Fazanten zijn lastige beesten

Vanavond fazanten gekuist voor zestien man. Serieus:  een ambetante beesten dat dat zijn. 

Om te beginnen: blijkbaar is de regel in België dat ze niet meer tam mogen gehouden worden en dan geslacht. Neen, ze moeten wild rondlopen en dan afgeschoten worden. 

Leutig: die beesten zitten dus vol hagel. Als ze in de borstkas geschoten zijn, zitten er pluimen tot in de buikholte, als ze in een poot geschoten zijn, dan zit het vol versplinterd bot. 

A hunting accident

Ik vind: kweek die beesten en laat ze dan humaan inslapen, da’s allemaal veel gemakkelijker. 

En trouwens daarnaast: wie heeft al die pezen uitgevonden in die beesten hun poten? Als ge zo’n beest moet ontbenen, dan zit ge een eeuw bezig aan al die vuiligheid in de onderpoot!

Afijn. Het is allemaal uiteindelijk wel gelukt. Links zestien fazantenborsten, rechts zestien ontbeende fazantenpoten, die dan weer dichtgebonden werden:

Veel ontbeende fazant

En dan gebakken:

Gebakken fazant

En dan een borst en een bil de man, en een rösti, en een brochette van schorseneer, en een wat  gecaramelliseerd mini-witloof:

Fazant, rösti, gecaramelliseerd witloof, brochette van schorsenerenFazant, rösti, gecaramelliseerd witloof, brochette van schorseneren

Ah, en als dessert: panna cotta met mango en een spiegel van Passoã en een zelfgemaakte kletskop.

Pana cotta, mango, spiegel van Passõa 

Doe mee met de conversatie

4 reacties

  1. Het dessert ziet er alleszins lekker uit.
    Fazanten kweken en daarna humaan laten inslapen: tja, het doden zelf is dan alleszins humaner, ja. Dat klopt. Maar denk je dat die gekweekte fazanten een even ‘goed’ leven hebben als wanneer ze gewoon nog een poos kunnen rondvliegen? Oei, misschien ga je dat een onnozele vraag vinden. Maar ik vind ze toch niet zo onnozel. Ik ga ze dus laten staan. Ik weet niet wat ik het minst slechte vind: op ze jagen of ze kweken.

  2. ik heb mij door een jachtopziener laten vertellen dat dit komt omdat er niet meer met loden hagel mag geschoten worden (omwille van het milieu). Het moet met metalen hagel of een ander alternatief, en dat type hagel is veel penetrerender dan lood (dat veel zachter is), en verprutst dus uw vlees.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.