’t Is gelijk velorijden

Er was eens een database van oud-leerlingen, en die database moest op het internet komen.

Ik had dat al eens gedaan, in 1997 of zo, maar dat was allemaal al lang in de nevelen van het interwebs vervlogen, en het was tijd om het nog eens opnieuw te doen.

Een oude Accessdatabank, waar eigenlijk wel wat verbetering zou aan kunnen zijn, maar die uiteindelijk wel haar werk doet, en dat moest dan op een Linuxmachine komen.

Ik was helemaal optimistisch vertrokken, zo van “ik smijt er CodeIgniter tegen, en ik doe helemaal MVC en zie mij gáán jong“. En dan was ik aan het prutsen en had ik geen goesting om lokaal een omgeving op te zetten en verloor ik mij in de modellen en de views en de controllers en de routes en dacht ik sod it.

En deed ik het gewoon nog eens helemaal 1998-stylee, allemaal in één bestandje en gedoe. Access op een windowscomputer naar SQL geconverteerd, in een bestaande mysql-database geduwd (Access op Linux da’s allemaal ingewikkeld), en dan wat simpele queries gedaan en lelijke html.

Minimaal checken op is_numeric tegen de injecties, en later dan nog eens een propere url-structuur en een propere layout, maar uiteindelijk: op een uur of twee of zo was het allemaal gepiept.

Het was misschien al tien jaar geleden, maar het was gelijk het gisteren was. Quick & dirty, hoera!

En een database met veel namen erin, da’s wijs.

Kijk, een paar top 10’s van voornamen van oud-leerlingen!

1830-1849 1850-1899 1900-1949 1950-nu
Charles
Jean
Edouard
Gustave
Louis
François
Auguste
Joseph
Pierre
Victor
Joseph
Charles
Louis
Emile
Henri
Gustave
Jules
Paul
Jean
Alphonse
Jean
Joseph
Paul
André
Jacques
Pierre
Albert
Robert
Fernand
Georges
Luc
Jan
Philippe
Paul
Marc
Peter
Johan
Jacques
Dirk
Guy

De evolutie van 1950 tot nu:

1950-59 1960-69 1970-79 1980-89 1990-99 2000-09 2000-13
Jacques
Paul
Marc
Luc
Jean-Pierre
André
Pierre
Jan
Jean
Walter
Luc
Marc
Paul
Philippe
Guy
Jean-Pierre
Jean
Jan
Christian
Michel
Philippe
Luc
Jan
Paul
Johan
Dirk
Peter
Marc
Patrick
Guy
Peter
Jan
Philippe
Luc
Wim
Frank
Patrick
Dirk
Geert
Koen
Thomas
Christophe
Peter
Bart
Tom
Frederik
Vincent
David
Pieter
Nicolas
Thomas
Nicolas
Frederik
Pieter
Olivier
Jan
Laurent
David
Matthias
Alexander
Thomas
Nicolas
Louis
Charlotte
Maxime
Pieter
Alexander
Olivier
Laurent
Jan

En de beroepen! En de klasfoto’s, van 1837 tot 2013! Met alle leraars die ooit zélf schuie gasten waren. En dan nog de verhuizen van de mensen! Ik denk dat ik dat eens op een wereldkaart zet, de migraties van de alumni, hoe die uitzwermen!

Doe mee met de conversatie

10 reacties

 1. Mijn middelbare school weet absoluut niet meer waar ik woon. We moesten ook telkens op de reuniedag bevestigen dat we nog wilden uitgenodigd worden voor de volgende reunie. Sinds jaar drie krijg ik dus geen uitnodiging meer …

  Eigenlijk echt wel zonde.

 2. Soms, hé, soms zou ik naar mijn oude school willen terug keren en daar eens een maand of twee op de computer kruipen en hen tonen dat wij leven op het internet, eens buiten de schoolpoort, en dat dat internet geen vies ding is voor mailtjes met enkel een jpg als inhoud en dat die je compjoeters ook gebruiksvriendelijk kan inplannen in het schoolleven en al … Soms hé …

  1. Ge moet vergelijken met de namen van telkens 18 jaar geleden natuurlijk hé, en vanuit heel Vlaanderen.

   En er zijn in de jaren 2000 en later wel degelijk namen als Kenneth en Kenny en Kelly en zo. En daarnaast ook dingen als Zjef, Wieland, Wietse, Senne, Seppe, Servaas etc.

   Meisjesnamen zijn inderdaad origineler: elke meisjesnaam van 2000-2013 komt gemiddeld 1,678 keer voor, terwijl jongensnamen gemiddeld 2,972 keer voorkomen.

   Komt er ook nog bij dat er voor meisjesnamen vaak veel meer alternatieve spellingen zijn. Dan heb je bijvoorbeeld Catherine, Katherine, Katrien en Katrijn, of Heleen, Helen, Helena, Héléna en Hélène. Of alle mogelijke variaties van An, Ann, Anne, Anneleen, Annelien, Annelies, Annemie etc.

   (Ter info: de meest voorkomende meisjesnamen zijn

   Charlotte
   Julie
   Sofie
   Astrid
   Elisabeth
   Florence
   Céline
   Emilie
   Laura
   Laurence
   Sophie
   Stefanie

   )

 3. Aha, daar zitten die gegevens! Wanneer kunnen we daar terug op snuisteren?

  Want ik ben zelf nr. 9 in de top 10, 1 en 5 zijn mijn beste vrienden, 3 en 4 de neven van mijn vrouw en 10 is met mijn zus getrouwd, maar ik ben benieuwd wat er met de anderen is gebeurd 😉

  1. Ik ben ook wel benieuwd eigenlijk, tenslotte is toch 1 op 4 Gentenaren van buitenlands origine, op welke plaats staat Mohammed?

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.