Microsoft Wireless Entertainment Desktop 7000 vs. Logitech diNovo Edge

Toen ik wist dat ik Vista Media Center Edition (of wat daar voor doorgaat, tenminste: de home premium superduper versie of zo) zou hebben, was ik in de markt voor een keyboard waarmee ik vanuit mijn zetel kon computeren op een scherm dat in de verte stond.

De keuze was tussen een Logitech diNovo Edge en een Microsoft Entertainment Desktop, allebei niet goedkoop, maar bon, een mens leeft maar één keer.

Het hangt er allemaal van af waar je naar op zoek bent in zo’n ding, natuurlijk. Ik persoonlijk zocht geen typ-keyboard—zo heb ik er al een aantal. Ik houd namelijk van goede keyboards. Ik verzamel ze zowat: sinds deze entry in 2002 zijn er nog een hele stapel bijgekomen, onder meer een hele doos vol azerty IBM Model M’s.

Het keyboard dat ik tegenwoordig het meest gebruik, heb ik leren kennen op mijn vorig werk: de Dell SK-8135. Ik heb er een jaar of zo geleden op eBay drie gekocht voor $22.99 in totaal, en ik ben er machtig content van. Prettig in de aanslag, klein, en net genoeg knoppen om te doen wat ik nodig heb—media player besturen:

Dell SK-8135

Maar goed. Wireless Entertainment Desktop 7000 of diNovo Edge? Ik heb ze alletwee in handen gehad, ik heb op allebei getypt, ik heb ze allebei uitgeprobeerd met een Vista in de winkel, en het is na nauwelijks een kwartier alsnog de Microsoft geworden. Zelfs al was ik eigenlijk vertrokken met een riem goede reviews van de Logitech onder de oksel.

Mijn allereerste eis was dat ik mijn computer vanuit mijn zetel moest kunnen bedienen. En dan betekent dat niet alleen typen, maar vooral op het interweb browsen, feeds lezen, en Media Center en WMP besturen.

In het donker.

Die diNovo is een gladde plaats plexiglas in een aluminium kader. Het ding licht op in het donker, maar dat helpt niet als een mens gewoon is op de tast te werken—vergelijk het met het verschil tussen een klavier op een SmartPhone en de volledig-touch-screen-interface van de iPhone.

Die diNovo is ook een zwaar, onhandig ding. Niet gemakkelijk om op de schoot te houden, voor zover ik dat kon inschatten.

De Entertainment Desktop 7000 daarentegen…

Microsoft Wireless Entertainment Desktop 7000

Ligt gemakkelijk in de hand: de hele bovenkant is een soort “handvat”, het is licht zonder plastiek aan te voelen, en alle strategische controls zitten op plaatsen waar men er op de tast en in het donker met één hand aan kan.

Rechtsboven op het keyboard al meteen de deal clincher, die ik niet eens had gezien in de winkel:

_KGB8468-Edit

Dat directioneel dingetje met een switch erboven is in de ene stand een pijltjes-ding (links, rechts, boven, onder, enter in het midden), maar in de andere stand is het een touchpad!

Jawel: als ik dit had geweten, had ik zelfs niet meer verder gekeken naar andere features. Ik gebruik misschien 90% van de tijd alleen het klavier voor al wat ik doe op de PC, maar soms moet een mens gewoon een muis hebben. Met dit keyboard kan ik in de zetel liggen, en als ik dan toch mijn muiscursor moet bewegen, kan ik het dingetje rechtsboven in muisstand gebruiken en met de wijsvingervan mijn rechterhand het pijltje bewegen als ware het een laptop; op de linkerkant van het klavier kan ik met mijn linkerhand een rechter– of linkermuisknop indrukken.

Genius.

Daaronder een back-knop (vreselijk handig in het webbrowsen, ik moet het niet zeggen), en de Media Center-knop, die Media Center opstart of naar de home page ervan gaat.

Aan de linkerkant:

Microsoft Wireless Entertainment Desktop 7000

De voormelde linker– en rechtermuisknop en rechts ervan de gebruikelijke media-controls: play/pause, previous/next, record, mute, channel up/down, volume up/down. Daaronder een live connect call media msn voip-knop of zoiets, in alle geval (nog?) niet mijn ding.

De Magnifier-knop onder de muisknoppen is ook een geniale vindst, bleek al redelijk snel: in Media Center is alles ruim groot genoeg, maar als ik in de zetel zit en ik ben toch op 3200×1200 bezig vanop een meter of vijf-zes, dan kan ik met die knop inzoomen op het scherm. Kan ik bijvoorbeeld mijn Outlook-kalender lezen zonder op te moeten staan.

Is het allemaal ideaal? Nee. Het is een uitstekend keyboard om op zijn schoot mee te typen in de zetel, maar het is géén goed keyboard om aan tafel mee te zitten: het is helemaal plat en er zijn geen rechtopsta-pootjes aan.

Het is ook een keyboard met batterijen en geen heroplaadbaar ding met een docking station zoals de diNovo. Microsoft verzekert ons dat batterijgebruik zou moeten beperkt blijven omdat er een proximity sensor in de donkere zone onderaan het klavier zit, maar toch.

Microsoft Wireless Entertainment Desktop 7000

Behalve die twee kleine dingetjes, en de kleine aanpassing dat functietoetsen geen echte toetsen zijn maar van die touch sensitive plekken bovenaan het klavier: een fan-tas-tisch voorwerp, en ik ben er na een paar weken nog altijd machtig content van. Ik was in eerste instantie wat teleurgesteld dat ik alleen een Pinnacle-afstandbediening bij mijn PC had gekregen en niet de standaard-Microsoft-Media Center-afstandsbediening die mijn broer had gekregen, maar nu ik dit heb… dit is vele vele keren beter dan om het even welke afstandsbediening.

Aanrader.

12 reacties op “Microsoft Wireless Entertainment Desktop 7000 vs. Logitech diNovo Edge”

  1. Ja, die zit er ook op. En alt-pijltje naar links kan ook. En alt, V, G, B kan ook.

    Maar die back-toets zit om een logische plaats net onder mijn duim. En die werkt in alle applicaties met een back-functie, ook die waar backspace een karakter verwijdert. En ook als ik bijvoorbeeld in een invulveld zit op een webpagina, wat bijvoorbeeld standaard het geval is bij Google.

  2. Een plat toetsenbord is juist wel goed voor op tafel te zetten. Dat verminderd de RSI klachten aanzienlijk. Ik kan er van meespreken. Hoe platter een keyboard hoe hoger het bij mij scoort.

    Voor de rest is het wel een sjiek keyboard.

  3. Pingback: Anoniem

Reacties zijn gesloten.