Luchtverkopers

Domeinnaamverkopers verkopen lucht, zegt Johan Vande Lanotte. 

En het is hilarisch om te zien hoe de ene na de andere op de sociale mediats nijdig wordt, woedend, pissig, en een resem andere al dan niet pseudo-emoties meent ten berde te moeten brengen. 

Ik heb ook nog domeinnamen verkocht. Dat was lucht verkopen. Serieus: lucht. Twee keer niets. 

We hebben het niet over hosting van websites of maildozen of zo hé: gewoon, iemand vult een formulier in bij één van die mensen die van dns.be een domein mogen verkopen, en hopla, kassa kassa, domein verkocht. 

Een vergelijking? Het is alsof er één instelling zou zijn die centraal alle telefoonnummers in een register opslaat. En dat die instelling de toestemming geeft aan derden om telefoonnummers te verkopen. Wil je een telefoonnummer? Dan moet je naar één van honderden bedrijven en bedrijfjes die er verkopen. Die gaan allemaal naar dat centraal register kijken of het nummer nog beschikbaar is, en als dat zo is, dan kan het van jou worden. 

En dan betaal je daar een bedrag voor. Maar pas op: het ene bedrijf zal het u voor één jaar verkopen, een ander zal het voor langer proberen doen. Eén bedrijf zal er u een abonnement bij proberen geven, een ander zal proberen om er ook nog een antwoordapparaat bij te verkopen, of een telefooncentrale. 

Maar zelfs al koop je geen abonnement of telefoon, dan nog komt het bedrijf na een jaar terug om nog eens geld te vragen, voor het recht om het telefoonnummer te mogen op uw naam staan hebben. 

 

Wat ik zou willen: ik ga naar dns.be, ik koop daar een domeinnaam, en dan zegt dns.be mij wat ik kan doen met die domeinnaam. 

E-mail ontvangen op @domein.be? Dat kan op één van de volgende manieren (gaande van volledige mailafhandeling tot enkel een MX-record naar GMail of iets anders, etc.).

Een website hebben op domein.be? Als je zelf een site wil hosten op een eigen server en alles zelf doen, kan dat zó. Als je een bestaand website-adres (domein.wordpress.com, domein.tumblr.com, …) wil koppelen aan domein.be, dan doe je dat zó.

En dan telkens een duidelijke, niet-commerciële uitleg. Neutraal. Zonder al dan niet min of meer leugenachtige poging tot klantenbinding en extra-diensten-verkoop. 

Misschien moet dat dan een overheidsbedrijf worden. Misschien moet dat dan wel DNS-diensten aanbieden op een gebruiksvriendelijke manier, zodat iedereen die dat wil daar een A of een MX of een CNAME kan bijmaken. Of misschien niet. 

Maar dat het in ieder geval beter wordt dan het nu is. 

Doe mee met de conversatie

31 reacties

 1. Ik geloof daar niet. Die concrete invulling waar je op doelt, is zo specifiek voor iedere leverancier, dat dat niet te onderhouden is. En al wat generieker is, zal te technisch zijn voor uw doelgroep.

  1. De technische invulling mag door om het even wie ingevuld worden. Het gaat om het equivalent van een telefoonnummer op uw naam zetten.

   En dan een bullshit free zone waarin uitgelegd wordt wat je ermee kan doen.

   1. Door om het even wie? Dat is nu al zo. Iedere provider heeft wel een (goede of minder goede) pagina met uitleg.

    1. Ik wil een domeinnaam kunnen op mijn naam zetten *zonder* dat ik meteen ook al hosting en een site en een mailadres wil. En *dat* zou moeten centraal en transparant zijn.

     En zolang ik mijn domeinnaam gebruik, zie ik niet in waarom ik nog voor de domeinnaam zelf zou moeten bij betalen. Hosting, dat verbruikt electriciteit en diskruimte en bandbreedte en zo. Een domeinnaam hebben? Dat is lucht, en toch moet ik daar elk jaar voor betalen.

     Dat is bedriegtenboel.

     En die uitleg is bij de ene al wat meer bullshit bingo dan bij de andere. En er zullen er niet enorm veel zijn die u zullen zeggen “pas op, het kan ook allemaal gratis bij A B en C”.

     1. Enkel een domeinnaam is lucht? Dat zullen de DNS providers u graag horen zeggen 🙂
      Dat een domeinnaam an sich relatief duur is, da’s wat anders. Maar kostenloos? Nee.

