Hokjesdenken

Vroeger, tot de vorige gemeenteraadsverkiezingen eigenlijk, was ik niet genoeg geïnformeerd over de mensen en de standpunten en het al dan niet competent zijn. Dan stemde ik d’office op de eerste vrouwelijke kandidaat met een min of meer allochtoon-klinkende naam.

Binnenkort, als het verkiezingen gaan zijn, ga ik op competente personen stemmen. Of dat mannen, vrouwen, transfo’s of aliens van Mars zullen zijn, weet ik op dit ogenblik nog niet.

Websites als deze: wat voor een betuttelende, hokjesdenkende bullshit is dat nu, verdorie? “Ook vrouwen hebben politiek talent,” lees ik. No shit, Sherlock. Trap eens een open deur in. Of deze:

[…] eigenlijk zijn wij vrouwen nog bescheiden. We zouden gewoon op basis van de bevolkingscijfers de meerderheid moeten opeisen in het parlement.
Maar we zijn zonder pretentie: de helft is ook al OK.

O ja? Met die redenering zouden mensen die niets afweten van politiek en het zich ook niet aantrekken de absolute meerderheid moeten krijgen in het parlement.

En moeten we een stukje parlement opzij zetten voor demente bejaarden. En voor homo’s. En voor mensen tussen 1.50 meter en 1.65 meter hoog. En mensen met schoenmaat 45 en meer. Nog een beetje en de 18 tot 21–jarigen of anorexie-patiënten gaan eisen dat ze proportioneel vertegenwoordigd zijn in het parlement, verdorie.

Ik eis van mijn verkozenen niet echt veel: dingen als het hart op de juiste plaats hebben, getuigen van gezond verstand, dossierkennis, goed werk verrichten, en de juiste ideologie (in de beste zin van het woord) halen het daarbij met verschillende parsecs op irrelevante nonsens als geslacht, kleur, afmetingen, sexuele voorkeur of geslacht.

Ja, ik weet dat dàt ook een open deur is, maar als ik mensen die ik serieus respecteer naar dergelijke stommigheid zie linken, dan wind ik mij daarover op.

10 reacties op “Hokjesdenken”

 1. Pingback: Yet Another Blog
 2. Ik ben het in grote lijnen eens met je observatie: we hebben nood aan bekwame politici en dan doet het er niet toe van welk geslacht deze zijn. Toch ben ik altijd een beetje voorzichtig met het in de grond boren van zulke initiatieven. Per slot van rekening hebben vrouwen nog niet zo lang stemrecht hier in België en zijn vrouwen niet alleen ondervertegenwoordigd in politieke kringen, maar ook in de hogere echolons van het bedrijfsleven. Dus hoewel ik het in theorie met je eens ben (de juiste mens op de juiste plaats), vrees ik dat we nog een tijdje positief zullen moeten discrimineren om een scheve situatie recht te zetten.

 3. Helemaal met je eens Michel. Bekwame mensen natuurlijk, die hebben we nodig om leiding te geven, dat is zowel waar in het bedrijfsleven als in de politiek als in om het even welke samenlevingsvorm en op het even welk niveau. Ik heb dat gedoe met die evenveel vrouwen als mannen altijd belachelijk gevonden. Gisteren op de trein zat ik naast een nonneke dat me vertelde dat ze voor open VLD zou stemmen, ‘want dat is verleden tijd’, zei ze, ‘dat wij alleen op katholieken mogen stemmen’. Ze waren naar haar smaak te veel Vlaming en te weinig Belg. Of hoe zelfs in kloosters nu eindelijk de idee van scheiding van Kerk en Staat doordringt.

 4. Vlaanderen barst“, want dat separatisme, hokjesdenken en die soms verdoken racistische proteststemmen zijn er bij momenten écht wel teveel aan :s
  Wat mij betreft heb ik aan jouw vereisten voor een goeie politicus dus niets toe te voegen, back to basics dus in plaats van de andere partijen zwart te maken (geen naamsvermelding nodig).

  Geen kieswijzer voor nodig dus om te weten dat ik de (competente) socialisten door dik en dun blijf steunen.

 5. Ik vind het helemaal niet erg dat sommige mensen oproepen om voor vrouwen te stemmen of vinden dat minstens de helft van de parlementsleden vrouw zou moeten zijn. Ik ben het niet met hen eens, maar ik vind zo’n oproep niet moreel verwerpelijk.

  Wat ik wel verwerpelijk vind is de wet die partijen verplicht om de helft mannen en de helft vrouwen op hun lijsten te zetten. Wat is er bijvoorbeeld op tegen dat er een “partij van de feministes” zou opkomen met alleen maar vrouwen op de lijst? Vandaag wettelijk verboden meneer!

  Nee, we moeten dergelijke wettelijke restricties aan de kaak stellen, vind ik, en juist daarom moeten we diegenen die dezelfde doelstellingen nastreven, maar via het vrije debat in plaats van via wettelijke verplichtingen, die vrijheid geven. Daarom zou ik zo’n uitspraak of het linken naar zo’n site zeker geen “stommiteit” noemen. Maar die wet, ook al is hij democratisch gestemd, vind ik wel een “stommiteit”.

Reacties zijn gesloten.