Mac kaka

Okay, da’s dus nu ongeveer anderhalf jaar dat ik zowat exclusief op Mac werk. En het begint mij meer dan veel tegen te steken, eigenlijk.

Ik heb een laptop met een 2 GHz Intel Core i7 erin. Dat is, omgerekend, onnoemelijk veel processor. Gelijk in: een paar jaar geleden waren er in de hele wereld geen computers te vinden met zoveel poer. Laat staan in een laptop.

Dat is meer processor, vermoed ik, dan er aan boord van twintig ruimteveren zaten, genoeg professor om een eskadron Eurofighters in de lucht te houden, ongeveer hetzelfde als wat er nodig is om een vliegdekschip te beheren.

En dan start ik mijn computer op, zet ik een webbrowser open met een stuk of wat tabs — OK, een tien- twintigtal, shoot me — en valt de computer op zijn gat. Begint te blazen als een stofzuiger, gaat zo traag als een mug in een pot honing.

Flash? In meer dan één tab? MBWAHAHAHA.

Backup is bezig? En ge wilt tegelijkertijd Photoshop gebruiken? MPFFFFHHRRGGG.

Een grote file kopiëren? En dan nog één? En nog één? En ge wilt nog iets anders doen op diezelfde computer? You’re kidding, right?

Wacht, wat hoor ik u zeggen? Een film renderen in och here iMovie, of een reeks foto’s exporteren met Lightroom, en gij wil uw computer voor iets anders gebruiken dan om een ei op te bakken?

Nee serieus: draai of keer het gelijk ge wilt, zo’n Mac dat kan nog altijd geen multitasking aan. Het gaat om met zijn geheugen en met zijn processor gelijk een hond die een blok gestold frietvet met spek erin voorgeschoteld krijgt.

En interface? Don’t get me started.

Windows 7, ondertussen twee en een half jaar oud, is mijlen eleganter, sneller, handiger dan die hoop inconsistenties die ze Mac OSX Lion noemen.

De software? Web browsers zijn hetzelfde. Oh, behalve dat ze op Windows min of meer werken. Lightroom, Photoshop, alles wat Adobe is: idemdito. Utilities? Dropbox doet hetzelfde, Evernote ook, en gebruik ik nog iets?

Office-software? Pages en Numbers en Keynote zijn, sorry: brol. Goed voor al wie in de rapte eens iets wil doen, en met wat moeite zijn er propere dingen uit te halen. ‘t Is te zeggen: propere dingen die niet de ingebouwde templates zijn. Maar wie er degelijke dingen mee kan maken die niet de ingebouwde templates zijn, die kan dat ook, maar dan tien keer gemakkelijker met Microsoft Office.

Wat gebruik ik nog? Ah ja, een text editor. Textmate is blijven steken in 2006. Om te bloggen? Ecto is het beste dat er te vinden is, maar lijkt prehistorisch in vergelijking met Live Writer.

Muziek? iTunes, hoor ik u zeggen? Een tien jaar oude mobilette met ondertussen twee sidecars, een overdekte laadbak, een extra verdieping met een kippenhok, en een aanhangwagen waarin een keukenrobot en een frietketel. Windows Media Player, in vergelijking, is een mirakel van elegantie.

Games? Don’t get me started.

De hardware is degelijker, daar geef ik u gelijk. Er zijn niet veel niet-Apples die even stevig aanvoelen als mijn Macbook Pro en die even elegant zijn tegelijk.

Alhoewel: mijn vorige computer bleek plots een kapotte trackpad te hebben, mijn computer nu heeft een gebarsten scherm wegens waarschijnlijk verkeerd vastgepakt of verkeerd naar gekeken, en ik denk dat mijn batterij al een paar weken naar de zak is — ze laadt gewoon niet meer op:

Screen Shot 2011-11-05 at 21.05.37.png

Urgh.

Ik heb het even helemaal gehad met Apple.

29 reacties op “Mac kaka”

 1. Ik doe mee met Tim, da’s al. Voor de rest niks intelligents te melden :).

  Of misschien toch dit: je hebt voor het grootste deel gelijk hoor. Ik heb jaren met Windows gewerkt, en werk nu een jaar of 2 op Mac. Ik ben eerder fan van deze gebruikerservaring – maar dat is persoonlijk en heeft niets te maken met het design van de hardware. Maar eens er iets aan kapot is dat niet te fixen is met, let’s say, een standaard knop of regelaar, is het erg lastig om er iets aan te doen. Begin maar al ‘s te zoeken waar het probleem zit.

