PR 101: hoe maak ik mezelf antipathiek, les één

Ik heb het voor de zekerheid toch maar eens nagekeken in de kleine lettertjes van de footer van de mail die naar Gentblogt gestuurd werd, of ik wel mocht doen wat ik ga doen:

This e-mail message and any attachment are intended exclusively for the named addressee. They may contain information which is confidential and/or protected by intellectual property rights or other rights. Unless you are the named addressee (or authorised to receive for the addressee) you may not use, disclose, distribute, print or copy this e-mail or any part or any attachment. If this e-mail was sent to you by mistake, could you please immediately notify the sender and delete this e-mail. Thank you for your cooperation.

Oef, gelukkig! Ik ben niet de “named addressee” van de mail, maar ik ben wel “authorised to receive” voor Gentblogt, wegens voorzitter van de VZW zijnde, en dus gevolmachtigd.

Ik laat u even meegenieten:

Beste

Zelf ben ik student KMO-management en Handelswetenschappen in Gent, 21 jaar, bezitter van 85.000 fans op Facebook en 151.000 volgers op Twitter. In mijn vrije tijd hou ik mij bezig met de 4 meest besproken bals in ons land te organiseren. Alsook heb ik een eigen bedrijf en wil ik jongeren stimuleren om in mijn ondernemerstalent te treden.

“Beste”
Beste wat? Beste wie?

“Zelf ben ik student”
In tegenstelling tot iemand anders die in een vorige mail iets anders had gezegd of zo? Mis ik een stuk conversatie?

“bezitter van van 85.000 fans op Facebook en 151.000 volgers op Twitter”
Whoa. Bezitter, zoals in eigenaar? En ook: moet ik daarvan onder de indruk zijn? That awkward moment when Rebecca Black doesn’t know which seat to take is “bezitter” van 280.000 fans, wohohohohow!!!

Ik persoonlijk, ik zou alleen maar zeggen dat ik “bezitter” ben van volgers op Twitter of fans op Facebook als ik ze ook echt had gekocht, bij buy-followers.org bijvoorbeeld, of bij buyfacebooklikes.org.

“In mijn vrije tijd hou ik mij bezig met”
Wat is dit eigenlijk? Een opstel van een scholier van het eerste middelbaar? Een deelnemer aan Hoger Lager in 1983? “Ja Walter ik ben dus Vandamme Ronny en woonachtig te Gent voor mijn hobby doe ik bals en graag ook de groetjes aan mijn nonkel Roger en Tante Maria.”?

“hou ik mij bezig met de 4 meest besproken bals in ons land te organiseren”
Moet dat nu echt? IS het mogelijk om nog krommer te schrijven? Wat is er in ‘s hemelsnaam mis met “Ik ben de organisator van A, B, C en D”?

“de 4 meestbesproken bals in ons land”
Hint: geen mens weet waar het over gaat. De vier meest besproken bals zijn volgens mij voetbal, tennisbal, basketbal en volleybal. Of nee, wacht, dat zijn ballen.

In dat geval is het waarschijnlijk, euh… de galabals op de universiteit en de school of zo? De Nacht van Exclusief? Nee sorry, I give up.

“Alsook heb ik een eigen bedrijf”
Euh… dat lijkt me logisch, als men dingen gaat ondernemen en er is geld mee gemoeid, nee?

“en wil ik jongeren stimuleren om in mijn ondernemerstalent te treden”
Ik wil niet lastig doen, maar als ik aan een schoolpoort ga staan en ik nodig jongeren uit om “in mijn ondernemerstalent te treden”, dan komen daar gegarandeerd politie en processen verbaal van. “Toch toch Jonasken, komt gij maar nekeer bij nonkel Michel op de schoot. Ge moogt dan in zijn ondernemerstalent treden!”

*
*    *

En het gaat maar door, en het gaat maar door.

De plannen zijn reeds groot geworden voor een bal in Flanders Expo maar ook nog een ‘Bal du Zoute’ op 8 augustus in Knokke-Heist.

Vroeger waren het plannen van vijf op zeven centimeter, maar nu zijn ze al een meter groot! En ze blijven groeien!

En ook: een ‘Bal du Zoute’ in Knokke-Heist? As opposed to een ‘Bal du Zoute’ in Dendermonde of zo?