     2. We kunnen het er wellicht over eens zijn dat het minder dan 34 euro per jaar is? Bij Combell bijvoorbeeld kan het niet voor minder dan dat, namelijk (en neen, ik heb niet “U krijgt twee webpagina’s cadeau. Zonder dat u een hostingpakket moet betalen! Ideaal voor een kleine website die dient als visitekaartje.” nodig, écht niet).

      🙂

     3. “een domeinnaam hebben? Dat is lucht”. Daar ben ik het niet helemaal mee eens, Michel. Dan is een merknaam hebben ook lucht. En toch moet je daar ook voor betalen om die te laten registreren. Los van de hele technische kant van de zaak, is er vooral ook intellectueel eigendomsrecht mee gemoeid vind ik.

     4. As die registratie méér zou inhouden dan enkel nakijken of die bepaalde combinatie van letters nog niet door iemand anders ingenomen is, dan eventueel wel, ja.

      Maar dat is nu niet het geval — en ook daar, dacht ik, was Vande Lanotte niet content mee.

      Vroeger, toen was het onmogelijk om bijvoorbeeld “computers-vermeulen.be” te registreren als je niet kon bewijzen dat je bedrijf inderdaad Computers Vermeulen was, en dat jij in naam van Computers Vermeulen mocht handelen.

      Sinds je bij derden kan registreren, is dat niet meer het geval.

 2. Mjah, ik vind dat politici nuttigere dingen te doen hebben dan zich te moeien -of beter revancheren- met de webwereld waar ze sowieso weinig tot geen verstand van hebben. Betreffende minister zou misschien zich bezig houden met de vraag hoe het komt dat elektriciteit zo duur is en de rol die hij daarin zelf heeft gespeeld. Maar tjah, wie ben ik…

   1. Dat pipo Vdl maar niet vergeet dat van die 35 euro er 7 btw zijn, dat er belastingen en sociale bijdragen worden betaald op de lonen en winsten. Overigens doet DNS meer dan enkel nakijken. JE domein in quarantaine houden bv, voor de vergeetachtigen. Verder heeft 99% van de mensen die een domein willen hosting nodig of hebben ze al websites en zodoende is het voor hen veel makkelijker alles gecentraliseerd te hebben bij 1 bedrijf.
    Waarom u precies die 1% met bizarre wensen/verlangens als rechtvaardiging aangrijpt voor dit dwaze standpunt van dolgedraaide politicus is mij niet meteen duidelijk.
    En dat ik eens mag grijnzen als een politicus anderen beschuldigd van gebakken lucht te verkopen neemt u me vast niet kwalijk.

    1. Overigens doen die bedrijven wel de klantenadministratie en support he. Mocht dns dat zelf doen gaan de prijzen allicht omhoog!

    2. *geeuw*

     Beginnen met “pipo vdl” zet u al meteen in een hoekje tesamen met mensen die “Micro$oft Winblows” zeggen of “polleNIEKSERS”. Het hoekje van mensen wiens opinie ik ongelezen verticaal klasseer.

     1. Allez ju, als het écht moet.

      dat van die 35 euro er 7 btw zijn, dat er belastingen en sociale bijdragen worden betaald op de lonen en winsten

      OVH bijvoorbeeld doet domeinen voor 5.99 euro + 1.26 euro btw. Is dat dan onder de kost verkopen?

      En haal het zuiver domeinnaam-verkopen niét door elkaar met allerlei mogelijke bijkomende diensten, hé.

      Overigens doet DNS meer dan enkel nakijken. Je domein in quarantaine houden bv, voor de vergeetachtigen.

      Dat is een dienst, zoals je zegt, van DNS, niet van registrar.

      Verder heeft 99% van de mensen die een domein willen hosting nodig of hebben ze al websites en zodoende is het voor hen veel makkelijker alles gecentraliseerd te hebben bij 1 bedrijf.

      Geen probleem mee, daar kunnen ze dan op concurreren met elkaar. En kunnen mensen appelen met appelen vergelijken.

      Waarom u precies die 1% met bizarre wensen/verlangens als rechtvaardiging aangrijpt voor dit dwaze standpunt van dolgedraaide politicus is mij niet meteen duidelijk.

      Omdat er bedrijven in de domeinnaamverkoop zijn die borderline maffieuze praktijken hanteren: veel te hoge prijzen voor géén service, verdoken langlopende contracten of mensen allerlei nutteloze diensten aansmeren (“anti cyber squatting”, bijvoorbeeld: “Stelt u in staat om dagelijks bestaande domeinnamen op te sporen die gebruik maken van uw merknaam of bedrijfsnaam. voorbeeld, u heeft de domeinnaam “marcopolo.com” Deze dienst laat u alle domeinnamen met “Marcopolo zien en dus zal hij “mymarcopolo.com”, “icimarcopolopourpascher.com” enz vinden.” en dan staat daar droogjes, wellicht al jaren aan een stuk “(binnenkort)” achter.