  Ofwel kijk ik er steevast naast. Dat kan ook, natuurlijk.

 2. Ja man, wat een goed onderbouwd stukje. Ik weet niet of het de bedoeling is, maar de auteur komt alvast over als een wijsneus die niets van computers kent. Zoals de mensen die er wel iets van kennen zullen beamen is het helemaal de processor niet die het traagste punt in het systeem vormt. Dat is de harde schijf en zoda je die met teveel schrijfgevoelige taken belast, loopt je computer trager. Face it, dat is zo op een mac, een windows, een linux. Het enige wat hieraan te doen is is overschakelen op flash-geheugen, de bekende SSD, maar dat is voorlopig nog vrij duur. Op al uw andere subjectieve zever ga ik niet eens reageren.

 3. Jeffrey, omdat je de moeite neemt om te reageren, zal ik hetzelfde doen.

  Een OS kan een schijf niet sneller doen werken, maar het kan wel rekening houden met dergelijke bottlenecks en proberen resources te offloaden. Dat hoort bij “It just works”, zorgen dat de user er niet mee hoeft in te zitten. Da’s één.

  Twee: er staat nergens expliciet dat het de schijf is die belast wordt, of dat hij überhaupt geen SSD heeft. Misschien is het wel kopiëren tussen twee netwerkshares en vertraagt het nog? Laten we eens horen wat Michel zegt.

  Drie: Michel haalt genoeg andere punten aan, zowel esthetisch als functioneel gerichte zaken, die je gemakshalve negeert. Wat is je mening daarover?

  Vier: als ze nog een moderator zoeken voor een actuamagazine, dan stel ik me hierbij kandidaat.

 4. Windows Media Player een mirakel van elegantie noemen? Hoe kan je verwachten serieus genomen te worden met zo’n statement? Office overklast iWork (behalve Keynote, dat veel intuïtiever werkt), dat zeker. CS 5.5 draait naar mijn ervaring veel stabieler op OS X dan op Windows 7 (of de Windows 8 developer preview die ik nu test for that matter). En flash? geen problemen mee eigenlijk.. (zowel niet op windows als op os x hoor..). En sorry, maar file copying? Prefereert u Windows misschien? ..
  Meningen blijven meningen natuurlijk, maar ik zou aanraden de tijd eens te nemen even deftig met os x te leren werken als met windows.. zo moeilijk is het helemaal niet..

 5. Wie kan de processor processor nog iets schelen. Ga voor SSD, op welk platform dan ook.

  Mijn mbp van 3 jaar oude start met een SSD sneller op dan de nieuwste laptop op de markt.

  Ik denk dat uw eerste
  paar paragrafen eerder daarmee gerelateerd zijn dan het feit dat het een mac is.

 6. @Jeffrey: zo schattig, die “Zoals de mensen die er wel iets van kennen zullen beamen”! Tap tap op uw hoofdje, een kneepje in uw wang, een bank vooruit om tenminste de poging om uit de hoogte te doen.

  Ik ken u niet, maar ik vermoed dat ik al met computers — ook Apples, jawel — werkte toen u nog niet geboren was.

  Maar dat heeft er niets mee te maken. Zoals Tim zegt: het-kan-mij-niet-schelen waarom iets traag werkt, ik ben een gebruiker en ik kan alleen constateren dat dezelfde opdracht op Windows geen problemen geeft, en op OS X wel.

  En kom dan niet af met SSDs en watdanook: één oplossing is inderdaad om er meer geld en nieuwere technologie tegen te smijten. Een andere oplossing is gewoon uw gerief beter te programmeren. Ervoor te zorgen dat basisoperaties wérken, bijvoorbeeld.

  Ter illustratie: kopiëren tussen netwerkshares, dat haalt OS X onderuit, zowel aan de verzendkant als aan de ontvangskant. Een backup of kopiëren naar een USB-schijf, idem. En een combinatie van beide doet hetzelfde: kopiëren over het netwerk van computer 1 naar computer 2: vergeet het dan om op computer 2 nog een film af te spelen di eop een externe schijf staat.

  Dit is 2011, niet 1994: dergelijke dingen zouden moeten werken.

  Of, nog altijd in de sfeer van kopiëren en dergelijke: probeer eens tien files van een gigabyte te moven naar een externe schijf of een schijf op het netwerk. Selecteren in de Finder, cmd-slepen, juist? Veel succes: valt de netwerkverbinding uit, botst er iemand tegen de kabel, whatever: zowel bron- als bestemmingsfiles zijn gewist. Dat is al een eeuwigheid zo, en geen mens die er iets aan doet.

