Afscheid van een vriend

De kogel is door de kerk. De liefde is er nog altijd, maar het moet ook van twee kanten komen, en liefde alleen is niet genoeg. 

Ik heb iets minder dan tien jaar Genbox gebruikt, en ik was er enorm content van. Tot pakweg 2010 was het met onnoemelijk veel voorsprong het allerbeste genealogieprogramma ter wereld. 

Zonder enige overdrijving: het beste, hands down. Beste grafieken, beste rapporten, beste manier van omgaan met conflicterende gebeurtenissen, beste manier van omgaan met getuigen en bronnen, beste meertaligheid, beste manier van omgaan met plaatsen… gewoonweg buitensporig uitstekend. 

Het probleem: het programma bestaat enkel voor Windows, de laatste update dateert van vijf jaar geleden, het is een closed source commercieel ding, en het wordt ontwikkeld door één persoon, die om het jaar of zo een teken van leven geeft. Dit was het allerlaatste, en sindsdien niets meer:

En ondertussen zijn er dingen die toen ondenkbaar waren maar nu normaal: integratie met kaarten via Google Maps of OpenStreetMap, beter omgaan met multimedia, om er maar twee te noemen.

Genoeg is genoeg, denk ik. Tijd voor een verhuis. Ik heb Gramps gedownload en geïnstalleerd. Het is (nog) niet voor iedereen, maar het ziet er veelbelovend uit. 

En dan ga ik eens systematisch al mijn onderzoek herbekijken. Bronnen opzoeken en documenteren, foto’s systematisch opslaan, bronvermeldingen harmoniseren… Een kleine vijfduizend namen, met de hand opgezocht over de jaren: véél werk.

Die opzoekingen in burgerlijke stand en parochieregisters, zou dat nog altijd zo lastig zijn? Of zou dat al min of meer digitaal kunnen? Spannend!

Doe mee met de conversatie

4 reacties

  1. Voorlopig zweer ik nog bij TMG, vooral omdat ik er juist tegenop zie om al die data te converteren en dan uit te zoeken of nog het nog steeds in sync is. Het goede eraan is dat het met behulp van SecondSite ook capabel is een meer dan behoorlijke web-output te maken. TMG is echter bezwaarlijk een modern stuk software te noemen en vooral aan de trage kant, dus misschien toch eens wat testen met Gramps dus…

    1. Ik ben weggevlucht van TMG. De DOS-versie was uitstekend, maar de overstap naar Windows is mislukt. En ik kan de mens die het maakt niet af: de manier waarop hij met beleefde feedback omging, was beneden alle peil. 🙂

  2. Hoe scoort Gramps in vergelijking met (gratis versie van) MyHeritage?
    Dochter moest tegen vandaag stamboompje (broer, ouders en grootouders) maken met foto’s. Ik dacht, hey, laten we gewoon een diagram van MyHeritage gebruiken. Maar nee, ik kreeg Zoon er niet bij op, zonder er mijn vrouws en mijn broers en zussen er bij op te zwieren, en dat was niet de bedoeling. Na wat gevloek terug naar één per één fotootjes afdrukken en opkleven…
    Ik ben wat lastig nu op MyHeritage; ik heb er al de hele morgen geen woord tegen gezegd 😉

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.