      En dat ik eens mag grijnzen als een politicus anderen beschuldigd van gebakken lucht te verkopen neemt u me vast niet kwalijk.

      Natuurlijk dat ik u laat grijnzen. Maar er wordt gebakken lucht verkocht.

      Niet iedereen doet dat, maar er zijn er. En of het over frituurolie of elektriciteitsleveranciers of domeinnamen of wat dan ook gaat: een minister van consumentenzaken mag zich bij al die dingen vragen stellen.

     2. Netjes omheen het argument van klantendienst en dergelijke gefietst.
      Frauduleuze bedrijven zijn er in elke sector. Paardenvlees schiet me te binnen. Daarvoor moet je niet de vleeshandel gaan nationaliseren om dat te bestrijden.

     3. Och here, “netjes omheen gefietst”. Hierzie, mijn antwoord daarop:

      Overigens doen die bedrijven wel de klantenadministratie en support he. Mocht dns dat zelf doen gaan de prijzen allicht omhoog!

      Ja, inderdaad. En ik heb daar geen probleem mee. Voor niets gaat de zon op.

      Wat mij betreft mag dat een systeem zijn van “wij doen geen support”, net zoals het een systeem van “wij doen geen hosting” zou zijn. Wil iemand support, dan moet hij die support maar ergens gaan kopen, net zoals hij nu al de hosting en de registratie zelf gaat kopen bij een bedrijf.

      Laat ze daar dan maar gerust op concurreren, daar dient een vrije markt voor.

      Was dat alles? Dan zijn al uw argumenten waar ik, “als ik eerlijk was”, niets tegen in kon brengen bij deze van de baan?

     4. OVH 6 euro/domein.
      Stel dat ze er 10.000 registreren. Stel 3 minuten per domein. 187 dagen werk mee. Daar stel je dus minstens 1 kracht voor tewerk op een jaar (ziekte is er ook altijd, andere administratie en zaken binnen bedrijf, ik tel de kosten voor een kantoor ed niet eens)

      Wat kost 1 werkkracht?
      Moet je nog de vergoeding voor dns er af trekken.

      Erg winstgevend. Zouden ze het niet een beetje moeten hebben van hun andere diensten denk je? Of werken ze misschien als liefdadigheidsinstelling?

      Bovendien nog, als je dan kan registreren voor zulk een prijs, wat is het probleem dan juist? Dat er te veel stomme kloten zijn die er 35 euro voor geven? En wat als die stomme kloten nu eens heel tevreden zijn van hun aanbieder? Wat is dan precies het probleem?

      Laten we het dan eens hebben over Belgacom en Telenet, daar waar de onwetende klanten zitten. Daar waar men van kan zeggen dat het ofwel bedrijven zijn die semi onder overheidscontrole vallen of door een monopolie de markt beheersen.
      Telenet 36 euro per jaar.
      Belgacom bijna 50 euro per jaar!!!

      Bovendien smeren bedrijven als Belgacom hun klanten dan ook nog eens hosting pakketten die 5 a 10 keer te duur zijn.

      Die klanten, beste Michel, zijn de onwetende consumenten. De rest weet perfect wat ze doen.

      Dus laat me niet lachen dat dit er gaat komen om de “consument” te beschermen.

      Net zoals hun Great Firewall de burgers moest beschermen tegen pedofilie en andere verfoeilijke zaken.
      En welke websites blokkeert die firewall, goksites die geen licentie hebben gekocht in Belgie. Waar ze geen centjes hebben van gekregen.
      Ze zouden bijvoorbeeld eens kunnen beginnen met al die jihad sites te blokkeren, mocht het ze werkelijk te doen zijn om hun burgers te beschermen…

     5. Die “stomme kloten” zijn consumenten. En gij moogt misschien vinden dat “stomme kloten” niet moeten beschermd worden, ik vind dat wel.

      Voortvanderest krijg ik dan van u graag een lijstje van dingen die een “great firewall” zou moeten (van andere stomme kloten, vermoed ik dan) verborgen houden. Jihadisten, okay. Kinderporno? Instructies om bommen te maken? Nog iets?

