Gisteren moest ik naar de notaris. De notaris woont in een straat waar nét die morgen de straat afgeschraapt was, en waar het dus allemaal richeltjes scheermessen waren.
Had ik het geweten, is was afgestapt, maar ik wist het niet en ik werd het te laat gewaar, enfin niet zo lang verhaal nog korter: mijn achterband vond dat niet zo wijs en hij bleek vanmorgen perte totale te zijn.
Bleh. Velomaker dus, daarnet.
Ik naar ginder gestapt (de volle driehonderd! vijftig! meter!), de winkel binnen: ‘t was al direct voorbij.
“Ah nee meneer, ‘t spijt mij, dat zal niet gaan.”
Blijkt: zij verkopen ook wel elektrische fietsen, maar niet van Koga. En als ze de achterband vervangen, dan moet het achterwiel eraf. En als het achterwiel eraf moet en er weer op, dan moet heel de computer van de fiets gehercalibreerd worden, of het lukt niet om ermee te rijden. En dat hercalibreren moet met een speciaal programma van Koga zelf, dat zij dus niet hebben.
En nee, nieuwe band zetten dat ik kan rijden zonder elektriciteit, dat kan niet, want het zou in de soep lopen en het is gevaarlijk en weetikwatnogallemaal.
Ik moet dus met de fiets naar de winkel waar ik hem gekocht heb, aan de andere kant van de stad, om een achterband te laten vervangen. Joy.
Reacties
17 reacties op “Elektrische fiets: dat weten we dan ook weer”
En is er geen fietshersteller aan huis die dat wil doen?
Ik vrees dat het dan een fietsenhersteller aan huis zal moeten zijn met een Koga-calibreercomputer. 🙁
Ik heb onlangs ook een platte band gehad met de elektrische fiets van mijn moeder. Platte achterband. En ik was net in een dorp, te voet 6 km. van de winkel waar de fiets vandaan komt. De fietsenmaker in dat dorp (200m stappen) liet weten dat ze normaal géén elektrische fietsen herstellen die niet door hunzelf verkocht werden. De reden hiervoor is dat banden vervangen bij een elektrische fiets meer tijd kost dan bij een gewone fiets. Het punt is: bij een elektrische fiets kan een achterband wél vervangen worden ZONDER het wiel eraf te halen en dus zonder te moeten hercalibreren, maar dat is wat meer prutswerk dan een gewone herstelling, kost meer tijd, en daarmee dat de meeste fietsenmakers dat niet doen (omdat het, ahja, gemakkelijker is omdat wiel er gewoon af te halen..).
Die fietsenmaker heeft toen de band toch hersteld zonder het achterwiel eraf te halen (enkel buitenband en binnenband losprutsen, nieuwe binnenband insteken en buitenband er terug op pruten), maar enkel omdat ik aandrong (zijn uren wou betalen) en omdat hij de fietsenverkoper kende waar de fiets vandaan kwam en dus voor een keer die geste wel wou doen…
Kortom, geef uwe luie velomaker een schop onder zijn gat!
Ik zou wel eens willen weten hoe je een nieuwe binnenband op een wiel legt dat niet losgemaakt is uit het frame…
Je moet volgens mij al een verdomd goede goochelaar zijn om dat voor elkaar te krijgen !
Er bestaan nu binnenbanden gelijk een lange worst….die kan je er op zetten zonder het wiel eruit te nemen. Klaar in 15 minuten.
Iets met topologie, mumble mumble.