  En nee, kom niet af met “welken aap doet nu een move naar en share, doe een copy en dan een delete”: een gebruiker zou zich daar niet van moeten aantrekken. Als ik op Windows twee Explorervensters open staan heb, dan maakt het daar niet uit of het FTP of een share of een USB-ding of een interne harddisk of watdanook is. Alles werkt gelijk, en ik kan met een even gerust gemoed een move doen als ik en copy doe.

  Gelijk dat het heeft geduurd tot Lion voor OS X eindelijk slim genoeg werd om te vragen of ik wel degelijk alles wil overschrijven als ik een folder naar een andere folder sleep waar al een folder met dezelfde naam staat. HOERA! Jáááren aan een stuk hebben fanboys gekraaid dat “hun” manier de enige goede manier was, en nu zijn ze van gedacht veranderd of zo?

  Hoe krijg ik bijvoorbeeld mijn folders bovenaan te zien in plaats van alfabetisch in de lijst met bestanden? Totalfinder installeren, hoor ik u zeggen? Nee, face it: Finder is gewoon gemaakt door mensen die zich niet kunnen inbeelden dat gebruikers met files willen werken. Ze willen daar bij Apple dat mijn beelden in iPhoto zitten, mijn filmpjes in iMovie, mijn muziek in iTunes — en dat het de applicaties zijn die mijn bestanden beheren, niet ik. En daarom maken ze (moedwillig, vermoed ik) geen betere Finder.

  S.W.: WMP is een mirakel van elegantie in vergelijking met iTunes, zei ik. iTunes trekt op niets, en kom nu niet af dat dat niet waar zou zijn.

  Keynote intuïtiever? Ja, tot ge probeert een ander uitzicht dan één van de default te gebruiken dus, da’s wat ik zei.

  CS5.5 draait naar mij ervaring even (on)stabiel op de twee platformen: Photoshop en Illustrator krijg ik met geen stokken omver, AfterEffects is bij momenten een ramp, en Premiere zit daar ergens tussen.

  Geen problemen met Flash op Mac? Geen mens die u gelooft, serieus niet. Flash is een *ramp* op OS X. Geen idee of het Apple of Adobe is, en het kan me ook niet schelen, maar het trekt op geen oude slets.

  En ik moet helemaal geen tijd nemen om met OS X te werken: ik zei alleen dat ik de laatste tijd full-time met het ding werk.

 7. Je slaat de nagel op de kop, Michel: Apple heeft iets tegen files. Dat is één van de dingen die niet zijn veranderd sinds ik met Mac OS 7 werkte, en dat is hun goed recht, maar het maakt dat ik hun software persoonlijk niet kan appreciëren.

  Hun hardware daarentegen, laptops in het bijzonder, die kan ik niet smaken omdat ze iets tegen het keyboard hebben. Ik ben iemand die graag scrollt met PgUp, PgDn, Home en End, en die graag zo veel mogelijk met keyboard shortcuts doet. Dat eerste is schier onmogelijk op een MacBook; dat tweede is hit & miss, want de iconen zijn toch zo schoon en drag & drop is toch zo veel prettiger.

  Wat ik wil zeggen: Apple heeft m.i. altijd computeren naar een hoger niveau willen tillen door tussenliggende niveaus weg te stoppen. De eerste vijf minuten is dat leuk en mooi en slim en intuïtief en weet ik wat. Maar daarna moet je er wel mee wérken.

  But feel free to disagree.

 8. Yup. Ik moet toegeven dat een Mac verre van de second coming is. Ik zou nog verder willen aanvullen.

  Neem nu het filesysteem. Je trekt je Finder open en als je even kijkt hoe je “MacIntosh HD” (wtf) is ingedeeld, dan merk je meteen dat dat een vern*kte versie is van het FHS (http://www.pathname.com/fhs/) Er is een /Library folder en en /Users folder en een /Applications folder. Terwijl alle, letterlijk alle, andere *nix varianten proper een /dev, /var, /home,… structuur aanhouden. Voor een programmeur is dat een ramp. Dingen zoals apache, mysql,… en configuratiefiles zitten op totaal onlogische plaatsen en what not. Begin maar te scripten als je in een gedeelde OSX en, pakweg, Ubuntu omgeving zit!

  Nu ja, Apple is het ook niet te doen dat je aan de files kan zoals Tim en Michel aangaven: Finder opent automagisch je eigen User folder en je kan nog net applicatie-icoontjes droppen in de /Applications folder. Meer niet. De rest zit ver weg gestopt.