     6. Het is u allicht ontgaan dat die stomme kloten waarover ik het heb weten wat ze doen.
      De onwetende consumenten zitten bij Belgacom en telenet, iemand die ook maar iets kent van een domein gaat daar niet, DIE worden niet beschermd. Bovendien is Belgacom, de duurste, een overheidsbedrijf. JVDL valt een firma aan die prima service levert en 99% van de klanten aldaar staat het vrij een betere te kiezen mochten ze niet tevreden zijn. De factor waar hij meteen de consumenten mee kan beschermen is zeer simpel te bespelen voor hem wegens in eigen kringen en daar wordt niet eens over gepraat.
      De klanten van telenet en belgacom hebben er nog geen idee van dat het en goedkoper en beter kan.

      Er moet helemaal geen Firewall zijn. Maar er eentje door de mensen hun strot duwen onder het mom van pedofilie bestrijden, die daar dan nooit voor inschakelen en wel inschakelen om geld uit bedrijven hun zakken te kloppen…
      Mocht hij dan zo brood nodig zijn dan zou het minste waar hij voor gebruikt wordt de wervingsacties van losgeslagen extremisten die bloed willen vergieten.

      En ja, ik vermoed dat dit weer zo een verhaal is zoals met die firewall, een verhaaltje “onder het mom van” om uiteindelijk een instrument te hebben dat weer wat geld in het laatje brengt en waar ze voor hen, niet voor de consument, een tooltje hebben om druk te zetten op private bedrijven.
      Men moet in Belgie toch maar eens heel dringend gaan beseffen dat als men de private kmo/onderneming zo blijft pesten (terwijl zij het land draaiende houden ondanks de talloze blunders vd politici) dat er een moment gaat komen dat quasi alle ondernemers het beter gaat lijken om ofwel er de brui aan te geven of om elders de tenten te gaan opslaan.
      En dan zitten uw consumenten daar, moeten ze beschermd worden tegen het persoonlijk bankroet ipv tegen wat onnozelheden die sommigen verzinnen omdat ze blijkbaar niks beters hebben te doen.

     7. Netjes omheen de vragen gefietst. Ge moet in de politiek gaan — als dat nog niet het geval was.

      Maar goed, ik noteer: sommige mensen zijn domme kloten en moeten geen consumentenbescherming krijgen, dutsen die bij Belgacom of Telenet gaan hebben er wel recht op.

     8. Ik zeg nochtans heel duidelijk dat een firewall iets is waar ik absoluut tegen ben. Bijgevolg ben ik van mening dat er niets op dat lijstje moet staan. Leek me duidelijk.

      Waar ik “stomme kloten” zeg … Tjah, als je nu nog niet snapt dat ik dat ironisch bedoel, doelende op dat net die mensen die een professioneel bedrijf inschakelen volgens JVDL (of MV) moeten beschermd worden…

      Tjah, dat is zo een argument van een politieker die op iets wilt doordrammen waar gewoon niet over door te drammen is tenzij men alle logica over boord gooit.
      Of argumenten van ‘verticaal klasseren’ als het hen enigszins niet aanstaat.
      Of argumenten dat er vragen niet beantwoord zijn terwijl die duidelijk wel beantwoord zijn om dan in dezelfde situatie zijn vage antwoorden als heel duidelijk te beschouwen.
      Of dan een totaal lachwekkende vergelijking maken met telefoonnummers, zeg mij eens, waar kan jij een telefoonnummer registreren zonder via een provider te moeten gaan?

      Ach ja.

      Plannen om in de politiek te gaan Michel? Kwestie van op een paar jaar nog even een dubbel pensioen te gaan ‘verdienen’. Ach nee, daar gaat men niet voor in de politiek, daar is idealisme veruit de drijfveer. En bescherming van de mensen…
      Dat je er klaar voor bent is duidelijk, en ik heb zo een vermoeden dat er wel ergens een rode loper voor je kan uitgerold worden.

     9. Dat is dan nog iets dat we weten: in de politiek stappen is snel even een dubbel pensioen gaan verdienen.

      Of was dat ook ironie?

      We gaan het niet eens geraken in tekstjes op een website, denk ik: ergens op een terras met een glas drank is beter voor zo’n discussies. 🙂

 3. De vergelijking met telefoonnummers is ook nogal vrij scheef. Als ik een telefoonnr wil dat ik niet meteen wil gebruiken dan betaal ik daar ook voor. Terwijl dit minstens evenveel “lucht” is als een domein. En als ik dat nr vb permanent wil doorschakelen naar een GSM dan betaal ik hier ook weer kosten op. En ook hier is de prijs bij elke aanbieder anders.

