Home entertainment

…we zijn er bijna, met de televisie en het home entertainment en dingen afspelen vanop het netwerk en zo.

De setup nu is dat in het achterhuis, waar ik al mijn DVD’s in digitale vorm heb, films op een pc staan. En dat in de woonkamer boven een televisie staat die de pc kan zien, en die door de pc kan gezien worden.

Ik kan op de pc, die Windows 7 draait, op elke film (of afbeelding, of geluid) rechtermuisklikken, zeggen “play to televisie”, en dan werkt dat via de magie van Upnp. De televisie ziet ook Media Player staan, en kan de library afspelen zonder al te veel problemen. Niet extreem snel, van menu tot menu gaan, maar werkbaar.

De kwaliteit is wel niet echt helemaal idaal, ik zal eens moeten kijken naar de settings.

Een tweede optie is via PS3 Media Server te gaan. Settings up the wazoo, vanalles en nog wat instelbaar, en het kan denk ik wel redelijk wat meer. Maar ’t is wel meer gefrutsel, en het weigert vooralsnog sommige films degelijk af te spelen — ruis in plaats van gewoon geluid, geen beeld bij de eerste poging, teveel cpu innemen, yada yada.

De optie die ik ondertussen aan de kant heb gelaten, is het Western Digital bakje met de harddisk er rechtstreeks aan: dat speelt een hele reeks films gewoon helemaal niet af. En heeft ook diezelfde problemen met geluid en beeld, maar er is niets aan in te stellen. En bovendien zitten de harddisks dan niet meer in het netwerk.

Zucht.

Misschien moet ik wel gewoon een goedkope dedicated mini-pc aan de televisie hangen. Dat zou nog het gemakkelijkste zijn, denk ik.

Doe mee met de conversatie

14 reacties

 1. Zo’n pc aan de tv hangen is inderdaad wel handig. ’t Is alleen dat je dan met zo’n toetsenbord en een muis zit, en geen echte menu-interface om je content te kiezen.
  Mijn vrouw kan er in elk geval geen films mee opstarten, ze moet dan in Windows naar de juiste share en de juiste map gaan zoeken, en dat is er te veel an.

 2. Een dedicated pc kan wel wat zijn. Zoek zo’n nettop met een Nvidia ION chipset. Die chips spelen 1080p af op atom processoren.
  Er bestond een goedkope nettop genaamd Asrock ION, maar die lijkt niet meer te krijgen. Lifehacker schermde vroeger met Aspire Revo bakjes.

  XBMC is super software voor mediacentergedoe, ondersteunt tegenwoordig native de ION chip, en werkt vlekkeloos met windows shares op een netwerk. Leuke library functie met goed veel eyecandy.
  Er zijn goeie introducties en tutorials te vinden op Lifehacker.

  Ik gebruik gewoon mijn laptop, via hdmi aan de tv en met alle media op de homeserver.
  Qua afstandsbedieningen zijn de populaire wel ondersteund, zoals media center remote die nog bij XP Media center edition zat. Ik los het op met een goedkope remote van Dealextreme (geen verzendingskost, enige catch is dat het al eens lang kan duren) die keyboard presses en de muis emuleert. Werkt voortreffelijk in XBMC.
  http://www.dealextreme.com/p/wireless-multimedia-infrared-ir-remote-controller-with-usb-receiver-for-pc-2-aaa-48566

  Succes ermee!

 3. Ik gebruik de setup die Tom beschrijft: Een ASRock ION 330HT + XBMC + netwerk share met alle DVDs van de kinderen. De UI van XBMC is zeer eenvoudig te gebruiken zodat de kinderen zelf met de afstandsbediening hun films kunnen kiezen. Geen toestenbord nodig.

 4. Ik ben daar de laatste dagen ook mee bezig. XMBC vind ik een beetje te traag. Vandaar dat ik nu Boxee aan het proberen ben. Veel sneller en grafisch veel aangenamer, maar dat kan via skins in XMBC opgelost worden neem ik aan.

 5. Ik heb nog nooit gemerkt dat mijn xbmc traag werkte. Aan de andere kant gebruik ik het uitsluitend op computers en laptops die uit zichzelf al krachtig genoeg zijn om 1080p af te spelen…

  Met boxee (en andere alternatieven, plex, mediaportal, etc) geen ervaring, wegens altijd zeer content van XBMC geweest.

 6. Er is niet veel dat mijn Dune HD Base 3.0 niet speelt, en hij is kleiner, goedkoper en geïntegreerder dan een HTPC. En als dat te veel kost, kijken naar andere Syabas-based spelers.

 7. Plex (wat XBMC gebaseerd is) op een Mac Mini zetten en aan je TV hangen. Je kan dan ook alle films/episodes die er op staan ook op je andere macs (en binnenkort PC’s) bekijken. En ook op je iPhone. En iPad. Vree wijs. En al.

  En omgekeerd gaat ook: die mini dan zaken van je andere computers (met plex op) laten binnentrekken (streamen). Zomaar. Zonder iets in te stellen.

  En bovendien werkt dat ding nog eens geheel automagisch ook. Je zegt tegen het ding: “hier staan mijn films” en hopla, dat spel weet plots *alles*

  Alles behalve nefast voor het hoog voorhoofd 😉

 8. Google eens naar “popcorn hour”… Ik heb nu een dik jaar het oude model in gebruik en ben daar super tevreden van… Ik ben nog geen film tegengekomen die de popcorn niet wil afspelen…
  Naar het schijnt te koop in Mediamarkt, maar ik heb de mijne supersnel geleverd gekregen van de fabrikant zelf… Aanrader!

 9. Ik heb mij een Popcorn Hour gekocht (zie hierboven). Heel straf spul, ben er zeer content van.

  Niet standaard bij Mediamarkt te krijgen, ik heb hem ook rechtstreeks op de website van de fabricant zelf besteld.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.