Hiervoor willen we dit jaar een grote stap verder gaan door het volledig 18+ te maken en de capaciteit te verhogen naar 3500 personen verdeeld over 2 locaties waartussen we een mega limo shuttle gaan doen

“Hiervoor”, naar wat verwijst dat? Naar het bal in Flanders Expo, of naar dat in Knokke? Geen mens die het weet.

En ook: 3500 personen over twee locaties verdeeld, dat zijn dus gewoon twee middelgrote schoolfuiven, of vergis ik mij daarin? Met een auto die de hele nacht over en weer rijdt: dat kan niet anders dan goed lopen!

zeer grote opkomst van Missen en Misters en niet te vergeten, tientallen bekende Vlamingen zullen aanwezig zijn!

Zonder woorden. Ik hoop dat die “tientallen bekende Vlamingen” een contract ondertekend hebben dat ze er zullen zijn, of dat ze geld betaald krijgen om te komen, want als ik een mail zoals deze zou krijgen om mij uit te nodigen, ze kregen er mij met geen stokken naartoe.

Euhm. Alhoewel: ik ben natuurlijk geen bekende Vlaming natuurlijk. ‘t Zal daaraan liggen. 🙂

Wellicht de laatste keer in een discotheek: het ‘Bal der Bals’ dat ik op mijn 18 jaar heb opgericht!

Ahem. Het kan geen mens schelen dat het de laatste keer in een discotheek is. En het kan ook geen mens schelen dat u 18 was toen het ding “opgericht” werd. Wordt dat eigenlijk “opgericht”, een bal? Is het niet “georganiseerd”, of “ingericht” of zo?

Ik heb reeds twee mailen voor dit bal dat er nu aankomt een aanvraag gedaan maar deze werd blijkbaar zonder reden weerhouden.

Hint één: het is “ik stuurde u al twee mails” of “ik heb u al twee maal gecontacteerd” “ik heb al twee keer contact opgenomen met u”.

Hint twee: “weerhouden” betekent laten blijven, behouden, handhaven. Vraagt u echt waarom we zonder reden iets schrijven over uw bal? Ik dácht het niet, nee.

Hint drie: een zekere mate van professionaliteit in woord- en taalgebruik, dat staat altijd netjes. Ik kan me geen vorige mails van u herinneren, en wat u net schreef, klinkt mij redelijk kinderachtig in de oren.

Nu ja, misschien ben ik het alleen, natuurlijk.

Zou u mij bij deze kunnen laten weten of een artikel over het ‘Bal der Bals’  in Zomergem mogelijk is?

Of en artikel in Zomergem mogelijk is? Ik vermoed van wel, ja. Maar dan moet u wel iemand in Zomergem aanschrijven.

Desnoods enkel online want merk dat onze artikels honderden keren worden aangeraden en gedeeld…

Way to go. Wij zijn een online publicatie, uw enige referenties zijn Facebook en Twitter, en toch moet er zonodig denigrerend gedaan worden over “desnoods enkel online”.

Het Bal der Bals viert zijn 5de verjaardag samen met wereldster DJ Antoine!
Reeds over de 11,000 hebben zich ‘aanwezig’ gezet op Facebook.
Dit is ongezien.

Ik kan u alleen maar proficiat wensen. De grote DJ Antoine!!! En ongeziene mensen die zich ‘aanwezig’ gezet hebben. Als ik me niet vergis zijn er zelfs al 6500 man die niet gaan binnen geraken.

Misschien is het dan geen al te best idee om er nog veel reclame voor te maken.

Doe mee met de conversatie

79 reacties

 1. En dan heb je de website http://www.balderbals.be/ nog niet gezien… hilarisch. Een paar highlights: het introfilmpje (met de aftiteling aan het begin, drie, vier keer de titel herhalen en uiteraard zijn eigen naam ook nog een paar keer), de oversized copyright notice met zijn naam nog eens in, de intropagina met het ingescande contract over wie de naam ‘Bal Der Bals’ bezit… Geweldig!

 2. *gniffel*

  Gij trol 😉

  Deze komt vanop zijn facebook page:

  “Welcome to the paradise of all proms in Europe where tens of thausends wallow in a perfect intended abundance of magic and style in different rooms full of surprises.”

