Damned. Ik heb anders nog een goed idee, familie Sierens: gebruik misschien eens altijd dezelfde paar voornamen.
Ik had dus onlangs andere ouders gevonden voor een Carolus Sierens die ik al kende, en vanavond dacht ik nog wat gaten op te vullen in ‘s mans gezin. Ik dus gezwind aan het speuren in de huwelijksakten van de gehuchten rond Aalter waar hij wel eens zou kunnen getrouwd zijn.
Uiteindelijk gevonden: Carolus Sierens is op 9 mei 1862 in Knesselare getrouwd met Sophia De Loof. Hoera!
…oh wacht.
Carolus Sierens, geboren te Sint Jooris ten Distele den negenden September achttien honderd zes en twintig, blijkens zijne geboorte akte, werkman woonende te Knesselaere, meerderjarig ongehuwd zoon van Joannes Baptiste Sierens, oud dry en zeventig jaren, werkman wonenende te Knesselaere, hier tegenwoordig en toestemmende, en van Petronelle Van De Weghe, overleden te Knesselare den eersten November achttienhonderd een en zestig, blijkens hare sterfakte
Urgh. Ik wist dat “mijn” Carolus Sierens, ‘t is te zeggen de grootvader van mijn grootmoeder, geboren moest zijn in 1826 of 1827 in Knesselare: blijkt dus dat de broers Jan (°1793) en Pieter (°1801) allebei een zoon hadden met de naam Karel.
Die van mij, weet ik nu, is geboren op 9 september 1826, de andere op 18 juli 1827. Serieus gasten, een béétje variatie in namen misschien?
Allez ju, de wijzigingen van dinsdag ongedaan maken, dus.
En oh ja, bij deze dus ook hoera! wegens een paar voorouders bij gevonden:
Sophia De Loof, dienstmeid, woonende te Knesselaere, geboren te Sint Jooris ten Distele den vijfden November achttienhonderd eenendertig, blijkens hare geboorte akte, meerderjarige ongehuwde dochter van Carolus De Loof, overleden te Knesselaere den een en twintigsten January achttien honderd negen en vijftig, blijkens zijne sterfakte, heden door ons afgeleverd, en van Rosalia Willems, oud negen en vijftig jaren, spinster woonende te Knesselaere
En die kwamen mij al direkt bekend voor, want ze stonden al in mijn “Knesselare to do”-spreadsheet in rij 111:
…wat dus wil zeggen dat ik met een blik op dat huwelijk nog een paar voorouders bij heb: de ouders van Carolus De Loof (Joseph De Loof en Carolina Allo), en de ouders van Rosalia Willems (Joannes Baptiste Willems en Anna Marie Roels).
En, alweer geluk bij een ongeluk, die hun ouders waren grotendeels dood bij hun huwelijk, dus had ik ook meteen de overlijdensdata, en vandaar ook de ouders, van Joseph De Loof (Laurens De Loof en Joanne Marie De Zutter) en Carolina Allo (Geeraert Allo en Catharina Botterman) en Joannes Baptiste Willems (nog een Jean Baptiste Willems en Petronelle Verhalle).
Aha ha — da’s dus op een uur of twee zoeken een hele boterham bij. Dit was de situatie dinsdagavond, met het relevante deel in het geel:
…en zo ziet dat er nu uit:
Een heel kwart ingevuld, dat doet een mens nu eens plezier zie. Ik denk dat ik eens aan dat rood ga beginnen, denk ik.
Dat groen gaat namelijk niet veel verder ingevuld raken, vrees ik: er zijn niet zo enorm veel joodse akten in Polen die de Tweede Wereldoorlog overleefd hebben, peins ik.
En in dat blauw is het verloren moeite zoeken naar die ene ontbrekende persoon. Dat zou de vader van Joannes Bourtscheid moeten zijn, maar zoals zijn geboorteakte zegt:
Ayup ja:
Im Jahr tausend achthundert neun und dreißig, den sechsten des Monats Juni, Vormittags zehn Uhr, erschien vor mir, Franz Rudolph von Monschau Beigeordneten des Ober-Bürgermeisters von Köln […] die Jungfrau Wilhelmina Borgmann, zwei und zwanzig Jahre alt, […] welche mir ein Kind männlichen Geschlechts vorzeigte und mir erklärte, daß dies Kind den fünften des Monats Juni […] geboren sey zu Köln in der Gebähranstalt von der unverheiratheten Christina Bourtscheidt, vier und zwanzig Jahre alt, Standes Dienstmagd […]
Een ongetrouwde dutsin, och here. En dus een onbekende vader, wie weet iemand van het huishouden waar ze Dienstmagd was.
Maar alla. Niet getreurd, ik mag nog content zijn dat ik het zo ver terug in de tijd gevonden heb.
Update drie uur later: dát ging afgrijselijk snel. Ik vond ook al dat het er eigenlijk enorm leeg uitzag — ik had gewoon een stuk van die rode dingen niet op Familysearch gezet, en vandaar dat ze niet in de grafiek stonden. Bij deze, met toch ook weer een hele resem extra dingen erbij:
Reacties
2 reacties op “Helemaal verkeerd, maar toch nog een geluk bij een ongeluk”
Je hebt die radiaalgrafiek manueel verschoond of krijg je die zo uit gramps gespuwd?
Ah neen. Die komt uit Familysearch, van de Mormonen. Meer dan degelijk on-line ding.