Zegt Bram, naar aanleiding van vorige post:
Ah, vandaar de naam Zelie. Ook nog (pardon my curiosity): 45 jaar in’t kasjot?
De naam Zelie, van onze oudste dochter, komt inderdaad van Zelie Marie Vuylsteke, de oudste zus van de grootvader van mijn grootvader. Op de een of andere manier is die naam altijd in de familie gebleven: mijn grootvader was Arthur Oscar Marie Zelie Vuijlsteke en zijn vader was Mauritius Leopoldus Zelia Vuylsteke.
Ik was altijd al gefascineerd door die naam, en vandaar dus de naam van onze oudste: Zelie Marie Anna.
En wat die gevangenis van Arthur Vuylsteke betreft…
Arthur Vuylsteke is in 1858 geboren in Ieper. Zijn ouders waren (zeer) kleine zelfstandigen: vader behanger, moeder winkelierster. Na zijn middelbare school begonnen als boventallige (“surnuméraire”) in de gevangenis aldaar. Er kwam een plaats vrij (ook als boventallige) in de gevangenis van Leuven, en hij trok er als twintigjarige naartoe.
Daarna ging hij naar de (oude) gevangenis vanTurnhout en een stapje hogerop: derde bediende. Hij was twintig jaar, en het was geleden van de Napoleontische oorlogen dat er nog een Vuylsteke uit Ieper weggegaan was.
Arthur leert in Turnhout Marie Dehouwer kennen; ze blijven in contact als hij na twee jaar een promotie krijgt en in 1881 in de Nieuwe Wandeling in Gent tweede bediende kan worden.
In 1883 trouwen Arthur Vuylsteke en Marie Dehouwer. Ze wonen in een huisje in Gent, en krijgen kort na elkaar twee zoons: Jules in 1884 en Henri in 1885.
Marie is hoogzwanger van Maurice als de familie het nieuws krijgt dat Arthur voor zijn werk naar Kortrijk zal moeten verhuizen. Maurice (de vader van mijn grootvader) wordt nog in Gent geboren, in oktober 1887, maar zijn broer Clément wordt in 1889 geboren in Kortrijk.
Het gaat goed met de carrière van Arthur: hij wordt eerste bediende in de recentachtig gerenoveerde gevangenis van Brugge, en het gezin verhuist in 1890 naar Brugge. In mei 1891 wordt Joséphine er geboren, maar het nieuws wordt wat overschaduwd door de ziekte van hun tweede zoon Henri. Wegens drie kinderen en een zwangere moeder in huis, wordt hij door zijn grootouders verzorgd in Ieper. En ’t is niet goed: twee maand na de geboorte van Joséphine sterft Henri. Hij was vijf jaar oud.
Het blijft bitterzoet: in augustus 1893 wordt Rosa geboren, maar in november 1893 sterft de oudste van de kinderen — Jules werd in november 1893 voor eeuwig negen jaar.
De jongste, Emile, wordt in 1897 nog in Brugge geboren, maar het werk van Arthur neemt een nieuwe vlucht. Hij heeft na en tussen zijn uren bijgestudeerd, en met een korte tussenstop in 1900 in Leuven, strijkt hij definitief neer in Gent, als boekhouder van de Nieuwe Wandeling.
Hij werkt er tot zijn zijn pensioen in 1923. Kijk, hier staat Arthur Vuylsteke links op de foto, een paar jaar voor zijn pensioen:
De twee meisjes bovenaan de foto zijn Joséphine en Rosa, die toen nog bij hun ouders woonden en de rest van hun leven niet getrouwd zijn. De vrouw in het midden is Marie Dehouwer, de knappe jongeman in de strandzetel is de jongste zoon, Emile.
Zoon Georges staat er niet op. Dit is hem rond dezelfde periode:
De vrouw rechts op de foto hierboven is Emma Myin, de dochter van de tweede man van de moeder van de vrouw van Maurice, die niet op de foto staat. Maurice was op dat moment waarschijnlijk aan het werken, als “représentant des deux Flandres” bij L’Oxhydrique internationale.. Kijk, hier is hij aan het werk, aan het demonstreren op een beurs:
Maurice was toen al getrouwd, en zijn zoon Arthur, mijn grootvader, zat op de lagere school:
Arthur Vuylsteke is 94 geworden. Hij stierf in 1953 en maakte het nog mee dat hij overgrootvader werd. Dit is hem met zijn zoon Maurice, kleinzoon Arthur en achterkleinzoon Marc, mijn vader:
Reacties
6 reacties op “Familiegeschiedenis: Zelie, en Arthur in ’t cachot”
Ha ! Bram heeft blijkbaar geschreven wat ik dacht maar waarover ik zweeg …
Mooi!
Louis is arthur!
Aha, niet in den bak, maar aan den bak 🙂
Zijdelings: uwen Louis trekt ferm op uw grootvader Arthur!
Wat leuk om zo op de hoogte te zijn van je familiegeschiedenis. Mijn familie is zover uit elkaar gevallen dat ik de naam van mijn oma niet eens meer weet…
[…] Besloten om van genealogieprogramma te veranderen. En de bijhorende dataconversie en oude familieverhalen. […]