 3. Zijn grootheidswaanzin is vergelijkbaar met die van mijn allereerste lief. Die dacht ook dat de nulmeridiaan… ge weet wel. Alleen kon die gelukkig wel beter schrijven…

 4. Beste,

  Zelf ben ik becommentariërend aan uw blog. Ik ben woonachtig, soms ook werkzaam en niet geslacht. Ik heb minder dan 100 followers op het internet in het algemeen en ingevallend Facebook in het bijzonder en voel mij nu erg inadekwaad. U mag deze coment als het echt moet verspreiden via de post.

  Uitgaand van uw eeuwigdurende aanbidding groet ik u vrijblijvend,

  B.

 5. Gruwel en grinnik, lang leve kromtaal voor humoristische doeleinden!

  En nog een tip: een bal kan je inderdaad niet oprichten. Inrichten gaat ook niet, dat kan je enkel met een nieuw huis of kantoor. Organiseren dus.

 6. legt u maar te bloen, mathieu. ocharme.

  maar niet komen zagen als de geschiedenis met die meneer van de sterrenstelsels en het vlaamse rockgroepke zich herhaalt, hé michel.

 7. Vind het artikel redelijk totaal misplaatst eigenlijk. Snap de bedoeling niet om hier populariteit uit te slaan door uw mening erop te geven. Sorry maar dit is nu eens mijn bescheiden mening 🙂

  1. “redelijk totaal”.
   “door hier populariteit uit te slaan door uw mening erop te geven”.

   Michel, nieuw materiaal!

 8. Darf ich erkläre hiermit, dass DJ Antoine ein großer Künstler und ein Zauberer mit den Musik-Platten ist.
  Er ist sehr berühmt in der Schweiz und Deutschland.

  Also aufhören zu lachen mit Antoine. Und mit Mathieu.
  Mathieu ist ein wirklich cooler Typ.
  Er kann nicht schreiben, geht neben seinen Schuhen und leidet an Größenwahn, sondern ist ein netter Junge.

  tjuß, A.

 9. Toch doe je de brave mailschrijver onrecht hoor, Michel. Weerhouden betekent tegenhouden, iemand ergens van afhouden. ‘Retenir’ in het Frans betekent behouden, handhaven – in het Nederlands in die betekenis een gallicisme.
  “Per ongeluk just!” noemde wij dat in onze schooltijd 😉

 10. Nee hoor. “Weerhouden ván” is tegenhouden. Weerhouden zonder “van” is (Vlaams weliswaar) voor behouden. Enfin, in mijn Van Dale toch. 🙂

  Ik vind het bijna jammer dat ik in de Ardennen zit praktisch zonder internet, anders kon ik dit wat volgen.

  ‘t Zal voor zondagavond laat zijn, of maandag!

 11. Ik ben niet zo onder de indruk, moet ik zeggen. Voel je je nu superieur omdat je iemand die de taal niet beheerst belachelijk hebt gemaakt?
  Haal je daar je voldoening uit?
  Ben jij voorzitter van iets? Juist, meneer heeft diploma’s (dat kan dan ook de enige reden zijn)…. Die mag zich alles permiteren.

 12. Sorry, nee. Geen diploma’s.

  En dat belachelijk maken, daar had de schrijver mij helemaal niet voor nodig. Ik heb hem alleen uitgelachen. Omdat ik het niet zo heb voor mensen die zichzelf veel te serieus nemen. 🙂

 13. Les 2: Als je opmerkingen wil geven over de schrijftaal, geef dan geen commentaar op de rest. Beetje belachelijk hoor.

 14. http://www.mathieuderuyck.be/site/index.html. What a prick.

  Dat is zo’n gastje die in onze jongen tijd ongetwijfeld in café ‘Den Business’ zou gezeten hebben met een ruitjeshemd aan van Polo Sport (99 van de 100 persoonlijkheidsloze bezoekers van dat café hadden zo’n hemd aan), flessen champagne te bestellen met het geld van papa om zijn losers van schuimende vrienden te trakteren, kwestie van zich toch het idee van een persoonlijkheid te kunnen aanmeten. Yuck, yuck, yùck!

  Al is hij wel een easy target, niewaar?

