SMS-taal

Ik geef mijn kinderen een gezond respect voor de geschreven taal mee. Ze moeten bij mij niet afkomen met van dat aardig gedoe zonder klinkers of met allerlei vreemde accenten of droedels of overdaden aan leestekens.

Zelie veegt daar met plezier haar voeten aan. Dit was een uitwisseling gisteren, over een nieuw gedicht dat ze geschreven had:

Screen shot 2011-01-25 at 22.01.22.png

En dit was zonet op haar nieuwe GSM, waar ze doodgelukkig mee is:

zelie-sms.png

‘t Zijn dingen. (En ja, ‘t is 22u en ze slaapt nog niet. Par for the course, met Zelie.)

Doe mee met de conversatie

10 reacties

 1. Hahaha, awesome. 😀
  Ze zal het nog wel leren hoor, ik heb tot mijn grote schaamte ook zo’n fase gehad in mijn tienerjaren. Maar net zoals mensen die beweren dat West-Vlamingen ook niet perfect AN kunnen spreken ongelijk hebben, kun je ook chattaal gebruiken en tegelijkertijd deftig kunnen spellen (maar er gewoon af en toe geen zin in hebben). Geen zorgen maken dus.

 2. @Greet
  Fijn dat West-Vlamingen toch AN kunnen spreken.

  Is het teveel gevraagd dat ze dat dan ook doen als ze trachten te converseren met niet West-Vlamingen ? Of zijn dat net die momenten wanneer ze er geen zin in hebben ?

  En spreken ze dan onderling perfect AN, maar schakelen ze over naar West-Vlaams zodra er een “buitenstaander” in de buurt is ?

 3. damn, ‘t zal misschien aan mij liggen, maar ik heb er het raden naar waar dat allemaal over gaat. ‘t Zal misschien beteren als mijn kinderen een gsm zullen hebben : nog lang niet aan de orde… Ik blijf dan nog maar even ‘dom’….

 4. Zelie: “Waarom verwacht ik een boos sms-je terug?” (onderverstaan: “omdat ik weet dat gij een hekelhebt aan dergelijk taalgebruik”)

  Ik: “oh my god what the fuck zelie! laughing out lout out loud okay cool” (‘t is te zeggen “oh wow zelie haha zo wijs”)

  Zelie: “oh my god what the fuck vanavond is megacool” (‘t is te zeggen “oh mensen, vanavond was inderdaad wreed wijs”)

 5. @ David, we gaan weer niet gemeen beginnen doen tegen West-Vlamingen hé 🙂 Natuurlijk zijn er ook gevallen die enkel dialect spreken, maar dat is meestal niet het soort West-Vlamingen dat tot buiten hun dorp geraakt, en daar moet je de rest niet op afrekenen hé.

 6. Ah, briljant zeg. Ik kan het niet speciaal lezen. Nederlandse chattaal al niet, en zeker geen Vlaamse, want die is volgens mij weer anders. ‘Warm verwacht geen boos SMS’je terug’, gokte ik, en begreep het niet…

  Maar ik vind het wel leuk hoe er zo spontaan een hele nieuwe schrijfconventie ontstaat. Het zou me niet verbazen als een aantal dingetjes uit de chattaal ook in de echte spelling gemeengoed gaan worden. Misschien mogen we over een paar jaar echt ‘tog’ en ‘egte’ gaan schrijven, en raken we van die malle CH af. Nu mogen de chatters nog even het IJ/EI probleem aanpakken… en C/K, natuurlijk.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.