Spotify: muziek in de wolken

Ik kreeg ergens midden september een mailtje van Spotify, dat mijn account nu ook actief was in België. Hu, dacht ik, wat is dat nu? Ik had een eeuw geleden, ergens begin 2009, een Spotify-account gemaakt. In België kon het niet, dus deed ik alsof ik in Londen woonde, en dat lukte.

En dan moest ik via een proxy gaan om Spotify te gebruiken, want hij rook dat ik al langer dan twee weken “in het buitenland” zat.

Pas op: ik vond het zo goed, dat ik wou betalen, maar dat lukte niet: mijn kredietkaart was Belgisch, dus zeiden de mannen ho maar. Wegens in België doen wij geen zaken.

Ik was het eerlijk gezegd al wat vergeten, Spotify, toen ik die mail kreeg in september: de niet-premiumdienst, waar ik met kunstgepen nog aan kon, die zat vol vervelende reclameboodschappen. En dus stond die ook niet meer op.

Kijk nu: nu ook Spotify in België. (Wie vandaag op Facebook of op de Twitters zat, zal het ongetwijfeld al weten: ik denk dat zowat heel België gecarpetbombardeerd werd met Spotify-nieuws.)

Ik kreeg via de mensen van Enchanté van Spotify een maand gratis premium, en dat is fijn, maar ze hadden mij eigenlijk zelfs niet moeten omkopen, want ik ga met mijn ogen dicht meteen zo’n abonnement nemen.

Het concept: volkomen legaal zowat alle muziek ter wereld kunnen beluisteren. Op computer, op telefoon, op iPad, op iPod, op televisie, op Sonos. On-line, maar ook off-line.

Vanmiddag ging het even over Gainsbourg aan tafel. Hopla, het volledige werk van mijnheer Serge is te beluisteren. Goesting om nog eens Madama Butterfly te horen? Keuze uit stapels versies. Zou ik eens die met Callas opleggen? Of die van Karajan met Pavarotti? Las ik daar in de Humo op het toilet een interview met Hugh Laurie, en bedacht ik dat ik eigenlijk nog eens zijn plaat zou willen opleggen? Hopla, ‘t is maar een zoekopdracht verwijderd.

Wil ik dat allemaal beluisteren op mijn telefoon terwijl ik naar huis fiets? Ik kan kiezen tussen over het internet luisteren, of downloaden naar de telefoon.

Zijn er dingen die ik thuis op de computer staan heb maar Spotify heeft ze niet? Dan kan ik die gewoon uploaden en vanaf dan overal ter wereld beluisteren.

‘t Is magisch, serieus waar. Een even grote verandering in muziek luisteren als Kindle en consorten was voor boeken.

Allez ju: download een testversie, rap. (En stoor u niet aan de slechte vertalingen op de website soms, ze zijn nog maar juist van start gegaan in België.)

Doe mee met de conversatie

6 reacties

  1. Eens zien of de ISP’s van België Spotify gaan aanhalen als ze door Sabam worden opgelegd om een vast bedrag per gebruiker te betalen!

    Ik denk dat de gewone mens ondertussen al meerdere keren ‘rechten’ betaald voor dezelfde muziek…

  2. De fun was er wat af toen er reclame kwam voor het nieuwe album van een of andere melkmuil terwijl ik naar Iron Maiden aan het luisteren was. Grooveshark it is!

  3. Weet je of je voor de kinderen dan een aparte account moet kopen of kan je op meerdere devices tegelijk naar iets anders luisteren?

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.