 15. @ Andrew: wanneer is deze jongen zijn volgend bal? Die mail was trouwens blijkbaar niet voor M. bestemd. Het lijkt alsof hij nogal gefrustreerd is en zich breed wilt maken om toch maar een reactie te krijgen. Niettemin bedankt om ons op de taalfouten te wijzen, heb eens goed gelachen.

 16. Zelf ben ik geen fan van die jongen. Maar hem zo in de grond boren, is dat nodig? Hij is nog zo jong en groen achter zijn oren. Dan hebben we eens een jonge ondernemer en pakken we hem op zijn ijdelheid en zijn linguïstische tekorten :p

  Wel een grappig artikel. Hopelijk kan hij ermee overweg. Je weet nooit wat dat doet bij die jongetjes…

 17. Hoe kunnen er nu mogelijk mensen zijn die dit geloven? 7k van de aanwezigen op facebook zijn mensen uit India? Obvious? Zijn expert? Welke expert? Fijn excuus om te verantwoorden dat hij gewoon geblokkeerd is op Twitter.

 18. Dit zal zowat het belachelijkste artikel zijn dat ik ooit gelezen heb!
  Een oude man die zanikt over vanalles en nog wat dat gewoon eigen is aan de nederlandse taal. “Beste” bijvoorbeeld is een ingeburgerde en volledig correcte aanspreking. Ook na “Beste” of een aanspreking zet men nooit een komma. Het is duidelijk dat deze oude man enkele generaties heeft liggen slapen. Op één puntje maar heeft hij gelijk en dat is de zinsbouw en het taalgebruik in volgende: “Ik heb reeds twee mailen voor dit bal dat er nu aankomt een aanvraag gedaan maar deze werd blijkbaar zonder reden weerhouden.”
  Verder is het duidelijk dat Vuijlsteke enkel maar vuile steken kan geven,…(grijnst) maar hoe kan het ook anders met zo’n naam. Duidelijk dat hij tot een andere generatie behoort: diegene die jaloers is op jongere mensen met meer succes dan zichzelf.
  -onze Michel gaat al in de fout door dit te publiceren gezien hij vertrouwelijke info verspreidt op het internet. Ik hoop dan ook dan er een hele boel boontjes en loontjes zullen volgen voor Michel.
  -de mail die Mathieu opstelt geeft blijk van nederigheid maar geeft toch weer dat hij belangrijke evenementen organiseert die inderdaad veel besproken zijn. Zijn ze slecht? Waarom komt er dan zoveel volk op af? Twee locaties is een unicum in België voor een galabal. Bal du Zoute vergelijken met een schoolbal kan je enkel als je er nog nooit geweest bent, anders zou je weten dat dit galabal het meest exclusieve van België is.
  Een student die vertelt dat hij in zijn vrije tijd zo’n grote en grootse evenementen organiseert zou moeten aangemoedigd worden. Onze Michel probeert Mathieu met de grond gelijk te maken maar het is hem helemaal niet gelukt, meer nog, eens te meer bevestigt hij dat er niet naast Mathieu en zijn bals kan gekeken worden, eens te meer bevestigt hij dat niet alleen jonge mensen jaloers zijn maar dus ook de oudere generatie die normaal meer verstand zou moeten hebben maar blijkbaar niet dus.
  -Michel lijkt mij een dinosaurus in een porseleinwinkel dus schoenmaker blijf bij je leest, heb respect in plaats van afgunst voor je jongere medemens en het komt wel goed met je.
  -de actieve helft van België weet zeer goed wat de meest besproken evenementen zijn in België, enkel huismussen weten dat niet.
  -Ook Michel zijn pedofiele opmerking schiet bij mij in het verkeerde keelgat. Mathieu wil jongeren helpen en is zelf jong maar dat kan van Michel niet gezegd worden: hij heeft pedofiele gedachten als hij kinderen op zijn schoot zet… krijgen jullie ook braakneigingen?
  -Michel ik las ook wie je bent op internet: komaan zeg, moet ik daar ook es commentaar op gaan geven? een grafiek over hoe je leven eruitziet en uitgedrukt in kleuren komaan!
  http://blog.zog.org/about

  Dus alle gekheid op een stokje: Michel moei u niet met zaken waar je niks of practisch niks over weet.

  Amen

 19. Voor zover ik het begrepen heb, is de basisvoorwaarde voor zowel laster als eerroof dat er kwade wil moet bij te pas komen.

