Gelezen: Darth Vader 1-9

DIG052102_3._SX640_QL80_TTD_De (eerste) Death Star is vernietigd door rebellen. Keizer Palpatine legt de verantwoordelijkheid daarvoor grotendeels bij Darth Vader, die gedemoveerd wordt en een handler aan zijn zijde krijgt. Grand General Tagge wordt de nieuwe sterke man van het keizerrijk (Vader: “Tarkin had vision. You have graphs.” Tagge: “I have graphs and the command.”)

Maar Vader heeft een vreemde aanwezigheid gevoeld in de slag bij Yavin, en gaat achter de rug van de keizer op onderzoek.

Ayep: de Darth Vader-comic van Marvel neemt de draad op nét na de eerste film (A New Hope, nummer IV, whatever). En zeker, er wordt gevochten en er is avontuur en alles, maar veel belangrijker: we krijgen een inkijk in het meest interessante personage van heel Star Wars.

Het begint bijna volledig parallel aan Return of the Jedi: Vader op Tatooine, paleis van Jabba the Hut, wachter dood, voorbij Bib Fortuna, vóór Jabba — bijna beeld voor beeld hetzelfde als wat Luke Skywalker doet. Tot we het verschil zien tussen een Jedi en een Sith, natuurlijk. Verder in de eerste boeken zijn er ook nog (onvermijdelijk, vermoed ik) een hele reeks scènes die bijna screenshots zouden kunnen geweest zijn van de films, maar dat gaat er redelijk snel uit, eens we helemaal in het universum zitten.

We krijgen een soort Indiana Jones-achtige (vrouwelijke) Aphra, en twee fantastische tegenhangers van R2-D2 en C-3PO, BT-1 en Triple Zero. De eerste ziet er als een astromech uit maar is eigenlijk een vermomde assassin droid, de tweede is wel degelijk een protocol droid, maar gespecialiseerd in marteling. Whee!

Vader 03p17

Fijne verrassingen en nevenplots, allemaal goed en wel, maar komen we te weten hoe Vader er achter komt dat de keizer hem voorgelogen heeft over Padme, en dat hij een zoon heeft? Jazeker, uiteraard. Hét sleutelmoment waar heel de originele trilogie kantelt: zonder woorden, met flashbacks naar Attack of the Clones en Revenge of the Sith, met de prachtige beelden van Larocca en Delgado. Het verdriet, de gemiste kansen, de woede — zeer uitstekend gedaan.

Ik kijk alvast uit naar het vervolg.

Misschien verwant:

  1. Carbon Grey v1: Sisters at War
  2. Wayward
  3. The Horus Heresy 14: The First Heretic
  4. The Horus Heresy 03: Galaxy in Flames

[van op Boeggn]

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.