Telenet lanceert (2): een dooie mus

Zo, dat liep eventjes goed fout: Telenet zou lanceren, maar toen bleek hun weblog plat te liggen, en ook hun hele website, en aaargh er zal daar wel eens heel harde paniek geweest zijn. 

Tn media

Afijn, de stream van de persconferentie zelf was wél nog online, en hun lokale  Ducco gaf een introductie, waarna de zalmkleurige Inge van Telenet aan de persconferentie zelf begon.  

Trends, volgens Telenet: de consument kiest met heel de familie voor telefoon en televisie, maar voor mobiele dingen zijn de keuzes veel individueler. Telenet is sinds 2006 een beetje en sinds 2009 expliciet actief op de mobiele markt, met handset subsidies en Telenet hotspots.

Klanten hebben Telenet vier dingen verteld:

 1. Te duur: mobiel internet en mobiel GSM-verbruik is veel te duur. Groot gelijk, zegt Telenet. Europees staan wij op de zestiende plaats voor telefoon+data. En voor data staan we op de allerlaatste plaats. 
 2. Tarievenjungle: tariefplannen zijn compleet ondoorschijnend 
 3. Bestaande klanten voelen zich verwaarloosd: alle aandacht gaat naar nieuwe klanten. 
 4. We zitten vast bij onze operator, we kunnen er niet gemakkelijk weg. 

En vandaar: nieuwe lancering. King & Kong. “Veel en belachelijk veel”, zeggen ze zelf: geen datalimieten meer op mobiel. Onbeperkt!!En gratis gebruik van wifihotspots en alles. Vrij weg te gaan (geen opzegtermijn of -kost), en het is minder duur voor bestaande klanten (iedereen in een gezin waar om het even wie al om het even wat van Telenet al heeft). 

De slide zegt al meteen iets meer:

Kingkong 1 png

Euh, “belachelijk veel”? Okay, ze worden misschien de goedkoopste van belgië voor een aantal dingen, maar België was de duurste van heel Europe. En ik vind 1 gigabye belachelijk weinig. Laat staan dat dat “onbeperkt” zou zijn. 

En Mobile Vikings bieden meer aan:

Screen Shot 2012 07 26 at 11 30 53 6hqkHOQaT0 png 725×628

En geef de mens die King en Kong gekozen heeft, laat staan de reclameslogan “Ding Dong King & Kong” een harde stamp. Serieus jongens. 

Enfin ja. Tot zover dus de wereldschokkende aankondiging. 

En ook: tot zover “een persconferentie via Twitter doen”. 

Telenet blog

TweetDeck

TweetDeck 1

Doe mee met de conversatie

15 reacties

 1. De commentaar inzake het datastuk is zeker terecht maar toch ook wel overroepen. U bent misschien een fervente datagebruiker en veel mensen in uw omgeving ook, maar laten we wel wezen, een aanzienlijk deel van de doorsnee Vlamingen komen zelfs met die 500MB vlot toe en dan is dat ‘king’ tariefplan gewoon heel goedkoop. Voor mensen die <500MB per maand gebruiken zijn ze zelfs goedkoper dan Mobile Vikings. Mensen die veel verbruiken zoals u kunnen nog steeds bij MV terecht.

  Opletten dus met uw eigen situatie meteen de waardemeter voor half Vlaanderen te maken want voor zeer veel mensen is dit nu (eindelijk) wel eens een succesvolle aankondiging van Telenet en zal dit ook veel goedkoper zijn.

 2. Ik ben mobiel geen grote dataverbruiker omdat ik via mijn werk bij Mobistar zit. En met Mobistar ben ik al content als ik genoeg ontvangst heb om te telefoneren, laat staan dat ik zou kunnen ergens 3G hebben.

  Vroeger zat ik bij Proximus, en het verschil is echt dag en nacht: ik denk dat als ik mijn telefoon dag en nacht probeer te laten downloaden, dat ik zelfs niet aan mijn datalimiet geraak, zo traag dat de verbinding is (als er al verbinding is, dus).

  Mobile Vikings is niet iets voor mij, vrees ik: de ontvangst is minder goed dan Proximus, en ik ben niet genoeg op de baan.

  Maar dat allemaal nog daar gelaten: de prijzen blijven belachelijk hoog in vergelijking met het buitenland.

 3. Joske, het is ook wel kip en ei. Zonder deftige data-abonnementen zullen mensen minder geneigd zijn om mobiel internet te gebruiken. Zo smoor je vooruitgang in de kiem.

  Trouwens al Generation Connect overwogen, Michel?

 4. Een ander punt is dat de concurrentie meer biedt voor hetzelfde geld of € 5 meer, tenzij je immens veel belt of sms’t, en dan is er waarschijnlijk ook wel een betere oplossing. Zie de vergelijking op userbase.be en misschien ooit ook bestetarief.be. Telenet profiteert van zijn marktpositie en dat mag uiteraard, maar laten we een kat een kat noemen.

