Eten als uw nieren niet werken

’t Klinkt op het eerste gehoor allemaal schrikaanjagend, zo’n dialyse-dieet: nauwelijks fruit of groenten, groenten alleen maar gekookt (en niet gestoomd of geroosterd), geen zout, geen chocolade, geen conserven, geen frieten, geen charcuterie, geen roomijs, geen yoghurt, geen kaas en eigenlijk bijna geen melkproducten, geen garnaalkroketten, geen noten, geen rozijnen, geen olijven, geen fruitsap, geen groentensap en nog duizend andere regels… ’t zijn dingen.

  • Vlees of vis: alleen niet-bereide dingen en geen orgaanvlees of zo, dus geen worst, geen paté, geen gepaneerde zooi genre valse cordon bleu of Zwitserse schijf. En max. 150 gram per dag.
  • Groenten: max. 150 gram per dag, gekookt.
  • Fruit: max. 150 gram per dag, en dan nog opletten wat — banaan en andere volksvreemde dingen zijn niet aangeraden.
  • Aardappelen / rijst / pasta: max. 150 gram per dag. Als het aardappelen zijn: laten opkoken, afgieten, en dan doorkoken.

Maar hey, een kinderhand is gauw gevuld, en van de nood een deugd gemaakt: ik heb de afgelopen week niet slecht gegeten.

De basisregels, voor zover ik dat nu doe: twee keer per dag boterhammen en één keer warm.

‘Boterhammen’, da’s dan twee schellen brood, zonder boter maar met confituur. Eén boterham, dan met de fiets naar het werk. Ik heb recht op één portie fruit per dag, de laatste paar dagen was dat dus twee mandarijnen, die ik ’s middags na mijn boterham opeet.

Fiets naar huis, en dan warm eten.

Aangezien ik het toch zelf mag kiezen en er niemand anders van moet eten, is het al geweest:

  • 150 g biefstuk met 150 g erwten en 150 g aardappelen
  • 150 g filet américain (met paprika, peper, bieslook en tijm) met wortelstoemp (150 g aardappelen en 150 g wortelen)
  • 150 g biefstuk als voorgerecht, spaghetti aglio olio  e peperoncini als hoofdgerecht (150 g pasta, 150 g ajuin, look, olijfolie, peperoncino)

En nee, biefstuk met zout mag niet. Maar biefstuk ingewreven met kruiden en olijfolie waarin ik een teentje look heb laten aanbakken, dat is ook niet verkeerd.

En azijn mag ook nog, ik ga eens kijken wat ik daar allemaal mee kan uitsteken.

Ik ga dan eens wat samenzitten met de diëtiste in het hospitaal, denk ik, om te weten wat ik precies wel en niet mag eten. En wat er bijvoorbeeld slecht voor de lever is aan charcuterie, en of dat nog altijd zo zou zijn als ik die charcuterie zelf zou maken. Het lastigste daarbij, voor zover ik zie, is dat er geen zout zou mogen in zitten. Maar ik heb geen problemen met waterhuishouding, dus mischien kan er wel iets aan die zoutbeperking gedaan worden, wie weet.

Enfin ja. Ik vrees dat ik niet veel anders zal kunnen doen dan een lijst recepten zoeken en maken, anders eet ik zonder veel klagen alle dagen hetzelfde. En daar dan een kookboek van maken of zo. 🙂

Doe mee met de conversatie

2 reacties

  1. Er zijn een hoop kookblogs van nierpatiënten waar je inspiratie kunt opdoen. Sodium girl is bvb. heel bekend. En er zijn ook meer en meer zoutloze kruidenmengelingen te koop (o.a. bij Pit-pit).

  2. Zeer bemoedigend om te lezen, fijn dat je ons informeert in deze moeilijke omstandigheden en alle respect dat je het positief probeert op te pakken, chapeau! En uit de grond van mijn hart: ik hoop dat vele maaltijden nog zullen smaken, in welke variant dan ook! En dat kookboek? Dat is misschien nog wel eens een zeer nuttig idee!

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.