Word jij een van de 15 nieuwe VRT-experten op radio of tv?

Ik alvast zeker niet, wegens geen vrouw. Ook wegens geen expert, geen zin, geen ambitie, en nog een resem andere redenen, maar zeker al wegens geen vrouw.

Persoonlijk maakt het mij niet uit welke kleur, vorm of maat een expert heeft, en of die uit Oost-Vlaanderen dan wel uit pakweg Limburg komt, of het een man of een vrouw is, of zijn of haar grootouders uit Vlaanderen, Madagascar of Turkije komen. Ik ben al tevreden als er (a) experten op radio en tv aan het woord komen en geen “vox pop”, waar zogezegd aan de man/vrouw in de straat gevraagd wordt wat zij denken, maar waar eigenlijk de journalist/redacteur beslist welke opinies op ons moeten losgelaten worden, en (b) als de experten die aan het woord komen, een zekere expertise hebben, en (c) als die experten ook nog eens de ruimte krijgen om hun expertise in méér dan een soundbyte uit te drukken.

Ik besef ten volle dat dat me natuurlijk zeer duidelijk in één welbepaalde hoek plaatst: die van de reactionaire mysogiene “problematische” man, een likkebaardende vrouwenverdrukker en pleitbezorger van het patriarchaat.

Tja.



Reacties

13 reacties op “Enkel vrouwen gezocht”

  1. Ik heb er een beetje een dubbel gevoel bij.

    De Vlaamse overheid, dus ook de openbare omroep, streeft er naar om in haar personeelsbestand een afspiegeling te zijn van de Vlaamse samenleving. Ik vind dat een nobel streven. En we zijn er nog lang niet.

    De vraag is of dergelijke afspiegeling ook moet gelden voor de niet-personeelsleden die op de openbare omroep door het beeld lopen of op de radio komen. Jij vindt duidelijk van niet. Ik ben eigenlijk eerder geneigd om dit geen onredelijk streven te vinden.

    Zoals ik het lees, komt het er op neer dat ze bij de VRT in hun fichebak voldoende degelijke mannelijke experten hebben zitten. Waarom dan moeite te doen om nog meer mannelijke experten te zoeken? Zeker wanneer ze bij de VRT eigenlijk graag ook wat meer vrouwelijke experten aan het woord zouden laten. Dan moet je dus gericht gaan zoeken naar capabele vrouwen. Wat ze doen.

    Maar zouden we dit ook aanvaarden als de VRT een dergelijke oproep zou doen, die enkel gericht is aan Vlamingen met een migratie-afkomst, een donkerdere huidskleur of een lichamelijke handicap? Wie zou daar aan willen mee doen? Dat lijkt al meer op “u bent niet slim genoeg om een gewoon expert te zijn, maar via deze procedure laten we u langs de achterdeur vooralsnog binnen”. Telkens als ik een donkere medemens of iemand in een rolstoel als expert op het scherm zou zien, zou ik twijfelen of hij/zij daar wel zit omwille van de expertise. Dat lijkt me niet echt wenselijk.Waarom doen we het dan wel voor vrouwen?

    Moeilijk, moeilijk.

    J

    1. Omdat “mannelijk” al te vaak onze default is? Ter illustratie: http://boringoldraphael.tumblr.com/post/107481385794/rewatching-s1-for-like-the-100th-time-at-what

      “Now, it struck me that you referred to the craft services crocodile as a “he” in your question. The character, voiced by kulap Vilaysack, is a woman.

      It’s possible that that was just a typo on your part, but I’m going to assume that it wasn’t because it helps me pivot into something I’ve been thinking about a lot over the last year, which is the tendency for comedy writers, and audiences, and writers, and audiences (because it’s a cycle) to view comedy characters as inherently male, unless there is something specifically female about them. (I would guess this is mostly a problem for male comedy writers and audiences, but not exclusively.)

      […]

      The LEGO Movie was my favorite movie of 2014, but it strikes me that the main character was male, because I feel like in our current culture, he HAD to be. The whole point of Emmett is that he’s the most boring average person in the world. It’s impossible to imagine a female character playing that role, because according to our pop culture, if she’s female she’s already SOMEthing, because she’s not male. The baseline is male. The average person is male.”

