Pedagogische facultatieve vrije lang weekend dag

Er zijn veel dingen waar ik niet veel van snap. Eén van die dingen is het concept “pedagogische studiedag”. 

Ik stel mij een soort bijscholing voor, ingevuld door scholen naar eigen inzicht en vermogen, met misschien een mengeling van zakdoekje leggen en rollenspelen en teambuilding en een lezing van een plaatselijke expert in ‘t één of ‘t ander. 

Ik hoor van sommige leraars dat ze het meestal verloren tijd vinden, ongemeen onboeiend, en dat ze er het nut niet echt van inzien — maar ik heb ook al van mensen gehoord die het echt wel interessant vinden, afhankelijk van wat er precies georganiseerd werd. 

Er zijn er zo een paar per jaar, één of twee denk ik. Waarop leerlingen vrijaf krijgen. 

En dan is er nog het concept “facultatieve vrije dag”. Ik stel mij daar iets bij voor als een op voorhand vastgelegde baaldag voor een hele school. Waarvan er ook een paar zijn per jaar. Dat leraars en leerlingen ook vrijaf krijgen. 

Maar kan iemand mij eens uitleggen waarom die dagen altijd in het verlengde van een weekend lijken te liggen? En waarom dan alle leraars tegelijk moeten weggaan? 

Vorige vrijdag was er pedagogische studiedag, en maandag was er een facultatieve vrije dag. Of omgekeerd, sla me dood: het gevolg is dat alle kinderen van de hele lagere school thuis mochten blijven op vrijdag en maandag, dat er overal naar opvang voor twee dagen mocht gezocht worden, of dat er vakantie mocht genomen worden op het werk. 

Fijn hoor, een lang weekend voor de kinderen. Maar als er al niet zo enorm veel vakantiedagen op een jaar zijn, is het ook knap vervelend, van die verrassingskindervakantietjes tussendoor. 

En dan vraag ik mij af: kunnen ze dat niet zo organiseren dat er maar een helft van de leraars vanonder muist? En dat de rest voor een vervangprogramma op school zorgt, film kijken of zo? En dan de week erna, de andere helft op studiedag, en de andere helft werken? Zou dat niet gemakkelijker zijn? 

Of dat ze die dagen op een woensdag houden, als er toch al een halve dag voor opvang van kinderen moet gezorgd worden?

Doe mee met de conversatie

13 reacties

 1. Bij ons is dat vaak op een woensdag. Zou het kunnen dat één pedagogische studiedag op een andere weekdag gelijk staat aan twéé pedagogische studiedagen op een woensdag, vanwege halve dag?

  1. Bij ons zijn die pedagogische studiedagen inderdaad ook altijd op een woensdag, da’s wel zo makkelijk. Die facultatieve verlofdagen, daar krijg ik ook grijs haar van – al krijgen we die data wel aan het begin van het schooljaar (maar de eerste was al op… vrijdag 28-9!)

 2. vorige maandag (1/10) : “plaatselijke verlofdag”
  boodschap op internetkalender: “Vandaag is het geen school. Geniet van je extra vrije dag !” heb dan maar dagje overuren opgenomen en idd van de vrije dag genoten met de dochter.

  volgende woensdag (10/10): pedagogische studiedag

  we maken er maar het beste van … :o)

 3. een school kiezen die opvang voorziet op die dagen zoals ik gedaan heb… (niet dat dat de overtuigende factor was om voor die school te kiezen maar het is een leuke bijkomstigheid :-))

 4. Ja euhm. School is niet “opvang voor kinderen terwijl de ouders werken”. School is onderwijs.
  Ped studiedagen zijn er voor bijscholing, want onderwijs hoort actueel te zijn.
  En die facultatieve dagen moeten de ouders kennen in juni van het jaar ervoor.

  1. Ja euhm.

   Hoort ge mij of iemand anders ergens zeggen dat ik vind dat de school “opvang voor kinderen terwijl de ouders werken” is, wat die aanhalingstekens errond suggereren? Hoort ge mij zeggen dat ze de pedagogische studiedagen moeten afschaffen? Nee toch?

   “Ped” studiedagen zijn er voor bijscholing, ik ben daar helemaal voor en ik heb zelfs al leraars gesproken die ze niét in de regel kul vinden. Het enige dat ik zeg, is dat ik het redelijk ambetant vind dat het in de praktijk lastig georganiseerd is.

   En ik stel voor om de helft van de leraars te sturen in plaats van allemaal, zodat die arme bloedjes van kinderen een dag extra onderwijs kunnen krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van eens iets anders dan de traditionele lessen. Een film of zo.