 5. Tim,

  Welke andere bieden meer voor hetzelfde geld? Uitgezonderd van MV natuurlijk voor mensen die veel data verbruiken (zie antwoord hierboven). Het tarief King bijvoorbeeld gaat over 150 minuten per maand. Dat is in een doorsnee maand (30 dagen) gemiddeld 5 minuten bellen per dag. Is dat veel? Moest mijn abonnement niet door mijn werkgever betaald worden voldeed ik perfect aan dit profiel als beller. De sms’en (10.000) zijn zo goed als onbeperkt want dat haalt niemand en zoals ik hierboven al stel, een aanzienlijk deel van de mensen benaderd zelfs geen 500MB. Sterker nog, de meesten komen zelfs nog niet aan 100MB. Ook al omdat er steeds meer alternatieven komen voor 3G zoals homespots/hotspots en andere systemen.

  Dus nogmaals voor mensen die wel eens bellen en sms’en en die geen pakken data verzetten (<500MB) zie ik niets voordeliger op de markt.

  Ik recapituleer even: Is het goed voor mensen die wel wat data verbruiken: neen, niet te overwegen.
  Het is echter wel goed voor mensen die zeer veel sms'en of die wel wat bellen en sms'en want er zijn weldegelijk mensen die meer dan 1000 sms'en sturen per maand en die meer dan 1u bellen per maand en die daarbij geen 500MB data verzetten. Voor deze mensen is MV totaal niet interessant want wat heb je aan 2GB als je er slechts een fractie van gebruikt? Juist ja, niks.

  Telenet heeft al een pak domme aankondigingen gedaan in het verleden, maar neutraal beschouwd is zeker dat King tarief gewoon een sterk aanbod. Misschien niet voor u of voor mij maar voor een aanzienlijk deel van de markt best wel. De kritiek dat het niet kan tippen aan de data van MV e.d. vind ik bij de haren gegrepen gezien ieder met iet of wat IQ inziet dat Telenet de grote dataverbruikers niet wil aanspreken. Die discussie/kritiek is dus eigenlijk naast de kwestie voor mij.

 6. Het argument “niemand verbruikt dat” is géén argument.

  Beeld u in dat er overal degelijke 3G zou zijn, met écht onbeperkt verbruik, voor pakweg 10 euro per maand.

  Zou her verbruik dan nog zo laag zijn?

 7. Tja en als ik voor 5 euro onbeperkt zou kunnen bellen, sms’en en surfen wat dan? Maar met wat als zijn we niks he. net als ‘in het buitenland dit’. Tja maar ik woon, werk en leef in belgië… Dus dat is allemaal irrelevant. Met de mogelijkheden die er vandaag zijn, de tarieven op de gehele markt enz. enz. kortom in het huidige kader, is dit een zeer goed aanbod. in de ideale utopische wereld misschien niet, maar wees dan ook eerlijk en geef toe dat op MV na, voor mensen die meer data verbruiken, al de rest het nog veel slechter doet. Dan hier meteen kritiek zitten geven op één van de betere tariefplannen die de laatste jaren verschenen is is gewoon goedkoop en kort door de bocht. Zeker als je al moet beginnen schermen met ‘wat als’…

 8. Voor alle duidelijkheid: deze abonnementen zijn niet rechtstreeks gericht op mensen die vooral gebruik maken van mobiele data. Mobile Vikings is al jaren een zeer goede provider voor prepaid, en dat weet Telenet maar al te goed. Als ze wilden, hadden ze hier al lang op ingespeeld kunnen hebben. Maar mensen die bij Mobile Vikings zitten, zitten goed. En ook dat weet Telenet.

  Het gaat nu net over het andere (overgrote) deel Vlamingen, die gewoon willen dat ze van alles gebruik kunnen maken, en dat voor weinig geld. En daarin is Telenet geslaagd. Steeds meer en meer mensen willen onderweg gebruik kunnen maken van internet. Heb je daarvoor onmiddellijk 2 GB nodig? Neen. Zeker niet wanneer je ook nog eens op steeds meer en meer plaatsen gebruik kunt maken van Telenet Hotspots en Homespots.

  Kritiek is snel gegeven, zeker op grote operatoren. Vaak is die kritiek ook terecht; hoe groter het bedrijf, hoe groter de kans dat er iets kan mislopen. Telenet heeft echter niet geflopt met hun King en Kong abonnementen. Waarom? Omdat het hier over ABONNEMENTEN gaat.

  Bijkomend: ik ben zelf ook al hele tijd MV klant en ben hier vrij tevreden over. De 3G dekking kan beter, maar hier wordt wel steeds aan gewerkt.

 9. @Joske:

  “Tja en als ik voor 5 euro onbeperkt zou kunnen bellen, sms’en en surfen wat dan?”

  Wat dan? Wel, ze zouden mij nog geld mogen bijgeven, of ze zouden het volledig gratis mogen maken: ik ga er geen minuut extra voor bellen of geen sms meer voor sturen.