  Het is trouwens zo dat een DNS registrar verplicht is een aantal diensten aan te bieden bij registratie van een domein zoals instellen van nameservers en DNS. Dus het is niet zo dat je bij registratie van een domein enkel lucht krijgt.
  Dat iedereen andere tarieven hanteert voor het aanbieden van die diensten lijkt me maar normaal. Een Combell vb kan je dag en nacht bellen voor een aanpassing, dat moet je bij iemand die dit na z’n uren doet niet proberen.

  1. Neen, de vergelijking loopt niet scheef. Als ik een telefoonnummer wil doorschakelen, dan is dat mijn DNS records aanpassen — daar mag gerust voor betaald worden en op de prijs geconcurreerd worden.

   Wat ik wil, is niet zo enorm ver van wat er nu is: als iedereen verplicht zou zijn die verplichte minimumdienstverlening aan te bieden als minimumpakket, dan zouden we al een heel eind op weg zijn.

   Domeinnaam met eenmalige instelling van DNS-gegevens, voor een vaste, overal gelijke kost. En concurreer er dan maar op los met bijkomende diensten.

   1. Wat jij voorstelt is dat elke domeinnaam-verkoper verplicht wordt een minimumdienst te leveren: domeinnaam registreren en 1 keer DNS-records instellen op de nameservers voor een vaste prijs. De prijs voor het achteraf aanpassen van de DNS-records is vrij te bepalen. Is dit inderdaad je voorstel of heb ik het fout begrepen ?

    Twee vragen daarbij:
    – Zou je aan die minimumdienst ook kwaliteitseisen willen koppelen ? (bv. redundante nameservers, helpdesk, snelle internetconnectie, …)
    – Loop je niet het risico dat de domeinnaam-verkopers astronomisch hoge bedragen aanrekenen om de DNS-records achteraf te wijzigen? Onwetende gebruikers zullen niet beseffen dat ze die records zullen moeten aanpassen als ze later iets nuttigs met de domeinnaam willen doen, en zullen dan geconfonteerd worden met onverwachte hoge kosten.

 4. Op verschillende niveau’s zijn domeinnamen geen “lucht”. Om te beginnen op het niveau van dns.be, dienen zij een hele technische infrastructuur te onderhouden die aan strenge voorwaarden moet voldoen om de uptime te garanderen die hiervoor noodzakelijk is. Zij doen dat naar mijn mening trouwens erg efficiënt waardoor je .be-namen ook erg goedkoop kan kopen (in vergelijking met andere extensies).
  Boven dns.be zit trouwens ook nog eens ICANN die ook weer heel wat kosten maakt om alles draaiende te houden. Maar hen betaal je voornamelijk via bijvoorbeeld .com en .net-namen en niet zozeer via de prijs van een .be.

  Nu begrijp ik dat je graag MX-records in zou gaan stellen. Dat kan standaard niet bij een registry. Dus je hebt en andere partij nodig die ook weer betrouwbare nameservers onderhoudt en bovendien een veilig control panel waar in je dat alles aan kan passen. Ook dat is niet gratis natuurlijk.

  En dan begrijp ik dat je ook graag geïnformeerd wordt omtrent hoe je die domeinnaam aan GMail koppelt of hoe je hem koppelt aan een server die je zelf draaiende houdt. Ik vrees dat je bij die vraag helemaal ontdekt waarom een domeinnaam bij sommigen duurder is dan bij anderen. Support geven kost tijd en dus geld. Daarom dat je bij de ene wat meer betaalt (want die geeft support) en bij de andere wat minder.

  Als je een domeinnaam nodig hebt zonder iets van support, dan zal je merken dat er wel degelijk .be-registrars zijn die dat leveren en die op elke naam amper nog een marge over houden waarmee ze zo’n support zouden betalen. Als je echter verwacht antwoorden te krijgen op vragen en een goed uitgewerkt control panel en betrouwbare nameservers, dan dien je er rekening mee te houden dat dat ook geld kost…

  En dat is juist het voordeel van het feit dat heel die zaak door verschillende registrars uitgebaat wordt. Als je een beetje zoekt kan je een goedkope nemen die misschien minder support biedt. Maar als je liever wat beter geholpen wordt en meer zekerheid hebt, dan heb je de mogelijkheid daarvoor te kiezen en er voor te betalen.

  Als iemand eenmalig een paar miljoen betaalt voor de bijvoorbeeld Casino.com of candy.com of…, dan kan ik me voorstellen dat je vindt dat die lucht betaald heeft (uiteindelijk is de exclusiviteit van die naam de enige rede dat de prijs zo hoog is). Maar de paar 10-tallen euro’s die die de volgende jaren betaalt om die naam geregistreerd te houden en in de lucht te houden, die lijken me terecht.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.