Greater Fuckwad Theory, revisited

Herinner u, uit een ver verleden, John Gabriel’s Greater Internet Fuckwad Theory:

Fuckwad

Normale persoon + anonimiteit + publiek  = complete klootzak. 

Ik kon er mij helemaal in terugvinden, in Gabriel’s theorie, en ik zag ze dag na dag bevestigd overal een beetje op het internet. 

Het schoolvoorbeeld, jaren aan een stuk, waren de reacties bij Het Laatste Nieuws en gelijkaardige: de meest degoutante smeerlapperij, een mens vraagt zich af hoe sommige van die commentaarders zichzelf in de spiegel dierven bekijken. 

Maar het fijne van een theorie is dat het een theorie blijft: geldig tot bewijs van het tegendeel. En kijk, ik ben er ondertussen wel zeker van dat we de Greater Internet Fuckwad Theory mogen ten grave dragen. 

Eén na één worden websites en reageerplaatsen minder anoniem. Knack, bijvoorbeeld, zet al een tijd deze onder elk artikel:

Het is voortaan alleen nog mogelijk om onder uw eigen naam te reageren op artikels op deze website. Knack.be zal de registraties van gebruikers controleren om sneller op te treden tegen ongepaste reacties.

En dan zijn er nog al die plaatsen waar een eigen reageersysteem gewoon vervangen is door een Facebook-ding, waar mensen dus met hun eigen (meestal praktisch volledig publiek) Facebookprofiel reageren. Clint.be, bijvoorbeeld. 

En dan denkt een mens: het zal er hier nu wel wat minder goor aan toe gaan, nu ze weten dat allemaal in hun eigen naam is, en dat kinderen, vrienden en kennissen kunnen zien wat ze zeggen. 

Heh. 

Het is zoals in de tijd bij Big Brother op tv: een dag of twee schroom, maar daarna is iedereen blijkbaar vergeten dat er camera’s hangen.

En zo krijg je dan een sympathiek uitziende meneer uit Langdorp, die vorig jaar nog grootvader geworden is, in zijn jeugd nog motocrosser was, waarvan ik weet hoe hij eruit zit, waar hij gewerkt heeft, welk automerk hij heeft, wat zijn hobby’s en favoriete voetbalkploegen zijn, die zonder de minste gène zijn opinie over de vreemdelingen urbi et orbi zet:

Het gaat van kwaad naar erger met al het vreemd crapuul, nee, allochtoon mag men niet meer zeggen, hier in dit verdorven landje waar politici corrupt en machtsgeil is en hiervoor de eigen bevolking discrimineert en uitmelkt! Walgen doe ik hiervan! Mijnheer de rechter zal wel mild zijn voor dat crapuul of anders is er wel een lepe advokaat die procedurefouten vindt, daar kan je van op aan! Spijtig voor de ‘ brave , ingeburgerde mensen van vreemde origine die hier ook het slachtoffer van zijn.

Een mens zal er als Marokkaan of Turk maar mee moeten samenwerken, denk ik dan. Of door bediend worden aan een loket, of zo. 

En zo weet ik ondertussen bijvoorbeeld ook van een meneer die naar “de domste school ooit” ging die zijn “toekomst omzeep” maakte, die sinds juni 2012 samen is met een lerares wiskunde uit Aalst, dat hij gisteren nog illegaal films aan het downloaden was, met welke Vlaamse actrice hij graag eens zou “titfucken”, en precies hoe kwaad hij is op de “andere voogt” van zijn zoon en hoe die daar altijd met ziektes van terugkomt. 

Of pakweg bij dit artikel, dat om te lachen was, waar ene Robby uit Hasselt, al samen met Leslie sinds eind 2009, echt wel niet om te lachen “dieje mens die da beslist heeft moeten ze anaal verkrachten met een cactus” poneert. En daar 24 likes op krijgt. 

Tja. Misschien is het inderdaad gewoon beter om het allemaal zonder filter op de wereld los te laten. Zonder illusies over de mensen rond u leven, da’s misschien ook wel goed. 

6 reacties op “Greater Fuckwad Theory, revisited”

  1. Maar serieus, ik snap dat eigenlijk niet goed. Misschien gooi ik ook teveel op het net om goed te zijn, maar zo’n vijandig wereldbeeld dat sommige mensen hebben. Je zou denken dat ze blij zijn als ze morgen naar Noord-Korea mogen verhuizen. Ik vraag mij altijd af of die mensen ooit eens een fijne dag hebben. Hoe lastig moet dat niet zijn, zo 10,000 kilo achterdocht en bitterheid meeslepen?

  2. Vele frustraties die leven onder de bevolking zijn volkomen terecht en daar gaan goedbedoelde betuttel-sessies niets aan veranderen.

  3. Toegegeven, ik had niet verwacht dat er zoveel reactie op mijn artikel zou komen. Geweldig om zien hoe mensen zich daarin kunnen verliezen enerzijds. Anderzijds behoorlijk eng om vast te stellen hoe weinig mensen de satire van HNVM kunnen inschatten.

  4. Mja, misschien toch maar niet, die filterloosheid. Mijn filter is simpel: ik scroll nooit zo ver door dat ik de commentaren te zien krijg. Behalve bij De rechtzetting. Daar zijn ze gewoon te grappig.

    Terloops: ondertussen heeft Robby al 42 likes. Hoera voor de mensheid.

Reacties zijn gesloten.