Growing the 8 bit Generation

Ik heb net de hoop ik eerste versie van de documentaire Growing the 8 bit Generation gezien.

Het onderwerp kan mij bijna niet nader aan het hart liggen: het verhaal van de eerste home computers, van TRS-80 en Apple II en VIC-20 en Commodore 64 en ZX 80 en 81 en Spectrum, van TI 99/4A, van Atari 400 en 800, en hoe computers plots écht personal waren.

De mensen die geïnterviewd werden: o-n-g-e-l-o-o-f-l-i-j-k. Echt waar serieus, ongelooflijk dat al die helden uit de jaren lang geleden met die ene documentairemaker hebben gesproken.

Ik besef helemaal dat het de overgrote meerderheid van de wereldbevolking niets zal zeggen, maar onder meer aanwezig in de film, uit het blote hoofd: Jack Tramiel, Nigel SearleChuck PeddleSteve Wozniak, Jeff MinterAl CharpentierMichael Tomczyk, Lord British, Nolan Bushnell en aaargh!

Voor wie het van dicht meegemaakt heeft, was het een fantastische periode, en meer dan stof genoeg voor een immens boeiende documentaire. Laat staan als begot zowat alle hoofdrolspelers mee doen.

Het zag er lang naar uit dat de film niet zou uitkomen wegens financiële problemen, en met veel duwen en trekken (door onder meer Jason Scott, de mens van Get Lamp en BBS en Internet Archive en alles), werd er uiteindelijk een Kickstarter opgezet. Waar ik met veel plezier wat geld aan gegeven heb.

En dus heb ik vandaag de link doorgekregen van de eerste versie.

Die ik net helemaal bekeken heb, een uur en negendertig minuten aan een stuk.

Enorm boeiend verhaal, fantastische mensen geïnterviewd, helaas: verschrikkelijk slecht geschreven, onsamenhangend, slecht gemonteerd, muziek trekt op niets.

Diepe, diepe, diepe zucht. Ik hoop alleen maar dat de man zijn bronmateriaal ergens zet, dat iemand anders er de uitstekende documentaire kan uithalen die er ongetwijfeld in zit.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.