Zoeken en doen in de archieven, da’s wijs om doen.

Ik had al sinds jaar en dag in mijn stamboom een zekere Jeanne Marie Alen staan, kijk hier (het rode pijltje, klik voor detail als het echt nodig zou zijn):

Jeanne Marie Alen

Ik wist er niet echt veel van, alleen dat het de moeder van Amalia Van Volsem was, die de overgrootmoeder van mijn grootmoeder was. Dat ze in Aalter geboren was, ergens vóór pakweg 1794. En dat ze, verdorie, in geen van de indexen van doop-, huwelijks- of overlijdensakten te vinden was. 

Dan is het dus één voor één alle mogelijke alternatieven afzoeken, met veel kans om helemaal niets te vinden, en een minuscule kans om ze alsnog terug te vinden in de oorspronkelijke stukken. Eén voor één de doopakten doornemen en hopen dat er iets uitspringt is de laatste hoop. 

Ik was er op het werk tegen een collega over bezig, en dan, bij het tonen van een voorbeeld hoe zo’n doopregister er uitziet, bladerde ik in het ijle wat verder terwijl ik eigenlijk helemaal niet aan het zoeken was, en vond ik ze. De rosse:

Doop Johanna Josepha Slos

Jeanne Marie Alen? Ah gie godver: het mens is misschien wel geboren als Joanna Josepha Slos. SLOS. 

Ik heb de doopakte opgeslagen en vanavond verder gezocht, en jawel: Johanna Maria Slos is in 1801 getrouwd met Bernard Van Volsem. Van Joanna Jacoba naar Johanna Maria naar Jeanne Marie. En van Slos naar Alen.

Tch! Vandaar dat ik ze niet terugvond, verdorie. 

Maar dat wil dus zeggen dat ik meteen een generatie bij heb: Petrus Slos, en Petronella De Roo. Op zoek naar die mensen in de huwelijksregisters: bingo!

De Roo Slos

Op zoek naar de huwelijksakte in de parochieregisters: feh. De index was verkeerd, het huwelijk was niet op 1 mei 1774 maar op 16 april 1774:

Huwel Petrus Jacobus Slos  Petronilla De Roo

En ’t is Petrus Jacobus Slos, da’s een klein detail dat misschien later wel kan helpen als er meer Petrussen Slossen zouden zijn. Waar ik meteen op zoek naar ga, da’s misschien een idee: de indexen op dopen bekijken, een mens weet nooit dat daar zo’n Petrus Jacobus in staat die in de buurt van pakweg de jaren 1750 geboren is. 

…even later: één mannelijke Slos in Aalter die in aanmerking zou kunnen komen:

Petrus Joannes Slos

Petrus Joannes, niet Petrus Jacobus, maar da’s niet onoverkomelijk. Maar geboren in 1759, dan zou hij 15 geweest zijn als hij trouwde. Hrm. Niet goed: dat klinkt verdacht jong. Eens zoeken in de omgeving? Niets gevonden in Bellem, niets gevonden in Poeke, grr.

Wel op het internet een Petrus Jacobus Slos gevonden die getrouwd was met een Petronella De Roo die zou geboren zijn op 1 november 1743 in Bellem, maar er is niets terug te vinden in het doopregister. Grrr. Even opzij zetten dus, en kijken of ik meer kan vinden over Petronella. 

En moeilijk was dat niet, kijk kijk, geboren op 16 juni 1747:

Doop Petronella De Roo

En hop, nog twee voorouders erbij: Jacobus De Roo en Marianne Rooman. Zoeken en doen: Jacobus De Roo blijkt in Knesselare geboren te zijn in 1709:

Doop Jacobus De Roo

En hop, nog twee erbij: Petrus De Roo en Petronilla Van Daele.

Aalter en Knesselare en omstreken zijn wijs om in te zoeken: de mensen blijven daar gewoon eeuwen aan een stuk wonen, ze trouwen met mensen uit de streek, en door de band zijn de documenten zowel bewaard als leesbaar. Ik denk dat ik morgen nog wat verder doe.

En ondertussen is dit veranderd aan de stamboom, allemaal namen erbij (die laatste moet ik nog opzoeken, ze zitten er nog niet bij):

Michel Vuijlsteke rel graph

…maar aan die kant van de familie zit ik dus met Petrus de Roo en Petronilla Van Daele, de ouders van Jacobus De Roo, de vader van Petronella De Roo, de moeder van Joanna Josepha Slos, de moeder van Amalia Van Volsem, de moeder van Carolus Ludovicus Kesteloodt, de vader van Maria Leonia Kesteloodt, die de moeder van de moeder van mijn moeder was. 🙂

En dat dat tegenwoordig ook allemaal kan vanuit het comfort van uw zetel thuis: machtig.



Reacties

5 reacties op “Verborgen vrouw”

  1. kleine vraag: waar haal je al die informatie? Of staat tegenwoordig elk bevolkingsregister/archief gewoon online?

  2. Als jij eens een avond uitleg zou willen geven over hoe daarmee te starten, ik zou afkomen. Wil dat al heel lang zelf ook doen maar ik weet niet hoe of waar te beginnen.

  3. Leesbare documenten noem jij dat … 🙂

    Ben er een tijdje geleden -door uw blog trouwens- ook mee begonnen, maar ’t is op dit moment in ’t slop geraakt.
    En ik vraag me ook wel af waar je al die informatie haalt, als je zegt dat je het vanuit uw luie zetel kan doen , want naar mijn ervaring is er bitter weinig te vinden online.

    @Sara: je moet beginnen bij jezelf. 😉

  4. Idem hier. Een infoavond!

    1. Stap 1?
      Het Rijksarchief in België