Geradbraakt en vol

‘t Is raar, met dat eten.

Allez, zeg nu zelf: véél is dat toch niet, een paar gamba’s, een klein stukje foie gras en een stukje kabeljauw? En veel werk is dat toch niet, een paar uur in de keuken staan?

En toch: ze mogen mij met een vuilblik bijeenvegen. En ik heb mijn eten niet eens allemaal opgegeten en ‘t is gelijk dat ik uren aan een stuk heb zitten schransen – misschien is er toch iets van aan, dat die traditionele keuken met soms meer room en boter dan andere ingrediënten een beetje zwaar is om op een uurtje drie gangen op te eten.

Alla. Eerste hors d’oeuvre:

Kruidige gamba - witloof/appelslaatje - graanmosterdmayonaise

Gamba met lookboter in de oven en een fris slaatje van witloof en appels, met een graanmosterdmayonaise. Lekker, al waren de mijne misschien juist wat te veel gebakken.

Tweede hors d’oeuvre:

Gebakken foie - perenstroop - vanille-appel - hazelnoot

Gebakken foie gras, parels van perenstroopsaus en vanillesiroop, appelbolletjes in vanillesiroop, hazelnotenkaramel, crumble van peperkoek.

Miljaaarrrrrr zo zoet. En miljaarrrrr zo goed. Maar het was beter het dessert geweest, want ik zal op het einde van mijn stuk foie gras zo vol of een ei.

(Dat van die karamel, en dat van die appelbolletjes, dat ga ik nog maken, denk ik. En dat van die perensiroop ook: sirop de Liège in wat witte wijn laten smelten, laten inkoken met peper en zout er bij, hey presto!)

De karamel is wat kunst en vliegwerk, en vooral veronderstel ik niet bang zijn en geen kinderen in de buurt, maar het resultaat is wel indrukwekkend:

Karamel met nootjes

En die appelbolletjes, door dat van Granny Smiths te maken, zijn fris en zoet en helemaal niet papperig of overzoet.

Appelbolletjes in vanillesiroop

…en dan moest het hoofdgerecht nog komen: kabeljauw in Gandahesp.

Kabeljauw met Ganda

Massief grote stukken, en voor mij was de Ganda er teveel aan. Niet dat het niet goed was, maar ik kreeg het gewoon niet op. De puree die erbij was – patatten met blokjes gedroogde tomaat – idemdito: lekker, maar veel te veel te veel. En de saus — vissaus met parmezaan, normaal gezien roux plus visfumet tot velouté en dan plus witte wijn en  laten inkoken en dan plus room en laten inkoken, maar vandaag fumet + wijn en inkoken en dan plus room en dan pas roux – vond ik heerlijk, maar ik was doodcontent dat er maar één lepeltje op lag.

Snirf.

Kabeljauw - Ganda ham - Parmezaanse kaas

Doe mee met de conversatie

4 reacties

 1. Het ziet er altijd zeer geslaagd uit en het lijkt me ook heel lekker (behalve misschien die foie gras en die niertjes van onlangs), maar zoals ge zegt: altijd zo zwaar. Dat houdt me wel tegen om ook zoiets te gaan doen: dat moet toch moordend zijn voor uw buikige gezondheid? Merkt ge daar al iets van?

  Los daarvan: ze konden zich geen betere reclamefoto’s wensen. Prachtig, keer op keer.

 2. Inderdaad, geweldig om te zien. Zo goed dat ik al op de site ben gaan kijken wanneer de inschrijvingen voor volgend jaar beginnen :-).

 3. Ik heb vanavond een kom soep en twee boterhammen gegeten en had genoeg. Het ligt volgens mij niet aan jou dat je na je eten geen pap meer kan zeggen.
  Ik ben nu wel aan een zak chips bezig, dat dan weer wel.

 4. amai dat is veel eten!!!!
  Gisteren heb ik “canard “geconfijt met alles erop en eraan , heeft een ganse dag geduurd om 3 ganzen leeg te maken, uit te benen, buiten in open lucht te confijten zoals hier in het Zuidwesten de gewoonte is en tenslotte foie gras en rilletes gemaakt van wat er overbleef in de fonten kom.
  Vandaag dan een boterham met die rillettes gegeten , zwaar ! Daar heb ik geen woorden voor.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.