  Dat is, uw insinuaties en ad hominems ten spijt, niet het geval.

  Ik heb enorm veel bewondering voor om het even wie de handen uit de mouwen steekt en dingen op poten zet. Een bal organiseren zoals de bals die DC Productions in mekaar bokst, dat is niet niets, en alle lof voor de betrokken personen.

  Waar ik me noch kwaad noch nijdig maar gewoon vrolijk over maakte, was de totale PR Fail van zo’n mail. Die mail kwam op mij over als arrogant en onprofessioneel, en dat lag niet eens aan het schabouwelijke Nederlands.

  Dat lag aan de totale tactloosheid (“Desnoods enkel online” sturen naar een online medium), over het complete egocentrisme (ervan utigaan dat iedereen weet wat de vier meest populaire bals van het Vlaemsche Land zijn), tot dingen op mij overkomen als leugens of halve waarheden (“bezitter van van 85.000 fans op Facebook en 151.000 volgers op Twitter”, yeah right).

  Les twee van PR, Aaron, zou zijn om op een dergelijk artikel met wat humor en zelfrelativering te antwoorden.

  Als ik bij DC-Productions zou werken, zou ik iets geantwoord hebben in de zin van “Hey, sorry als de mail in het verkeerde keelgat geschoten is. Bij nader inzien ben jij waarschijnlijk niet echt het publiek voor mijn bals.”

  Ik zou er ook iets aan toegevoegd hebben in de zin van “Maar serieus: is er een mogelijkheid om iets te schrijven over onze bals? Ik denk dat het voor jouw lezers misschien relevant zou zijn [om redenen A, B, C]. Misschien kan je ook een paar duotickets weggeven voor [eerstkomend bal]?”

  Goede public relations, Aaron, slaagt erin om negativiteit om te buigen in positiviteit.

  Als ik bijvoorbeeld zeg “een beetje gevoel voor humor, dat helpt bij enorm veel zaken”, dan zou dat voor iemand van DC Productions de opportuniteit zijn om te antwoorden met “Urgh, ja. Sorry, maar ik ben er zó hard mee bezig dat ik er soms te passioneel op reageer. In alle geval: Mathieu heeft het hart echt wel op de juiste plaats, ‘t is niet omdat hij arrogant overkomt dat hij het ook is.”

  Of zoiets.

  In plaats van in een spiraal van negativiteit terecht te komen.

 20. Mijnheer Vuylsteke,

  Een rechtvaardig persoon zou eens goed lachen met uw gevoel voor humor.
  Voor zover ik weet heeft u niets met bovenstaande mail te maken en is deze mail blijkbaar per vergissing bij één van uw “vzw’s” terechtgekomen. n
  Waarom publiceert u deze mail dan ook tegen alle stromen in?
  U kent zelfs de context van deze mail niet, het hoe en waarom.
  Stelt u zich dan nooit in iemand anders plaats?
  Bovendien staat u er zelfs niet eens bij stil dat deze mail naar een privé-persoon gericht zou kunnen zijn.
  Maar ik meen alleszins dat u het binnenkort wel zal begrijpen.
  Nog veel succes verder in uw eigen wereld van humor.
  Oja, u mag best wel “trots” zijn op uzelf.

 21. nog een verzuchting: uw respect voor bals van DC-Productions en omringende mensen is er maar voor Mathieu De Ruyck niet? dat moet u me even uitleggen.

  zoals reeds gezegd op die ene zin na zie ik nergens schabouwelijke Nederlands maar ok, al was het maar een DT fout, dat hoort niet in een PR mail, terechte opmerking! Ook mocht hij wel de namen van zijn bals erbij gezet hebben, klopt ook. U ziet hoe toegefelijk ik ben of is het

  PR fail zegt u maar heeft u al eens gezien wat voor sponsors hij met zijn falende mails allemaal op zijn affiches zet? Blijkbaar slaan zijn falende mails wel meer dan een beetje aan bij sponsors.

  in mijn reply zit heel veel humor, jammer dat u deze niet snapt.

  Ik werk niet voor DC-Productions én eerlijkgezegd; ik ken die mensen en denk niet dat ze zich gaan bezighouden met naar blogs te kijken. Groot respect trouwens voor hen! maar ooook voor Mathieu!