   En die facultatieve dagen, ja, ik weet dat “de ouders” ze moeten kennen. Ik, als één van die “de ouders”, vind het gewoon redelijk ambetant dat er maar van uitgegaan wordt dat we dan wel nog wat extra vakantiedagen zullen nemen, uit onze royale reserve vakantiedagen.

   1. Mijn opmerking ging over “En dat de rest voor een vervangprogramma op school zorgt, film kijken of zo?” Dat is opvang, toch?

    In de scholen van Stad Gent is er trouwens opvang op studiedagen, vakantiedagen, en al de rest. Dus ik denk dat het afhangt van inrichtende macht. Voor mij was dat bepalend bij de keuze van school.

    Dat van ped. studiedag schrijven ipv pedagogische was omdat ik op mijn gsm aan het typen was en dat niet kan. of haat. of allebei.
    Ik hoor heel vaak dat pedagogische studiedagen eigenlijk extra verlofdagen zijn, want ze moeten dan toch niet werken. En ze hebben al zo veel verlof. Dat is grof.
    Wat betreft half om half: ik heb weet van een aantal invullingen van zo’n pedagogische studiedag waarvoor het hele team aanwezig moet zijn, bijvoorbeeld pictos (http://pictos.ictbeleidstool.be/). Daarnaast kosten sprekers/workshops meestal veel geld, dus wil men zoveel mogelijk mensen in één keer daar krijgen. Zoals overal zullen die nascholingen op de ene plaats nuttiger worden ingevuld dan op de andere, maar ik vind dat systeem om dat verplicht op een werkdag te doen zeer goed. Om iedereen mee te krijgen.

    Die verlofdagen: ik breek mijn hoofd over waar die eigenlijk vandaan komen. Ik vermoed de officiele feestdagen die onderwijsmensen niet hebben wegens dan al vakantie? Of zoiets. Vakbonden, ongetwijfeld 🙂 Ik geloof dat de meeste scholen die opnemen om bruggen te maken, als een feestdag bvb op een dinsdag valt of….
    Enfin, ik bedoelde alleen dat een school die verplicht tijdig moet doorgeven. Eind schooljaar ervoor. Wat in principe zou kunnen betekenen dat ouders zichzelf kunnen organiseren: mensen die wel vrij hebben kunnen andere kindjes opvangen enzo. Niet?

    Vorige week was er bij ons op de ouderinfoavond iemand die zich afvroeg waarom de school om half negen al begint en zo vroeg gedaan is, omdat dat toch niet aangepast is aan de huidige manier van leven en flexibele werktijden. Want iedereen begint nu toch zo later te werken? En het is zo druk ‘s morgens om iedereen klaar te krijgen. Uhuh.

 5. Uiteraard is school geen “opvang”, ik denk dat Michel de laatste is die dat zal beweren, en leerkrachten moeten vanzelfsprekend de kans krijgen extra opleidingen te volgen. Maar een school hoort m.i. ook rekening te houden met het normale werkritme van volwassen mensen. Zo is het mij een raadsel waarom op vrijdag de kleuterschool een uur vroeger stopt dan op andere dagen. Of waarom er op studiedagen of extra verlofdagen geen opvang wordt voorzien. Nu kun je zeggen: dat hoort er allemaal bij als je kinderen hebt, maar dat is me wat al te gemakkelijk. In de blogpost sprake is er dan ook sprake van een “vervangprogramma”, dat zeker wel educatief kan zijn – het hoeft geen ren-je-rot-dag te worden. Scholen mogen daar best wel wat creatiever en maatschappijvriendelijker mee omgaan.

 6. Middelbaar onderwijs : 1 pedagogische studiedag, in het katholieke net NIET op te delen in twee halve (Ik ken de regels niet van de andere netten). 2 facultatieve verlofdagen, bv. om brug te maken of plaatselijke gewoontes (Bv. Waregem Koerse op dinsdag in sept.).
  De school kiest zelf waar ze de facultatieve dagen zet, maar moet dit inderdaad heel erg op voorhand geregistreerd en gecommuniceerd worden.
  Voor de rest durf ik mij niet in de discussie mengen, er zijn al vooroordelen genoeg.

 7. Een geluk dat uw bloeikes steeds welkom zijn op uw werk of dat ge,onghoord !, zomaar moogt thuiswerken als de nood er is… 🙂 leraars kunnen niet genoeg bijveschoold worden me dunkt…

 8. Hallo, is hier iemand die in het onderwijs STAAT? Misschien kan die zijn/haar facultatief licht laten schijnen, Kaat.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.