Mister Gent

Ik herinner mij toen ik klein was, dat het schaamtelijk was om homo te zijn.

Onlangs kwam Zelie ermee af dat zij een meisje kent dat verliefd was op een ander meisje, en dat de ouders van dat meisje daar tegen waren. “Allez, da’s alsof die ouders ertegen zouden zijn dat hun dochter blauwe ogen heeft: ‘t is niet alsof dat nu precies een keuze is, of ze op jongens of op meisjes of op allebei verliefd wordt.”

(Waarbij ik nog eens het tekeningetje boven haalde, en dat ze het zo nog niet bekeken had wegens dat ze daar voorlopig nog niet mee bezig is, maar dat het er allemaal denk ik nogal logisch uitzag, vooral dat waarbij het lang niet altijd zwartwit is maar meestal grijs.)

Ik zou er graag van uitgaan dat wij in onze contreien zo ongeveer de laatste generatie zullen zijn die in al die gender/geslacht/geaardheid-zaken dingen ooit als “abnormaal” aangeleerd zijn, en bij ons thuis zal dat absoluut 100% het geval zijn, maar ik weet het ook wel: ‘t is niet omdat wij het ons nauwelijks nog anders kunnen voorstellen, dat er geen stapels vooroordelen in de wereld zijn en blijven.

Daarom misschien dat ik er elke keer weer helemaal warm van contentement van word als ik die fotoreportage van Mister Gent zie:

Yes, en meer van dat! Deal with it, goegemeente.

7 reacties op “Mister Gent”

  1. Wij zijn niet de laatste generatie, vrees ik. Maar het gaat zeker wel de goede richting uit. Voorlopig hebben veel mensen het nog moeilijk met jongen-jongen, meisje-meisje al veel minder.
    De maatschappij als geheel gaat er wel héél goed mee om, vind ik. In de periode dat ik samen was met Mieke heb ik nooit slechte of rare commentaar gekregen. Drie jaar lang niets. Dat vind ik toch wel straf. Ook al zal lang niet iedereen die me ooit samen met Mieke zag het ermee eens zijn geweest, het is ten minste al ‘not done’ om er tegenin te gaan…

  2. Toen ik een jaar of achttien was, kwam op een of andere manier biseksualiteit ter sprake, en zei mijn ma (geboren in 1952): ‘Eigenlijk is iedereen toch biseksueel, de ene al wat meer dan de andere?’ Die uitspraak had ik niet van haar verwacht (ze is zelf niet speciaal progressief opgevoed ofzo), dus ik checkte toch even of ze wel goed wist wat biseksualiteit was, en dat bleek ze toch wel correct begrepen te hebben. 🙂 Voor haar is dat dus blijkbaar de gewoonste zaak van de wereld, itt sommige van haar generatiegenoten.

  3. Pingback: Facebook
  4. 200 % akkoord met je tekst en 200% akkoord voor fotoreportages rond homo’s.
    Alleen heb ik wel wat moeite met deze specifieke foto, ik weet het, ik ben lastig: die foto straalt volgens mij helemaal iets anders uit dan twee mannen die verliefd zijn op elkaar, integendeel. Die ene man lijkt mij alles nogal gelaten te ondergaan. Het kan natuurlijk altijd zijn dat ik het artistieke niet begrijp.

Reacties zijn gesloten.