Slik

Een filmpje als dit, zou dat die “stomme zandnegers hebben het allemaal zelf gezocht”-mensen en de “ze hebben geld genoeg voor een rubberboot dus moeten ze maarhotelkamers betalen”-crowd van gedacht doen veranderen?

Of pakweg de Iran-foto’s van Humans of New York? Is dat genoeg om mensen te doen beseffen dat mensen overal ook maar gewoon mensen zijn?

I dunno.

11 reacties op “Slik”

  1. Zit er bij die “stommer zandnegers”-crowd niet vooral veel frustratie over het totaal gebrek aan enige discussie of enige democratische draagvlak voor het asielbeleid? Of eigenlijk het asiel non-beleid? Er is in Europa helemaal geen politiek debat over wie we willen helpen en hoe we hen helpen. In plaats daarvan, wachten we gewoon af wie binnen raakt, en die moet we dan maar allemaal opvangen, liefst nog in het land dat ze zelf verkiezen. Iedere andere vluchteling of gelukzoeker, heeft pech gehad. Iedereen die hier bedenkingen bij heeft, is een onmens, want het zijn uiteindelijk toch allemaal maar gewone mensen op zoek naar een beter leven? In plaats van informatie over hoeveel mensen waar vandaan komen, krijgen we emo filmpjes over Syrische kindjes. Hoeveel Syriërs bereiken Europa? Er zitten meer dan een miljoen Syrische vluchtelingen in Libanon (een land van zo’n 4,5 miljoen inwoners), intussen zijn er vermoedelijk al bijna 2 miljoen in Turkije. Hoeveel van de 800 000 vluchtelingen die Duitsland dit jaar verwacht, zijn Syriërs? 10%? Misschien 20%? En waar komt de rest dan vandaan? Het Europese asielbeleid lijkt er op neer te komen dat, wie zich het agressiefst gedraagt, de grootste risico’s durft nemen, en de juiste mensensmokkelaar een fortuin betaalt, uiteindelijk op onze solidariteit kan rekenen. Is dat echt de meest menselijke houding?
    Maar hey, Intussen zijn het gouden tijden voor wie graag eens zichzelf in de kijker werkt met z’n grenzeloze menslievendheid. Een Syrisch kindje “redden” uit een Roemeens ziekenhuis (want Roemeense dokters zijn uiteraard niet te betrouwen)? Achtergelaten Pukkelpop tentjes brengen naar de vluchtelingen van Calais (want wie zou er niet zijn leven riskeren om het vreselijke Frankrijk te kunnen verlaten)? Zocht iemand nog een leuke tijdsbesteding tijdens de laatste week van de vakantie? De mogelijkheden zijn eindeloos!

  2. Inderdaad een tactiek om nimby te omzeilen, maar ik denk niet dat het veel uitmaakt helaas. Het deed me denken aan Unwatchable

    , dat ook veel inkt heeft doen vloeien (http://www.theguardian.com/commentisfree/2011/sep/28/unwatchable-congo-rape-short-film), maar ik vrees dat er in Oost-Congo ondertussen niet veel is veranderd. Noch zet het mij aan om écht verandering te vragen, want hoewel ik een Fair phone 2 wilde kopen, ben ik te veel consument om dat ook echt te doen (omwille van de praktische maar weinig ideologische reden dat ik het scherm te groot vind). Cynische consument, dat dan weer wel, maar zijn we dat allen niet?

    De echte vraag – achter de retorische “pakt dit mensen wel?” – is voor mij: “wat kan ik concreet doen, met de zekerheid (of 80% zekerheid) dat mijn inspanning of geld op de juiste plaats terecht komt?”.

    1. Dat hangt er natuurlijk van af wat je hoopt dat je gift helpt bereiken. Als Artsen zonder Grenzen in Aden (Jemen) een ziekenhuis open houdt, dan zal dat de oorlog niet stoppen (Net zo min als hulp aan Nepalese aardbevingsslachtoffers ervoor zal zorgen dat de aarde nooit meer beeft), maar het kan voor de bevolking daar wel echt het verschil maken tussen leven en dood. Er zijn veel conflicten op de wereld, en veel NGO’s die daar heel nuttig werk leveren, ook kleinere organisaties, die geen geld uitgeven aan dure publiciteitscampagnes (als dat je bezorgdheid zou zijn).

  3. Ik begrijp niet dat men niet de voorrang geeft aan mensen in vluchtelingenkampen die al door de UNHCR als vluchteling zijn erkend. In plaats daarvan laten we mensen binnen die de regels niet volgen en die vaak niet uit oorlogsgebieden afkomstig zijn (Pakistan, Senegal, Togo …). Ten tweede stel ik veel demagogie vast. Als we inderdaad migranten nodig hebben om onze economie draaiende te houden (wat ik sowieso al een zeer dubieus argument vind), dan moeten we mensen selecteren op basis van hun kwaliteiten en hun opleiding. Daarnaast moet er plaats blijven voor vluchtelingen, maar die moeten dan niet proberen de geldende regels te omzeilen (ze moeten m.a.w. asiel aanvragen in het eerste land waarin ze aankomen). Los daarvan oogst Europa nu de vruchten van het rampzalige beleid van enkele Europese landen (vooral Frankrijk). Omdat Sarkozy zo dringend moest herkozen worden, is Libië gebombardeerd, met alle gevolgen van dien.

    Geen enkele vluchteling of migrant (wat niet hetzelfde is) is gebaat bij emofilmpjes zoals hierboven en de daarbij horende krokodillentranen.

  4. Ik wil je bedanken voor de moeite die je hebt gestoken in het schrijven van deze blog. Ik hoop later dezelfde hoogwaardige blogposts van je te zien.

    WhyDonate is een wereldwijd toonaangevend platform voor fondsenwerving dat verbindingen legt tussen donateurs en goede doelen die nauwkeurig, relevant en geregistreerd zijn. Om online fondsenwerving en crowdfunding beschikbaar te maken voor goede doelen en omstandigheden over de hele wereld, is het onze missie om het grootste Europese fondsenwervingsplatform te bieden voor zowel organisaties als organisaties. Met WhyDonate kun je eenvoudig de doelen helpen waar je om geeft en de wereld veranderen. https://whydonate.com/nl/https://whydonate.com/nl/

  5. Ik wil je bedanken voor de moeite die je hebt gestoken in het schrijven van deze blog. Ik hoop later dezelfde hoogwaardige blogposts van je te zien.

    WhyDonate is een wereldwijd toonaangevend platform voor fondsenwerving dat verbindingen legt tussen donateurs en goede doelen die nauwkeurig, relevant en geregistreerd zijn. Om online fondsenwerving en crowdfunding beschikbaar te maken voor goede doelen en omstandigheden over de hele wereld, is het onze missie om het grootste Europese fondsenwervingsplatform te bieden voor zowel organisaties als organisaties. Met WhyDonate kun je eenvoudig de doelen helpen waar je om geeft en de wereld veranderen.

Reacties zijn gesloten.