Dat heet dan vooruitgang

Tegenwoordig zit er dus ook een (vergeef mij het woord) heuse Linux in Windows 10: het Windows Subsystem for Linux.

En dus word ik na een tijdje de terminal niet opengetrokken te hebben ook met deze begroet:

Capture.PNG

Wat mij dan meteen in een kwartier downloads en installs en dingen stort:

Capture3

Er wordt dan wel gezegd dat het enkel command line dingen zijn, maar als ik zelf een Xwindows draai, dan kan ik daar natuurlijk ook aan.

Zo gezegd, zo geprobeerd.

  • WSL had ik al staan
  • VcXsrv geïnstalleerd en opgestart
  • DISPLAY=:0.0 getypt, dat hij weet waar zijn gerief naartoe te sturen (en voor de volgende keer: echo “export DISPLAY=:0.0” >> ~/.bashrc)
  • sudo apt-get install gramps — woot!

Capture5.PNG

Duizend dingen te installeren!

Dat geeft weliswaar een oude versie van Gramps wegens dat WSL achter de schermen Ubuntu Trusty is en dus niet de laatste versie van Gramps heeft staan, maar het lukt wel.

Okay, een waarschuwing dat Couldn’t register with accisibility bus, en Gramps detected an incomplete GTK installation, en GeXiv2 module not loaded en OsmGpsMap not loaded, maar het werkt wel voor de rest.

Voor de zekerheid een sudo apt-get remove gramps gedaan, dan de laatste versie als .deb gedownload en geïsntalleerd, wat gezeik met python3-bsddb3 die niet geinstallerd was, maar zie, een paar minuten later:

Capture8

Het werkt!

Het ziet er lelijker uit dan de Windows- of Mac-versie die ik normaal gezien gebruik, maar het is wel het platform waarop het eigenlijk bedoeld is om te gebruiken. En waar ik dus altijd de laatste versie zou kunnen op hebben, op mijn Windowscomputer.

Ter vergelijking, ‘t is vooral in fontrendering en in scrollbalken dat het zit:

capture8b

(Niet dat het echt nodig is om op deze manier door allerlei hoepels te springen, want het gemakkelijkste blijft natuurlijk gewoon ergens een VM opstarten met een Linux erin en daar dan de laatste Gramps in laten lopen, als het echt zou noodzakelijk zijn.) (Maar wel wijs dat de optie er is.)

En ja, voor de mensen met goede ogen: ik ben een derdegeneratiemigrant. Mijn overgrootvader heette Mordechai Jarząbek.:)

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.