Afspraken en verbouwingsnieuws

Ik dénk dat we ervan uit kunnen gaan dat als er afgesproken was om 19u, en het is nu 23u41, dat we de mensen van de verbouwingen niet meer gaan zien vandaag.

Gn.

Aan de andere kant: positief geluid gehoord over onze achtergevel. Enfin, positief… de gevel is niets waard. Dat is dus eigenlijk niet zo positief, maar tegelijkertijd is het eigenlik wel fijn.

Want hij is zodanig kapot en versleten en bijgewerkt en verbouwd en vermoost dat we er eigenlijk wel iets creatiever mee zouden kunnen omspringen dan hem gewoon oplappen.

De keuken die we nu hebben is perfect, op twee dingen na. Ten eerste en ten belangrijkste: we zouden een meter of twee extra in de lengte kunnen gebruiken — een duistere historie van een middenblok dat voorzien was maar uiteindelijk een klein beetje langer was dan we gedacht hadden, en een tafel die maar nét genoeg plaats heeft om te staan en dat het uiteindelijk toch wel lastig is dat we er niet volledig rond kunnen lopen. Ten tweede: de keuken is de donkerste ruimte in het huis.

We zouden aan die twee dingen kunnen verhelpen door zoiets te doen:

photo-2.JPG

De muur verzetten zou al iets zijn, en het zou niet eens zo ver moeten zijn als op het schetsken hierboven, maar als we daar dan zoiets mee doen:

photo-1.JPG

…dan hebben we meteen ook enorm veel meer licht in de keuken. Een meter of twee of zo. Of zo. Misschien.

We moeten dan wel nog langs monumentenzorg. De bouwaanvraag hadden we al, van een tijd geleden, maar misschien moet dat ook allemaal aangepast worden: toen hadden we voorzien om een glazen ding te doen over bijna de hele lengte van de koer, tussen huis en achterhuis.

Afijn. We zien dan wel, als we de mensen van de verbouwingen in het echt zullen zien. Dan.

Doe mee met de conversatie

9 reacties

 1. Lijkt me een mooi plan. Vroeger werden zulke glazen aanbouwingen meestal lelijke veranda’s (+ te warm in zomer, te koud in winter) maar tegenwoordig doen ze schone en goed geïsoleerde dingen in glas+hout, bijvoorbeeld in het huis van mijn schoonbroer: foto

 2. Stielmannen die niet opdagen… spijtig genoeg zijn er meer van die soort, dan mensen die zich aan afspraken houden. Teveel vraag, te weinig aanbod en daardoor zulk gedrag.

  Spijtig maar een realiteit.

 3. Ik ben toch bang dat het heel erg warm kan worden onder zo’n glazen dak, zelfs met modern glas. Ik zou eerder kiezen voor een goed geïsoleerd dak met eventueel een lichtstraat. Een ‘normaal’ dak kan je vele malen beter isoleren dan een glazen dak, wat zowel in hartje zomer als putje winter een voordeel is. De glazen achtergevel moet je wel behouden! En als je toch een glazen dak wil: zeker de zonnewering niet vergeten.

 4. Ha, wel — ‘t is ook een geluk bij een ongeluk dat we hebben: onze achtergevel en dat deel van de koer/tuin krijgt zelfs in de zomer nooit rechtstreekse zon.

  Ligt pal op het noorden, en de zijmuren van de koer en onze buren en wijzelf houden er alle zon weg.

 5. Ge moet anders eens bij ons komen kijken.
  Wij hebben een achterbouw bijgezet op het noorden, met redelijk veel glas.
  Kwestie van een idee over lichtinval etc te krijgen.

 6. waw, spannend. Maar veel glas, al valt daar ook wel een mooi aan te passen, ik heb voor zonnewerend en extra isolerend glas gekozen, op het zuiden leek me dat geen overbodige luxe

 7. Ik zou zo van da melk wit glas nemen voor het dak. Licht, maar toch privacy. Ik vind het altijd lastig als er zo een nieuwe constructie aan een oud huis wordt gezet. Heel lastig om niet te modern te worden zodat het niet het karakter van de rest van het huis verpest.

  En uit ervaring: zelfs met eind datum, reken dat in de bouw alles automatisch 50% langer duurt als gepland, soms zoals in ons geval zelf 100%.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.