  Dat is het punt dat Tim hierboven ook al maakte, over het kip en het ei. Dataverkeer is zo duur en coverage is zo slecht dat het niet gebruikt wordt. Het is niet dat er geen vraag naar is.

  Als er een econoom in de zaal is, zal die u het verschil haarfijn kunnen uitleggen: zelfs al was gezond eten gratis, dan nog zouden we er geen honderd kilo per dag van eten. Maar maak gezond eten tien keer duurder dan nu en salami en chips tien keer goedkoper, en we eten meteen allemaal ongezond. Als ik dan zou klagen dat groenten en fruit te duur zijn, zou jij dan ook zeggen “jamaar, de doorsneemens eet toch alleen maar chips en salami”?

  “Maar met wat als zijn we niks he. net als ‘in het buitenland dit’. Tja maar ik woon, werk en leef in belgië… Dus dat is allemaal irrelevant.”

  Neen, net verdorie uiteraard niét.
  Zoals Telenet het zelf in zijn persconferentie zegt: België is het duurste land van heel Europa voor mobiel dataverkeer. Dat is een aberratie.

  Voor alle duidelijkheid: mij maakt het door de band niet uit. Ik woon op tien minuten fiets van mijn werk, en ik ga niet veel uit huis. Mobiel internet, niet echt mijn probleem.

  Maar als ik twee weken op vakantie aan de zee zit, zonder televisie en zonder internet, dan ben ik van de wereld afgesloten. Als het is zoals vorig jaar, dan moet ik op zoek gaan naar een plaats waar er een Telenet-wifi-hotspot is, want telefoneren laat staan internetten via Mobistar in Oostduinkerke? Vergeet het.

  Maar stel nu nog dat er 3G zou zijn, en stel nu nog dat Mobistar mij zou toelaten om de internetverbinding van mijn telefoon te delen met mijn computer: 2 gigabyte, dat is minder dan één film downloaden.

  En als ik het bij streamen zou houden: ik durf niet uit te rekenen hoeveel keer ik daarmee naar het avondnieuws en een paar verslagen van de Olympische Spelen zou kunnen kijken. En noem het belachelijk, maar ik zet graag eens de video aan als ik met mijn dochter spreek, ja.

  Dat van die “niemand heeft zoveel data nodig” vind ik dus ronduit kul.

  En ik wil gerust geloven dat het een uitstekende formule is voor België, maar voor mij persoonlijk is het belachelijk veel geld voor belachelijk weinig. En voor zover ik mij kan herinneren, bevinden we ons niet op één of ander eiland in de Stille Zuidzee, maar in het midden van de Europese Unie. En mogen we ons dus wél vergelijken met het buitenland, och here een paar tiental kilometer van ons verwijderd, waar we ook zijn in België.

 10. Mooi verhaal, maar is de kern van het verhaal nu net niet dat er amper mensen bezig zijn met films downloaden of streamen via 3G op hun mobiel? Om eerlijk te zijn, ik zie mijn ouders het niet doen, zelfs niet met de allerbeste 3G coverage van de wereld. Ik wil gerust volgen in het gegeven dat emet lagere tarieven en betere coverage er doorsnee meer gesurft zou worden over 3G, maar een aanzienlijk deel van de bevolking heeft echt wel andere interesses, hoe moeilijk dat ook te vatten is voor u (blijkbaar). Zoals ik al zei, mijn ouders zouden zelfs in Japan amper 3G/4G gebruiken.

  Ik zeg dus niet: ‘niemand heeft zo veel data nodig’; ik zeg wel: er zijn een pak mensen die i.t.t. bijv. u niet zo veel surfen op hun mobiel. Ik ken mensen die bij MV zijn bijvoorbeeld die ongeveer 200MB per maand verbruiken. Zij kunnen nochtans 10x meer verbruiken. Toch doen ze het niet. Nochtans hebben ze de mogelijkheid… Ik blijf er bij, u veralgemeent te veel uw eigen profiel naar alle anderen op de markt.

 11. Ik veralgemeen mijn profiel niet naar andere mensen, ik kijk gewoon iets verder dan zes maand in de toekomst. 🙂

  En het moet zijn dat alle andere landen in Europa (letterlijk alle andere landen in Europa, als we Telenet zelf mogen geloven) het wél belangrijker vinden dat het goedkoper is. Maar goed.

 12. Inderdaad. Hoelang eer die formules nog eens substantieel veranderen? En als iedereen tegen zijn limieten zat bij MV (of elders), dan volstond één formule voor de hele wereld. Neemt niet weg dat de normen die Telenet hanteert, niet toekomstbestendig zijn.

 13. alle zijn gericht op de jeugd 1000sms of onbeperkt !!
  kom zeg mijn gsm is om te bellen
  colruyt kan men kiezen hoe je krediet opbeld,maar nog te duur
  Mv is mij wel de beste maar ipv 1000sms zou men meer belkrediet moeten hebben(keuze) dan zou voor mij de ideale zijn

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.