Err… ik neem aan dat er wel bepaalde zaken zijn losgemaakt, maar dat het wiel er niet volledig uitgetild is geweest zodanig dat de apparatuur/aandrijving en dergelijke niet gereset moesten worden? Achja, ik ben geen fietsenmaker dus over het hoe stel ik me geen vragen, maar ik heb wel een gemaakte fiets – da’s nog altijd het belangrijkste 😉
@ Stefan: http://www.fietsvaria.nl/a-11207780/gereedschap/vorkuitzetter-simson
Wel dus beter niet gebruiken op een aluminium (lees: recente) fiets. Dat kan namelijk niet zo goed tegen die vervorming.
en Michel, bij die fietswinkel hebben ze een camionette…
We hebben uiteindelijk de fiets in de auto gesmeten, en bij fiets.be was het bijna direkt opgelost. Calibratie en alles. 🙂
Lekke binnenband? 1 woord: rustinekes en 10 minuten later ben je weer onderweg
Wij hebben samen twee nieuwe Cannondale (reklame) elektrische fietsen gekocht, waarbij de trapondersteuning op de trapas zit. Heel de fiets is demonteerbaar, zonder problemen met de computer. Lekke band ? Geen probleem, wieltje eruit zoals bij een gewone fiets. Ik wist goed wat ik wilde en dat is er, je moet wel dieper in de portemonee graven. Voor de twee fietsen hebben we 5200 euro’s betaald, maar geloof me, ze zijn het dubbel en dik waard. Je moet jezelf goed informeren alvorens je iets wilt kopen, het gaat tenslotte over veel geld.
Ik ben er ondertussen ook redelijk van overtuig dat het gewoon een smoes was. De aandrijving zit ook op de trapas, en de “reparatie” bij de winkel waar ik hem gekocht had, heeft maar een paar minuten geduurd.
Zou anders wel tof zijn, zeg. Indien je lek rijdt onderweg, kun je je eigen band zelfs niet vervangen, tenzij je een hele aanhangwagen met calibratiegereedschap meezeult. Erg onwaarschijnlijk, dus.
Geen fietsenmaker om bij binnen te stappen als het niet absoluut noodzakelijk is.
Ik wil uw waarscuwen,a als je een achterband vernieuwd altijd wiel eruit halen bij de alu frames,en ook bij de elektrische fietsen,fietsenmakers die dat niet doen weten niet waar ze mee bezig zijn ok het kost voor de consument wat meer maar het blijft wel intakt.
niet alle e-fietsen werken op dezelfde manier, krachtsensoren zitten niet overal op dezelfde plaats, voorwielaandrijving, achterwielaandrijving of trapasaandrijving, allen met verschillende sensoren op verschillende plaatsen, bij de ene zal het makkelijker zijn om het de achterband te vervangen dan de voorband, en bij anderen zal het omgekeerd zijn, afhankelijk van waar je sensoren en/of motor zit zal na een wiel- of bandenwissel moeten geherkalibreerd worden. mijn eigen e-fiets heeft een voorwielnaafmotor en de krachtsensor zit in de trapas, m.a.w. achterband vervangen kan zoals bij andere fiets zonder al te veel gepruts en zonder herkalibratie, indien ik vooraan plat rijd en dat wiel moet eruit (waar motor zit) moet wel speciaal gereedschap gebruikt worden maar het grote voordeel is hier: indien de wieldiameter dezelfde blijft en er dus geen veel dikkere/dunnere banden opgezet worden hoeft het ook niet persé geherkalibreerd te worden doordat de sensoren dus in die trapas zitten.
wel is er nog een sensor bij de achterrem, om ervoor te zorgen dat, wanneer je afremt maar je versnellingen lager wil zetten (en dus nog een paar omwentelingen maakt met de pedalen) de motor niet ongewenst in actie treedt op dat moment, bvb. afremmen voor een rood licht en versnelling lager zetten om beter te vertrekken. indien deze remkabel vervangen wordt, moet deze sensor ook geherkalibreerd worden. dit is wat ik vernomen heb over mijn fiets, in de praktijk heb ik nog nooit platgereden, nu al 1.000 km dus al het bovenstaande is louter theoretisch. 🙂
Een binnenband vernieuwen zonder het te demonteren is heel simpel ,koop bij Halford een Gaadi binnenband,dat is een rechte binnenband ,oude band eruit doorsnijden ,Gaadi band ventiel erin de uiteinden tegen elkaar leggen ,buitenband erop oppompen en klaar( de Gaadi band kost wel €12 ) maar nooit meer problemen als je z’n binnenband meeneemt.