I am the press and so can you

Allez ju: weblogs en websites zijn ook “drukpers”.

Alles wat voor drukpers geldt en dat in het algemeen geldt, geldt voor ons ook: burgerrechtelijke aansprakelijkheid blijft, auteursrechten moeten blijven gerespecteerd worden, en alles.

Maar ze kunnen ons bij deze niet meer preventief censureren, en voor strafrechtelijke sancties is het bij het Hof van Assisen te doen (behalve voor inbreuken tegen de racismewetgeving, natuurlijk, en wat dat betreft ben ik het eigenlijk volmondig eens met Matthias Storme, zie mij helemaal reactionair worden in my old age).

Doe mee met de conversatie

1 reactie

  1. Volgens mij is deze interpretatie niet helemaal correct. De visie van het Hof van Beroep te Gent is terug te brengen op de nogal onhandige vertaling uit het befaamde artikel 25 van de Grondwet. De Nederlandstalige tekst zegt “De drukpers is vrij” – de Franstalige: “La presse est libre“. De beperking van de grondwettelijke vrijheid tot gedrukte pers, is in ieder geval strijdig met de Franstalige tekst van de Grondwet.

    Het Hof van Cassatie heeft echter niet gesteld dat elke weblog zich op artikel 25 van de Grondwet kan beroepen. Het is echter niet (meer) vereist dat een mening wordt verspreid door een “gedrukt geschrift“, met andere woorden: het medium van verspreiding is geen voorwaarde voor de toepassing van artikel 25 van de Grondwet.

    Hieruit afleiden dat elke weblog van de grondwettelijke persvrijheid kan genieten, lijkt me echter wat voorbarig.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.