geweest, het zijn gewoon de meest voorkomende (en dus “standaard”) soorten van respectievelijk de directe en indirecte objecten (geen synoniemen dus), maar dat leggen ze in het lager en zelfs in het middelbaar niet uit, helaas. Het zou veel mensen die beslissen om Nederlands te gaan studeren een heleboel verwarring in het eerste jaar besparen.
Hoera voor die zinsontleding. De leerkrachten Latijn, Frans en Duits zullen content zijn.
Het werd tijd. Kan er eindelijk weer serieus lesgegeven worden in het middelbaar. Beats me waarom ze het zo achteruit laten gaan hebben.
Een lief hebben dat in het onderwijs staat: gegarandeerd dagelijkse frustratie over het hele systeem!
Alles wat geen onderwerp of pv was, heette tot voor kort ‘gezegde’, als ik me goed herinner van de lagereschooljaren van mijn kinderen. Vreselijk vond ik – die aan de unief zinsontleding kreeg van P.C.Paardekooper himself – dat.
Oef! Ook de leerkrachten Nederlands zullen content zijn.
Ahaa! Werkelijkheidsonderrichting, is dat wat het is?!
Gisteren zat er bij Dochter een briefje in de boekentas van de juffen van het 1ste leerjaar; iedereen moest een kussentje meebrengen voor de les ‘wero’. En ik wist begot niet wat dat was…
In onzen tijd heette dat denk ik nog W.O. – wetenschappelijke opvoeding. Ik denk niet dat wij in de jaren ’80 apart aardrijkskunde en zo hadden, in de lagere school. Dat moet toen al 1 pot nat geweest zijn…
O!!! Hoe fantastisch!
Bij onze kinderen bestaat een zin gewoon uit 2 delen. Onderwerp en al de rest is simpelweg gezegde. Nooit begrepen hoe de leerkrachten in het middelbaar onderwijs dit opvangen!
Voor zover ik begrepen heb, hebben ze bij ons op school ze altijd al lijdend en meewerkend en bijvoeglijk en watnog voorwerp gedaan, naast wat de handboeken zeggen.
Maar het is wel opvallend dat de handleidingen naar de oude dingen terugkeren. De leraar had er de woorden “lijdend voorwerp” of “meewerkend voorwerp” na een eerste lezing nog nit echt in gevonden, maar het ging toch de juiste richting uit.
En in het WO-boek zijn er tegenwoordig dus ook weer katernen die gespecialiseerd zijn: “histo”, “bio”, “geo”, “socio” voor geschiedenis, biologie, aardrijkskunde, maatschappijleer. (As opposed to vroeger, waar alles in één grote pot nat gegooid werd.)
Toen ik het vijfde leerjaar zat op Sint-Barbara, werden een aantal weken na de aanvang van het schooljaar, biologie en aardrijkskunde in W.O omgetoverd. Nooit begrepen waarom. Ik heb trouwens altijd gedacht dat W.O. voor wereldoriëntatie stond.
@ Beau:
Mja, je kan gelijk hebben… Beide zijn alleszins beter dan “werkelijkheidsonderrichting”. Dat klinkt als iets dat letterlijk vertaald is uit het Duits. Wirklichkeitsunterricht of zo.
In mijnen tijd was het ook wereldoriëntatie.
Bij mij was het trouwens nog stommer. Ik kan mij herinneren dat ik in mijn eerste lagere school (van eerste tot 5de leerjaar) WO gehad heb, en toen ik naar mijn volgende school ging (voorbereidend (= 6de leerjaar) + middelbaar), werd het plots weer geschiedenis, aardrijkskunde, plantkunde en natuurkunde. Ik vond het wel in orde –heb de zaken graag afgebakend– maar moest ineens wel heel wat meer schriften meesleuren.
… ik kan er alleen maar blij om zijn … maar ach, weet je wat Zelie volgend jaar in 1A krijgt ? Sedert dit jaar is het ‘natuurwetenschappen’ ipv biologie … Spijtig, spijtig !
Ik ben dan van Sara haren tijd, bij ons stond W.O. ook voor Wereldoriëntatie.