Niet in mijn naam

Ik ben er helemaal voor, dat er een oplossing aan de problemen in België gevonden wordt door het land in vier op te delen, en die onderdelen alle niet-federale bevoegdheden te geven.

Gedaan met het interessante maar uiteindelijk onmogelijk gebleken compromis tussen Nederlandstaligen en Franstaligen dat ons de gemeenschappen én de gewesten heeft opgeleverd in de jaren 1970: duidelijkheid, voor eens en voor altijd. Geen opsplitsing meer tussen aan de ene kant Blut-bevoegdheden voor de gemeenschappen (onderwijs, cultuur) en aan de andere kant Boden-bevoegdheden (economie, werkgelegenheid) voor de gewesten.

Het onderscheid persoonsgebonden (eigenlijk: welke taal men spreekt) versus gebiedsgebonden (eigenlijk: waar men woont) leidt onvermijdelijk tot zooi en miserie, wegens hoe onnoemelijk verstrengeld taal en plaats hier al duizend jaar zijn, en hoe meer de jaren verstrijken, hoe meer het een fictie wordt dat pakweg Brussel in Franstaligen en Nederlandstaligen op te delen zou zijn.

Neen, weg ermee. Vlaanderen, Brussel, Wallonië en Duits-België. Klaar en proper duidelijk. Bevoegdheden verdeeld op basis van gebied, en dat het ons allemaal niet kan schelen welke taal er gesproken wordt: hoe meer hoe beter. Eindelijk verlost van die gecrispeerde vlaamsitude en aberraties in de zin van “onze kleuters mogen geen Franse lesjes krijgen ze zouden wel eens minder Vlaamsch kunnen worden oei oei”.

Maar.

Een spook doemt op aan de einder.

De hoofdstad van Brussel is natuurlijk Brussel.
De hoofdstad van Duits-België is Eupen.
De hoofdstad van Wallonië, of Frans-België, of België-Zuid, of hoe het ook mag heten, is Namen. Duidelijk.

Wat zal de hoofdstad van Vlaanderen zijn? Over mijn opstijvend lijk dat het Antwerpen zal zijn.

Doe mee met de conversatie

36 reacties

 1. Tenzij we natuurlijk alleen de Vlamingen laten beslissen 😉

  Laat het maar Gent worden. Hier wonen Oost- en Westvlamingen, Antwerpenaars en een occasionele Limburger en Brabanter vredig naast elkaar.
  De bib komt binnenkort toch leeg te staan. Daar kunnen ze wel een parlementje in kwijt.

 2. Toen de Walen Leuven uitgewerkt zijn, hebben ze gewoon wat verderop Louvain-La-Neuve uit de grond gestampt.
  Dus, laten we dan als hoofdstad ergens op een verwaarloosd lapken grond Nieuw-Brussel oprichten 🙂
  Of Beter-Brussel :-))

 3. Hebben we dat eigenlijk wel nodig, een hoofdstad, daar al eens bij stilgestaan?
  Verspreid gewoon de diverse administraties over de diverse provincies (hetgeen ook al een stukje de files zou verminderen).

 4. De oorspronkelijke plannen uitvoeren en er een Esperantostaat van maken! Op die manier heeft het Esperanto – eindelijk – de status van officiële taal en kan het op Europees niveau geïntroduceerd worden.

 5. Hm. Goede vraag. Een hoofdstad moet idealiter goed (centraal) gelegen zijn, toch een belangrijke economische functie vervullen, de plaats hebben om de diverse administraties te huisvesten, interessant zijn naar buitenlandse mogendheden toe én een historische achtergrond hebben.

  Bon, geen twijfel mogelijk.

  Gent is is. 🙂

 6. Interessant. Ook al omdat een deel van Vlaanderen zich na de keuze van de hoofdstad kan afscheuren van de rest. Waarna de provincies hun onafhankelijkheid uitroepen, de gemeentefusies teruggedraaid worden, en in een volgende fase iedere wijk weer zijn eigen schepenbank krijgt.
  Op dat moment wordt ons huis – of toch mijn woonkamer – een vrijstaat. En betalen we geen belanstingen meer.
  De vooruitzichten zijn schitterend.

 7. Je hebt helemaal geen hoofdstad nodig. Je moet enkel zien dat het Vlaams parlement/Vlaamse regering een plaats heeft om bijeen te komen.

  Ik zie niet in waarom dat Brussel niet zou kunnen zijn. Een voor de hand liggende en neutrale keuze.

 8. onderschat die van leuven niet…..die hebben hoge ambities, uiteraard niet de charme van gent, maar wel een beetje de nek van die van antwerpen en de air van die van brussel…..
  let maar op!!

  leve gent 🙂

 9. Als Antwerpenaar ben ik zeker geen voorstander om Antwerpen te promoveren tot Vlaamse hoofdstad. Laat het maar Gent zijn, of waarom niet Hasselt, Leuven of Oostende?

 10. Als het maar niet Antwerpen wordt, al genoeg verkeersmiserie hier. Laat ons maar doen zoals Canada en Australië en een of andere derderangsstad hoofdstad maken – Gent bvb. Ik vind ook Nieuw-Brussel wel een goei idee: een speciaal dorp voor al onze politici. Misschien kunnen we er een soort themapark van maken en het in de aanvliegroutes van Zaventem bouwen zodat ze wakker blijven.

 11. Als het niet Brussel kan blijven, dan zijn er vanuit historisch oogpunt eigen maar twee mogelijke kandidaten:

  1) Mechelen:
  a) van 1971 tot 1980 zetel van de Raad voor de Nederlandse Cultuurgemeenschap, de voorloper van het Vlaams Parlement.
  b) onder Margareta van Oostenrijk kortstondig de hoofdstad van de Zuidelijke Nederlanden (1507-1530)

  2) Gent: van 1407 tot 1795 zetel van de Raad van Vlaanderen, het hoogste rechtscollege van het graafschap Vlaanderen.

  Ik zou ook nog Brugge kunnen vernoemen, tot ong. 1500 de residentie van de Graven van Vlaanderen, maar omwille van de niet-centrale ligging lijkt mij dat geen ernstige kandidaat.

 12. Gewoon een reizende hoofdstad zoals bij Karel De Grote. Iedereen content. Eventueel met wisselbeker tussen de gewesten. Nog mezr contenten.

 13. Een hoofdstad moet iets uitstralen. En wat past er beter als hoofdstad van het politieke Vlaanderen als “Zevergem”. Al zou Lauwe ook wel passen, omdat ik van gans die staatshervorming niet warm of koud word. En tegelijk krijgt Blanche en zijn Peird ook iets.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.