  Mag ik Michel zeggen trouwens? Ik heb echt al het gevoel dat er een band aan het ontstaan is. Jammer dat ik u geen kaartjes kan geven om te verloten. Zal ik het es vragen? Natuurlijk na zo’n blogs….

  Blij alvast dat u alles niet nog meer ten spits drijft. Ooit zal ik dat ook wel kunnen.

  gegroet, uw nederige Aaron die vanaf nu niet meer arrogant wil over komen 🙂
  Op naar les 3

 22. Ik ken die Mathieu niet, maar dat doet er niet toe: ik zou het nooit vanzeleven kunnen, en ik sta vol bewondering voor mensen zoals Mathieu, die de handen uit de mouwen steken en dingen gedaan krijgen.

  Iemand die op om het even welke leeftijd zoiets doet, verdient respect. Iemand die het op dié leeftijd doet, daar is een mooie toekomst voor weggelegd.

  (Geen kaartjes nodig, nee bedankt. Niet voor mij, en niet voor mijn kinderen, die zijn nog niet oud genoeg. :))

  Hoera! Iedereen weer vriendjes! 😀

 23. ‘t Was niet mijn bedoeling dat filmpje te embedden. Maar ik kan het zelf niet verwijderen.

  Aaron, anders moet je Samantha Brick eens googelen, de vrouwelijke MDR.

 24. Bedankt allemaal om mij op te beuren. De laatste tijd heb ik veel pijn aangezien mijn amandels verwijderd zijn, dus het doet deugd al deze goede humor te lezen om mijn gedachten eens te verzetten.

  Groetjes,

  Vuystje

 25. haha graag gedaan en @Lode: das een stukje faeces omdak men neus graag in andermans zaken steek. u weze allen gegroet!
  Michel is nog van de slechtste niet 🙂

 26. Het zou me niet verbazen moest Mathieu De Ruyck met een schuilnaam dit artikel becommentariëren. Als hij maar niet ‘frigo’ gebruikt.

 27. Uit de Taalwijzer van Paul Cockx:

  “weerhouden 1) betekent: tegenhouden, inhouden, onderdrukken, terughouden, afhouden van. 2) Weerhouden kan dus lang niet altijd gebruikt worden als tegenhanger van het Franse ‘retenir’ zoals in Vlaanderen zo vaak gebeurt. We beschikken over voldoende andere wendingen.”

  De heer De Ruyck heeft ‘weerhouden’ wel degelijk correct gebruikt – ook zonder het gezelschap van ‘van’. Maar zoals hierboven ook al opgemerkt: dat zal allicht per ongeluk gebeurd zijn. 🙂

 28. Typisch België, er heeft is een jonge ziel ondernemerszin en we schieten hem maar direct af want ‘ow pas op, sebiet verdient em meer geld dan wat wij ooit zullen verdienen en da mag ni eh.’ En tuurlijk is dit allemaal grappig, maar de diepere boodschap is zeer duidelijk, we zijn jaloers op iemand die dit kan verwezenlijken op zo’n jonge leeftijd, want wij hebben het lef er niet voor.
  Ik zwijg over zijn dikke nek en egocentrisme, dat is gewoon oprecht verkeerd en hij moet dringend hulp gaan zoeken. Maar zijn ondernemerschap is op ten minst bewonderingswaardig.

  1. Ziet ge mij schieten op ondernemerschap? Neen toch?

   Andere mensen zeggen dat het allemaal met andermans geld is, en doen hem processen aan (de overgebleven mensen van Bal du Zoute bijvoorbeeld, die sinds vorig jaar niets meer met De Ruyck te maken willen hebben) — maar ik heb daar allemaal geen idee van, en ik zeg er dan ook niets over.

 29. Oei, ik dacht al bij u hierover iets gelezen te hebben. Heel leuk is het precies niets geweest: http://lifetoday.be/2013/05/waarom-bal-der-bals-nu-al-de-grootste-fail-van-2013-is/?fb_action_ids=193697854113900&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map={%22193697854113900%22%3A154833481364919}&action_type_map={%22193697854113900%22%3A%22og.likes%22}&action_ref_map=[]
  & ook
  https://www.facebook.com/pages/Bal-der-bals-was-een-grote-FLOP/449669441794503
  Precies wat ontevreden fans bij …

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.