De lens maakt de fotograaf (niet) (wel) (soms)

Laat mij hoofd gerust, al die mensen die zeggen dat het mogelijk is om met elk fototoestel en elke lens degelijke foto’s te maken.

Jazeker, als het buiten in de open lucht is en er is niet te veel zon, en het moet niet van te dicht of van te ver: dan kan het ook allemaal met een GSM.

Maar als het binnen is, en er is lastig licht, en het zijn pakweg kinderenof eten: dan is het verrekte handig om een degelijke lens te hebben. Zodat een mens zonder flash foto’s kan nemen, ook als de omstandigheden niet ideaal zijn.

Mijn go-to-lens voor kinderfoto’s, die was vorig jaar in september gestolen, samen met mijn degelijk fototoestel. Acht maand later, en ik kan er weer tegen: nieuwe body gekregen van mijn mama (merciiii!) en zonet de kinderfotolens gekocht bij de vrienden van Konijnenberg.

In de living is het donker wegens regenwolken buiten, en met mijn GSM zou dit nooit gelukt zijn.

Ik moet nog terug wat gewoon worden aan de minuscuul kleine scherptediepte, maar die foto van Anna in ‘tegenlicht’ (eigenlijk in het donker met een venster zonder zonlicht achter haar), dat zou moeilijk zijn met iets anders — en al helemaal met mijn camera op 100 ISO, ahem.

Voor alle ouders met kinders en een fototoestel: de Sigma 30mm f/1.4 is van harte aangeraden!

Ik heb jaren en jaren de oude versie gebruikt (ziet, een review van uit de tijd dat Ken Rockwell nog relevant was), maar die wordt tegenwoordig niet meer verkocht. De nieuwe versie, verzekert Sigma ons, is nog beter. Een beetje rondlezend geven de reviews Sigma gelijk, maar zelfs zonder reviews zou ik de lens opnieuw gekocht hebben, zo content was ik ervan.

 

Doe mee met de conversatie

5 reacties

  1. 30 mm? Dan moet je die lens toch zo ongeveer in hun gezicht duwen? Dan krijg ik ten onzent alleen maar grimassen en boze blikken van de kinders, meneer.

  2. Bedankt voor de tip. Is er een groot verschil tussen de oude en de nieuwe versie? Ik zie dat Art & Craft de oude nog heeft.
    Ik ben dus effectief op zoek naar een goede, betaalbare prime lens om de kindjes te kunnen fotograferen. Nu staat er altijd de 17-55 2.8 lens op, maar binnen moeten ik toch vaak bij hoge iso-waarden trekken. Ik heb zo’n goedkoop 50mm 1.8 lensje, maar dat geeft wel serieus wat vervormingen. Dus die Sigma is zeker het overwegen waard.

    1. Als je vind dat 50mm vervormingen geeft, dan zal je dat ook hebben met 30mm, zeker als je close-ups wil.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.