      Ga naar die link en lees het hele stuk, want het is zeer de moeite waard.

    2. ‘k Vind het ook niet zo evident. Ik ben geen voorstander van positieve discriminatie. Men moet gewoon de beste persoon kiezen voor een bepaalde functie, ongeacht geslacht, achtergrond, etc.

      Anderzijds, als zo’n expert zich laat horen, zit daar toch ook altijd een klein beetje persoonlijke mening in verweven. Vrouwen gaan sommige zaken toch anders bekijken dan mannen dus een gezonde mix is dan misschien niet slecht.

      Dus moeilijk, inderdaad. Maar ik hel toch over naar de kant van ‘geen positieve discriminatie’, kies gewoon de beste expert. ‘k Vond het zelf ook helemaal niet zo fijn als student, toen er heel mooie, goed betaalde vakantiejobs werden aangeboden aan ingenieursstudenten, maar enkel mannelijke studenten mochten zich aanbieden. Ik las de annonce, werd helemaal enthousiast over de job en dan kwam ik bij het laatste lijntje.

  2. Het zou eigenlijk niet nodig moeten zijn dat we naar experts moeten zoeken met specifieke demografische eigenschappen. Het zou er inderdaad niet toe mogen doen. Maar… gezien het belang van rolmodellen bij studiekeuze kan ik er niet tegen zijn dat er op zoek gegaan wordt naar een diverser expertendatabank. Soms is het – helaas – nodig om onbewuste vooroordelen op een bewuste manier aan te maken; zie ook mijn column “Blinde vlek”: http://www.sylviawenmackers.be/blog/2014/04/blinde-vlek/

  3. En waar ik “aan te maken” schreef, bedoelde ik “aan te pakken”.
    Stop.
    Ik zet geen joker in.

  4. Ik moet dan altijd denken aan die Noorse documentaire waar het ook onder meer over studiekeuze ging.

    (Naast de dooddoeners over mannen als kleutermeester en de vrouwen als vuilnisman en hoe het blijkbaar vooral in de meer “glamoureuze” beroepskeuzes is dat er meer vrouwen zouden moeten zijn.)

    (En daarmee zit ik definitief in de Neanderthaler-hoek, ja.)

  5. Ik vind dit helemaal geen Neanderthaler-reactie. Ik ben trouwens ook voor (opnieuw) meer mannen in het onderwijs. De reportage heb ik nooit gezien, maar ik zal er vanavond eens naar kijken. (Ik kijk meestal reportages tijdens het strijken of de afwas, maar dat zal deze keer moeilijker zijn aangezien ik de ondertitels moet volgen.)

  6. Bwa, wat mij veel meer stoort is de manier waarop die oproep gedaan wordt, het sfeertje van ‘straffe madammen’ (aaah) onder elkaar die gezellig gaan praten. Zakelijk, koel, to the point, wat competitief: mogen alleen mannen op de VRT dat dan?

  7. Ik volg Sarah. En dan is er nog het feit dat ze ook gewoon een neutrale oproep kunnen doen met de vermelding dat bij evenwaardigheid van de kandidaten de voorkeur uit zal gaan naar mensen uit kansengroepen (bweurk), zoals dat in zo veel overheidsdiensten gebeurt. En waarom gaan ze niet gewoon zélf op zoek naar vrouwen? Zet daar een team op en benader potentiële expertes discreet – maar neen: het is het etaleren van de zoektocht die telt, wellicht ingekleed als zie-ons-eens-het-goede-voorbeeld-geven. (Ik heb ook wat last van de cynische ziekte vandaag.)

  8. racisme

  9. discriminatie

  10. geen gelijke kansen voor mannelijke kandidaten

  11. Het is 1. luiheid om op zoek te gaan naar goede kandidaten (dan vind je zeker ook vrouwen) en 2. de noodzaak decretaal opgelegde quota te halen. Voor het overige volledig eens met Sarah. Straffe madammen. Brrrr.