  Overigens is Finder met die vuile “Places” en “Search for” tabs een absolute draak.

  En ik ga maar zwijgen over de software updates. Java komt altijd een paar versies echter op de laatste release van Oracle/Sun. En als je wat meer wil doen, installeert u maar meteen de XCode vuilnisbelt op uw machine uit.

  Ik heb ook een Time Capsule. Grote bocht. Dat heeft een tijd lang goed gewerkt, maar een jaar geleden werd de backup corrupt. Ik moest dus mijn laptop volledig opnieuw backuppen. Aan 20Kb/sec. Via een UTP kabel. Ik heb zelfs de moeite niet genomen om dat uit te zitten. Wel nog geknoeid door de Spotlight indexing uit te zetten, want die indexeert automatisch ook uw backup schijf (duuh!) maar zonder success. Als ik een backup wil, maak ik rechtstreeks een image en plaats ik die wel ergens op een andere externe schijf.

  Nu, zeggen hoe het is: ik werk al dik drie jaar op een MacBook versie 2008. Ik heb daar een maand of twee geleden 8Gb geheugen in gepleurd. Kwestie van Netbeans wat sneller te laten bollen. Maar Flash filmpjes? Dat blijft toch sleuren: dan kan ik een ei bakken op de aluminium behuizing.

  Mja, OSX, het is zo een beest met twee gezichten.

  Ik hoop maar dat de geest van Steve niet te hard door de hallen van Cupertino blijft waren.

 9. Sorry, maar ik lees hier toch opnieuw echt dingen waarvan ik vreemde zaken denk. Ik stream hier dagelijks HD-films van mijn Windows Home Server naar mijn macbook pro (draadloos), dit heeft nog nooit moeilijk gedaan. Hell, mijn hele mac wordt dagelijks gebackupt. Dit zijn tientallen GB die over het netwerk gesleurd van en naar de laptop worden, toch lijkt bij mij alles te werken. Tijdens die backups kan ik zelfs zonder probleem nog andere intensieve taken uitvoeren. Ik blijf erbij dat dit een populistisch stuk is, enkel gemaakt om de tegenstander onderuit te halen, waarbij men vergeet dat het blijkbaar o zo heilige Windows ook al jaren verre van af is. Enkel sinds Windows 7 mogen we eindelijk eens zeggen dat we een goede stabiele Windows hebben. En oja, ik blijf erbij dat uw i7-gedoe op niets trekt, de processor zegt niets over de snelheid van uw pc. Zelfs een Windows met de nieuwse 2700k krijg je op de knieën als je lang genoeg probeert.

 10. Goh, ik vind het gewoon leutig om te horen dat het Onfeilbare-systeem-dat-nooit-fouten-maakt-en nooit crasht (de apple fanboys) toch niet zo onfeilbaar en foutloos is.

  Ik ben eigenlijk al afgehaakt bij iTunes. Ontelbare oorlogen mee gevoerd. “Jamaar dat is niet gemaakt voor PC”, zeggen de fanboys mij dan. Dat ze dan zorgen dat het werkt, hé, zeg.

  Enfin, ik ben content van mijn gewoon laptopke en van mijn android foontje en ik heb veel minder geld uitgegeven.

 11. Sla me aub niet dood, maar is er dan echt geen mogelijkheid om naar Windows 7 over te schakelen Michel? Lijkt me nogal masochistisch om met OS X te blijven werken als er voor jou zoveel struikelblokken zijn.

  Netsensei: zelfde vraag, waarom niet fulltime naar Ubuntu overschakelen? Windows 7 zal voor jou geen optie zijn gezien je scripts geschreven voor Ubuntu er ook op wil kunnen draaien (en Windows heeft in de verste verte niets met FHS te zien natuurlijk). Meer dan 3 jaar werken met een OS waar je, als ik je comment zo lees, serieus nerveus van wordt lijkt me niet goed voor de gezondheid 🙂

  Allez, het is maar software é jongens. Ik kan me niet inbeelden dat het onmogelijk is om over te schakelen naar iets dat voor jullie stukken vlotter werkt.

 12. Nee hoor, geen enkel probleem. Ik heb op mijn eigen computer thuis gewoon Windows 7 staan, en ik zou op mijn Macbook ook gewoon Windows kunnen zetten. (En ook: ik had zonder problemen een PC kunnen vragen op het werk.)

  En het steekt mij niet voortdurend heel de tijd tegen: alles heb zijn voor- en zijn nadelen en zo. Maar op dit moment steekt het even heel erg veel meer tegen dan anders.

