Vette vis met borrelnootjes: de landing

Voilà, da’s achter de rug, die akelige Vlaamse regeringsvorming.

Plan A was dat het op tien dagen zou kunnen gebeuren, maar omdat de partij van de Buik, nee, de Ziel van Vlaanderen nét niet wiskundig incontournable was, is dat is niet kunnen gebeuren. En dus werd het plan B: een regering voor de Vlaamse Feestdag.

Ik ben opgestaan met rugpijn, ik moet helaas het vendelzwaaien ook dit jaar aan mij voorbij laten gaan, maar toch: content dat we een regering zullen hebben, ergens vóór het einde van de dag. Een regering die gezwind zal besparen, die loyaal de federale akkoorden zal uitvoeren, die zal inzetten op werkgelegenheid, en die het onderwijs een duw in de goede richting zal geven (hint: het probleem zit in de lagere school, niet in een mythische ‘brede eerste graad’ die alles zou oplossen).

Ik kijk er al naar uit. Even kijken naar wat de kranten mij vanmorgen zeggen.

Huh, maar allez, zie nu wat De Standaard, het lijfblad van de trado’s, ons voorschotelt als hoofdartikel:

dso20140711

Iets over wateroverlast. Met, hou u vast, op onze nationale feestdag, een Belgische paraplu erbij. De tijd van Alles Voor Velo’s Velo’s Voor Koereurs is vér voorbij, bij “Niet Toevallig” De Standaard, dat zich hier eens te meer profileert als het lijfblad van de Belgicisten. Ongelooflijk.

Snel, naar de Gazet Van Antwerpen, zien wat de krant van toch de grootste stad van het land en toch de stad van burgemeester De Wever, na decennia eindelijk bevrijd van het Socialistisch Juk, te vertellen heeft over de nieuwe regering en over de Vlaamse Feestdag:

gva20140711

SCHETS MIJN VERSTOMMING. “Hevige regen zet straten blank”, tot daar aan toe: het zijn inderdaad twee zéér blanke mensen die op de foto staan, en het werd eigenlijk ook een beetje tijd dat de straten van Antwerpen weer wat blanker werden (ik weet het, dat mag niet gezegd worden in deze tijde van politieke correctheid), maar behalve dat: waar is de Vlaamse Feestdag? Waar is de regering?

Het meest prominente op de pagina is een large leaderboard (ik weet hoe die dingen heten, wij zetten die daar namelijk , ah ha :)) met — hou u vast — de Waalse kleuren, geel en rood. Die, als was het om met ons te spotten, “alle dagen zomer” declameert, precies in een week dat het allemaal meteorologische kommer en kwel is. Stuitend. Een kaakslag, als het ware.

Okay, de rest van de voorpagina bevat een aantal interessante artikels — ik weet nu ook dat Lea Schepers haar abonnement op De Frut zal opzeggen, dat er een nieuwe Coca-Cola hunk is, en verder op de pagina, dat Kelly Pfaff gaat paaldansen in ‘Celebrity Pole Dancing’. Maar veel Vlaams zie ik daar toch niet in — ik moet wachten tot wat dieper op de pagina voor ik mijn eerste portie volkseigenheid krijg — en dat op onze eigen feestdag!

gva20140711b

Ik citeer:

Werner Van Nuffelen uit Pulderbos, gemeenteraadslid voor N-VA in Zandhoven, heeft een oprit waar veel partijgenoten jaloers op zijn. Hij legde zijn klinkers eigenhandig in een Vlaamseleeuwpatroon van 65 vierkante meter. Werner en zijn vrouw Tanja – what’s in a name? – Vleminckx bouwden enkele jaren geleden een huis in de nieuwe wijk Valkenaard. “We hebben een losstaande dubbele garage achteraan en moesten de oprit en paadjes nog aanleggen”, vertelt Werner.

Ik ben al een beetje mistroostig, en het betert niet bij Het Belang Van Limburg. Okay, ik verwacht daar geen zware sociaal-economische analyses van Vlaanderen, of doorgedreven opiniestukken over separatisme en confederalisme (Limburg blijft altijd een beetje een vreemde transnationale eend in de Vlaamse bijt), maar toch:

hbvl20110711

‘Geen eucharistieviering meer bij begrafenissen’ is het hoofdartikel? Serieus? En een meneer Vossen die meer tijd wil maken om voor zichzelf op te komen is allemaal goed en wel, maar misschien wordt het ook eens tijd voor Vlaanderen om voor zichzelf op te komen? Op de Vlaamse Feestdag?

…of wacht, neen, er staat “regio” bij — misschien is de standaardhomepagina van Het Belang Van Limburg wel de regiopagina en betert het als ik op “nieuws – binnenland” klik?

hbvl20110711b

Huh, tarara dus. Een koelwagen met plattekaas is belangrijker dan onze Feestdag en dan onze nieuwe regering, die ongetwijfeld al staat te popelen om van start te gaan.

Waanzin. Utter madness. Doe dit soort nonsens op een Fourth of July in de VS of op een quatorze juillet in Frankrijk, en uw carrière als krantenman is voorbij. Dan maar naar Het Laatste Nieuws, waar ik tenminste zeker ben dat de Ziel, nee, de Onderbuik Van Het Volk bediend zal worden…

hln20110711

Nééééééé!!!!

Wat interesseert mij Ronald Janssen? Waarom zou het mij moeten boeien dat notoir Belgicist Mike Verdrengh in een musical optreedt? Géén regering! Géén Feestdag! Géén vlaggen — neen, gewoon meteen een propaganda-artikel, wellicht door de studiedienst van de communisten de wereld ingestuurd, dat zogezegd twee op drie jonge Vlamingen België zouden willen behouden.

Okay, dat het tweedemeestpopulaire artikel op Het Laatste Nieuws Mascherano scheurde anus bij ultieme tackle op Robben is, verbaast me dan weer niét, maar voor de rest: geen mens gelooft toch dat deze voorpagina toeval kan zijn? Dit is toch manifest gestuurd?

En niet alleen hier, maar op alle Vlaamse kranten? Uitgerekend op een dag als vandaag, waarop we onze nieuwe regering zullen hebben en onze Feestdag vieren?

Ik ben méér dan teleurgesteld. Ik ben diep, diep gedegouteerd. Alle pers is regimepers geworden, en de trado’s schrikken nérgens voor terug om ons Vlamingen te vernederen. Walgelijk. Stuitend.

*
*    *

Vóór iemand het vraagt: ja, ik heb in een anoniem venster ook even de Vlaamse Pravda opengetrokken:

dm20140711

Geen commentaar nodig: “Kris Peeter kop van jut bij Vlaamse formatie”, “Vlaamse feestdag valt in het water”, stomme speculatie over de opvolger van Bart De Wever, een anti-sport-column, wat gratis reclame voor Fellow Traveler sossenblaadje Humoradio, en dan nog wat voor ons irrelevante zooi over iets in Israël.

Pfeh.

Doe mee met de conversatie

5 reacties

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.