Vanavond: bierfeesten in Oudenaarde!
Enfin, ‘t is te zeggen, bierfeesten-light wegens met de kinderen op stap en schoonbroer en schoonzus en hun kinderen, en dus op tijd thuis en alles.
Vroeger, toen we jong en onbezorgd waren, gingen we bij Sandra’s ouders die toen op de Markt woonden, en deden we bierfeesten tot we bloed… euh, nee, eigenlijk niet. Zelfs toen we nog jong en onbezorgd waren, kan ik mij niet echt herinneren dat ik zwaar zat ben geweest op de bierfeesten.
Maar ‘t is ‘t gedacht dat telt.
Reacties
2 reacties op “Tot dat we bloed spagen”
Altijd leuk, Oudenaarde.
Neem nu Keizer Karel. Zijn tijd? De eerste twee derden van de ongemeen boeiende 16de eeuw. Er was de renaissance ( gedaan met de middelleeuwen) , er was het opkomend protestantisme ( de kooplieden wilden meer macht), enz.
Alle ernstige biografieën van Karel bevestigen dat hij als jonge man een kind verwekt heeft in Oudenaarde, zat of niet.
Ga na.
In moderne tijden zegt Wikipedia :
De stad is ook de geschiedenis ingegaan als geboorteplaats van Margaretha van Parma. Keizer Karel verwekte in Oudenaarde een kind bij weversdochter Johanna van der Gheynst. Hun kind zou van 1559 tot 1567 als landvoogdes over de Nederlanden regeren
Lollig samengevat: Keizer karel passerde Oudenaarde, ging er ” een hespke eten” (sic) en benoemde later dat kind tot ” Margaretha van Parma” ( sic) , bijgevolg – hij had ook enige gevoelens , ook voor zijn enige bastaard- de van 1559 tot 1567 landvoogdes over de Nederlanden.
Een ingewikkelde man in een zéér moeilijke periode. Letterlik alles wiebelde naar meer ( de nieuwe tijden) en minder ( terug naar de middeleeuwen). Wankel.
Keizer Karel had gonorroe ( “den druiper”) en – als resultaat van langdurige inteelt inder zijn Habsburgers – een lelijk afhangende onderlip.
Kortom: de boigrafieen zijn zéér interessant. Pas op, hij was werkelijk een gemlatigd lan, die alles en iedereen poogde te verzoenen.
Tip.
Ga eens in Yuste ( Extramadura / Spanje) zijn laatste woning bezoeken. Dat lijkt verdacht veel op het Prinsenhof in Gent, stad waar hij geboren is ( ga het relatief prematuur geboorteverhaal na, de plee waar zijn moeder van hem beviel) .