  Als ik de huidige problemen op mijn computer helemaal wil oplossen, is het denk ik eenvoudig:

  1) Nieuwe batterij (niet meer opladen tenzij alles dichtstaat, en dan alleen zeer traag opladen, én 2% batterij per minuut verliezen, da’s een teken dat het ding kapot is).
  2) 8 GB geheugen in plaats van 4.
  3) SSD (maar dan wel een heel grote, en dat kost verschrikkelijk veel)

 13. Conclusie: Chromebooks ftw!

  Volgens mij zijn er veel mensen die enkel surfen en dan is windows & mac OS wel wat te krachtig.

  Voor ‘heavy users’ als jullie is dit idd niet performant genoeg.

 14. Even informeren: je vergelijkt dus je gebruikservaring op een macbook pro (een laptop, met desktop allures) met een windows-7 desktop?
  Merk op dat de prestaties van een el-cheapo desktop nog altijd mijlen ver voor zit op die macbook van u. En ‘t zal wel geen el-cheapo windows bak zijn, die jij hebt.

  Nee, ik blijf erbij: er zit een barstje in uw scherm, en nu wil je gewoon een nieuwe – een windows-laptop, misschien een van die vayo’s 😉

  Maar probeer het dan gewoon he, zet er gewoon windows eens op, op die macbook-pro, dual boot en zo. En kom dan nog eens een verhaaltje vertellen. Ik daag u uit.

 15. Ik vergelijk de gebruikservaring op een MacBook Pro met de gebruikservaring op een vier jaar oude el cheapo desktop.

  Ik heb geen goesting om een VAIO te kopen, bleh.

  Ik kan leven met die barst, (of het zou moeten zijn dat het veel erger wordt).

  Enik heb geen plaats genoeg om er nog eens Windows op te zetten.

  Gij moet dan eens een maand met Windows 7 werken gij. Ik daag u uit zie. Nem.

 16. Een Core i7 met 4GB RAM. Willen rijden met een Ferrari zonder nafte dus? De performance fenomenen die je beschrijft zijn me alvast vreemd op mijn (zelfs oudere) Macs, zelfs onder zware belasting (foto- en video editing). For the record, ik gebruik Windows en Mac systemen door elkaar. Beide hebben hun deugden en ondeugden, net zoals applicaties voor- en nadelen hebben. Finder is inderdaad een koppig kreng, maar dat OSX ‘nog steeds geen multitasking aankan’ klinkt wel erg lollig, gezien de BSD roots van de kernel. ‘k Ben >25 jaar professioneel bezig met OS’n op grote computersystemen en OSX moet zich qua multitasking implementatie echt niet schamen, au contraire. Maar allez, iets van je afschrijven lucht op, je voelt je zeker een heel stuk beter nu Michel 😉

 17. Dat is dus wat ik ook zei: meer geheugen steken, dat zou helpen.

  Maar het verontschuldigt nog altijd niet de manier waarop OS X omgaat met programma’s die zich slecht gedragen. Neem zowat om het even welk programma en doe een zoekopdracht in combinatie met “cpu”, en het is prijs: zowat alles (Finder, Mail.app, Chrome, Safari, iTunes, whatever) geeft pagina na pagina na pagina resultaten in de zin van “excessive cpu usage” en “cpu usage ridiculously high” en “100% cpu” en dergelijke.

  Ik kan op mijn (oude) Windows-computer om het even wat aan het doen zijn, ik krijg het programma dat op de voorgrond staat niet of nauwelijks op de knieën.

  Op mijn Mac loopt een YouTube-filmpje vast als Time Machine naar een USB-disk schrijft. Kan ik geen game spelen als er een browser niets staat te doen met tien tabs open. Kan ik niéts meer doen als ik een grote zipfile of rarfile maak of uitpak.

  En dat vind ik redelijk abnormaal, jawel.

 18. En daar wil ik aan toevoegen dat mijn laptop met 2 (twee!) GB RAM en Windows 7 daar zijn spreekwoordelijke hand niet voor omdraait. Daar zit wel een (first-gen) SSD in, ja, maar zaligmakend is dat ook niet.

 19. Alleen maar nadelen willen zien, ik vind dat erg.

  Ik kom ‘s ochtends aan op het werk, zet mijn macbook aan, start netbeans op, haal een ei uit de ijskast en hopla… heerlijk comfortabel een omelet bakken en eten aan den bureau.

  Uncommented Mac feature, me dunkt.

Reacties zijn gesloten.